DAP İdaresi, bölgede küçükbaş hayvan varlığına nitelik kazandıracak

DAP İdaresi, bölgede küçükbaş hayvan varlığına nitelik kazandıracak
ERZURUM (CİHAN)- Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, sorumluluk bölgesindeki 14 ilde önümüzdeki 10 yıl içerisinde 68 bin adet damızlık koç ve koyun üretilip yetiştiricilere dağıtılacağını açıkladı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin sosyoekonomik kalkınmasında lokomotif güç olması beklenen DAP Bölge Kalkınma İdaresi, bölgenin ekonomik kalkınmasına yönelik projeler geliştirmeye devam ediyor. Bölgedeki küçükbaş hayvan varlığı sayısının nitelik ve nicelik olarak artış göstermesi için TİGEM ile protokol imzalayan DAP Kalkınma İdaresi, 2025 yılında üretici çiftçilere damızlık koç ve koyun dağıtımı için 9 milyon TL'lik projeyi uygulamaya soktu.

DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bölge illerinin küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde üretkenlik, verimlilik ve katma değerini artırmak üzere 'DAP Bölgesi Koyunculuğunun Geliştirilmesi Projesi'ni hayata soktuklarını ifade etti. Demir, söz konusu proje kapsamında bölgede hakim morkaraman ve akkaraman küçükbaş hayvan ırkının ıslahı ve bölge çiftçisinin damızlık koç ve koyun ihtiyacının karşılanmasının amaçlandığını ifade etti. Proje kapsamında 5 bin 250 küçükbaş başlangıç elit sürü oluşturulmasının hedeflendiğini dile getiren Demir, şu bilgileri verdi: "Bölgemizde hayvan barınakları ve tesislerin bakım ve onarımı yapıldıktan sonra 9 milyonTL tutarında hayvan içme suyu isale hatları oluşturulacak. İşletmelerdeki mevcut 2 bin 750 baş morkaraman ırkı damızlık koyun sayısını 5 bin 250 ye çıkartık. 2017 yılında ise damızlık ana kapasitesinin 10 bin başa çıkarılması ve sabitlenmesi hedefleniyor. Yapılan protokol kapsamında 2015-2025 yıllarını kapsayan 11 yılda 47 bin baş damızlık koç ve 20 bin 304 baş damızlık koyun TİGEM tarafından bölge yetiştiricilerine dağıtılacak. Damızlık değeri yüksek koçlar vasıtasıyla bir koçun yılda ortalama 30, koyunun ise 1 yavrusunun olacağı düşünüldüğünde proje süresince işletmede üretilerek bölge üreticilerine satışa sunulacak damızlık koyun ve özellikle damızlık koçların kullanılmasıyla Bölgedeki sürülerde genetik olarak önemli düzeyde ilerleme olması beklenmektedir. Mevcut beslenme ve bakım koşullarında dahi ıslah edilmiş kuzularda en az 2 kg karkas ağırlığında artış olacağı varsayımı ile proje süresince bölgede sağlanacak yaklaşık katma değer 62 milyon TL'dir. Ayrıca işletme faaliyetleriyle birlikte proje süresince toplam 87 milyon TL net katma değer üretileceği hesaplamaktayız."

'GÖÇÜ ÖNLEYECEĞİZ'

DAP Kalkınma İdaresi Başkanı, ülke genelindeki 10 milyon, 100 bin küçükbaş hayvan varlığının yüzde 26,2'sinin Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunduğunu ve bu milli servetin iyi değerlendirilmesi halinde bölgeden göçün önlenebileceğini söyledi.

Demir, şunları ifade etti: "Bölgemizin en büyük temel sorunlarından birisi de maalesef göç. Bölgemizde tarım ve hayvancılığın canlandırılmasıyla göçün önüne geçmeyi hedefliyoruz. Damızlık koç ve koyunculuk projesinin yanı sıra büyükbaş hayvancılıkla ilgili diğer projeleri de uygulamaya sokarak bölgemizi yeniden ekonomik cazibe merkezi haline dönüştürmeyi hedefliyoruz." CİHAN
24 Mart 2015 16:20
DİĞER HABERLER