Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye hükümeti IŞİD ya da örgütle ilişkili hiçbir bağlantıyla işbirliği yapmadı." dedi. Davutoğlu, İngiliz yayın kuruluşuna verdiği röportajda, Türkiye'nin Suriye'de izleyeceği politikaları anlattı, 'güvenli bölge'ye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin IŞİD'i desteklediği iddialarının ise tamamen asılsız olduğunu ve ülke hakkında haksız değerlendirmeler yapıldığını söyledi. Başbakan şunları söyledi;
"Türkiye hükümeti IŞİD'le ya da örgütle ilişkili hiçbir bağlantıyla işbirliği yapmadı. IŞİD'in ele başlarının hepsi Irak'tan geliyor. Biz hükümet olarak sadece Esad rejiminden, kimyasal silah ve varil bombalarından kaçan vatandaşlara destek verdik. Bu Türkiye hükümeti için zemini olmayan, haksız bir suçlamadır. Eğer bu iddialara yönelik herhangi bir kimsenin kanıtı varsa bunu masaya yatırmalıdır."
Davutoğlu ayrıca, Türkiye sınırında yaşayan göçmenlerin, ülke üzerinden Yunanistan'a geçerek Avrupa ülkelerine kaçmaya çalışmasına ilişkin bütün sorumluluğun Türkiye'ye yüklendiğini vurguladı ve şöyle devam etti:
"Türkiye hükümetine bu konuda büyük bir mesuliyet yükleniyor. Biz kaçan göçmenlere son 4 yıldır yaklaşık 8 milyar dolar harcadık ve bu sırada kimse bize yardımcı olmadı. Sadece ufak rakamlarla Birleşmiş Milletler destek oldu. İnsanlar, Türkiye'ye destek olmak yerine göçmenlerin kaçmasından bizi sorumlu tutuyor ve eleştiriyor."
"TÜRKİYE SURİYE KRİZİNDE MAĞDUR DURUMA DÜŞMÜŞTÜR"
Başbakan Davutoğlu'nun cevabının ardından BBC muhabirinin "Fakat bir çok göçmen Türkiye'den Yunanistan'a gidiyor." ifadelerine, "O zaman Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi konuya yönelik önlemleri almak zorunda. Suriye'deki savaşı durdurmak zorunda. Ayrıca Suriye'deki rejimi ve teröristleri de durdurmak zorunda. Türkiye Suriye krizinde mağdur taraftadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, savaşı durdurmak adına uluslararası ölçekte karar verebilecek en güçlü kuruluştur." şeklinde karşılık verdi.
"SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE OLSAYDI, BU KADAR OPERASYON OLMAZDI"
Davutoğlu, savaş bölgesinde yaklaşık 3 yüz bin kişinin öldürüldüğünü, 'güvenli bölge'nin kurulması gerektiğini vurguladı. BBC muhabirinin "Türkiye güvenli bölgeyi kuracak mı? Bu konuyu açıklığa kavuşturmak gerekirse, Türkiye uçuşa yasak bölge mi, güvenli bölge mi istiyor?" sorusuna Başbakan, "Güvenli bölge" şeklinde cevapladı. İngiliz muhabirin, "Bölge kimden korunacak?" sorusuna karşılık ise Davutoğlu, "IŞİD ve Suriye rejiminden korunacak bir bölge. Böylelikle o bölgedeki siviller saldırılma ve öldürülme korkusu olmadan yaşayabilecekler." diye konuştu.
ABD ve uluslararası platformlara 'güvenli bölge'nin oluşturulmasını tekrar gündeme getirileceğinin altını çizen Davutoğlu, Suriye sınırına Türk askerlerin gönderilmesine ilişkin ise Türkiye'nin gerekmedikçe böyle bir girişimde bulunmayacağını anlattı. Başbakan Davutoğlu, "Ben hiçbir ülkenin bölgeye gerekmedikçe asker göndermek istediğini sanmıyorum. Eğer Suriye'deki güçleri azaltacak olanaklar bulunursa, Türkiye dahil hiçbir ülkenin kara harekatına başvurmasına gerek kalmaz." şeklinde konuştu. Davutoğlu ancak Türkiye'yi tehdit edecek herhangi bir unsur olduğunda harekete geçileceğini de sözlerine ekledi. CİHAN