Davutoğlu: Geleneksel ve yeni spor meslekleri tanımlanıp, sertifikalandırılacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, sporun önemli bir istihdam alanı olduğunun bilinciyle geleneksel ve yeni spor mesleklerinin tanımlanarak sertifikalandırma ve bu alanlarda nitelikli eğitim imkânlarını artırma konusunda gerekli programları oluşturacaklarını söyledi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran milletvekilliği genel seçimleri için açıkladığı AK Parti'nin seçim beyannamesinde sporla ilgili yapacakları çalışmaları paylaştı. Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte Davutoğlu, 350 sayfalık seçim beyannamesinde iktidarları döneminde şimdiye kadar sporla ilgili yaptıklarını ve yapacakları yeni çalışmaları kürsüden paylaştı. Spor alanında insan kaynağına ve altyapıya yatırım yapmaya devam edeceklerini dile getiren Davutoğlu, yeni dönemde bugüne kadar oluşturdukları birikimin üzerine katma değeri yüksek daha nitelikli organizasyonlar ile mevcut altyapıların etkin kullanımını sağlayacaklarını söyledi.

Geliştirecekleri spor altyapısı ve spor yapma kültürü ile uluslararası etkinliklerde daha başarılı sonuçlara imza atılmasının hedeflendiğine dikkat çeken Davutoğlu, "Yeni dönemde sporcu sayımızın ve sportif niteliklerimizin artırılması birinci önceliğimiz olacaktır. Eğitimin her kademesinde spor eğitimini çeşitlendirecek, okullarda modüler bir anlayış içerisinde farklı spor branşlarının icrasına imkân verecek fiziki ve beşeri altyapıyı güçlendireceğiz. Eğitim kurumlarının sportif altyapısından halkımızın da azami düzeyde istifade etmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yaşam alanlarına yakın uygun yerlerde çok amaçlı, uygun maliyetli spor tesisi projelerini hayata geçireceğiz. Sportif yeteneklerin erken yaşta tespitine yönelik çalışmalar yapacağız. Sporcu öğrencilere desteğimizi artıracağız. Uluslararası düzeyde başarılı sporcular yetiştirebilmek için sporcu seçme ve yönlendirme sistemlerini geliştireceğiz, uygun fiziksel altyapıyı oluşturacak ve yeterli donanıma sahip antrenör desteği sağlayacağız." dedi.

Başbakan Davutoğlu, sporun aynı zamanda önemli bir istihdam alanı olduğuna dikkat çekerek, bu bilinçle geleneksel ve yeni spor mesleklerini tanımlanarak sertifikalandırma ve bu alanlarda nitelikli eğitim imkânlarını artırma konusunda gerekli programları oluşturacaklarını söyledi.

Türkiye'deki 40'ın üzerindeki Sporcu Kamp Eğitim Merkezleri'nde, ulusal ve uluslararası müsabakalarda ülkeyi temsil edebilecek sporcuların yetişmesini sağlayacaklarını sözlerine ekleyen Davutoğlu, spor ile ilgili vaatlerini şöyle sıraladı:

"19 ilde, 17 branşta 17-21 yaş aralığındaki yetenekli ve başarılı sporcularımızın yetiştirilmesini sağladığımız Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri'nin (TOHM) sayısını artıracağız. Bu merkezler yoluyla akademik koordinatörler ve tecrübeli antrenörler nezaretinde bilimsel temellere dayanan antrenman programları oluşturacağız. 2016 Rio Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na daha fazla sporcu ile katılımı ve daha başarılı sonuçlar elde etmeyi hedefliyoruz. Halkın spor yapma alışkanlığı edinebilmesine olanak sağlayacak şehir altyapılarını geliştireceğiz. Yaşam mekânlarını, spor yapmayı ve hareketliliği sağlayacak şekilde tasarlayacak, kültür ve spor aktivitelerinin gerçekleştirilebileceği mekânları iyileştireceğiz.

2015 yılında 2,3 milyar TL büyüklüğe sahip 178 adet spor tesisinin yapımını tamamlayarak hizmete sokacağız. Başta spor altyapısı görece zayıf olmak üzere, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni spor tesislerine yatırım yapmaya devam edeceğiz. Mevcut tesislerin fiziki durumlarını iyileştirecek, hem profesyonel sporcuların hem de halkımızın erişimi ile etkin kullanımını sağlayacağız. Uluslararası organizasyonlar vesilesiyle önemli miktarlarda yatırım yaptığımız illerimiz başta olmak üzere, mevcut spor tesislerimizin tanıtım faaliyetlerine ağırlık verecek ve bu tesislerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde daha etkin kullanımını sağlayacağız.

Büyük yatırımlar ile oluşan tesislerin atıl kalmaması ve verimli bir şekilde çalıştırılarak istihdam ve katma değer üretmesi için özel sektörün öncülük edeceği yeni işletme modellerini hayata geçireceğiz. Bölgesel kalkınma perspektifi de dikkate alınarak spor turizmini geliştirme konusunda yeni adımlar atacak, bu yörelerde tesis ve insan altyapısını gelir getirici bir anlayış içerisinde geliştireceğiz. Yerel yönetimlerin spor alanındaki sorumluluklarını artıracak, spor alanında kamu, özel, üniversite gibi farklı kesimler arasında işbirliğinin geliştirilmesini destekleyeceğiz.

Spordaki şiddet ve doping olaylarının önlenmesine yönelik başta spor etiği olmak üzere bilinçlendirme ve bilgilendirme faaliyetlerine daha fazla ağırlık vereceğiz. Merkezi idare, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör gibi farklı kesimler tarafından yapılmış bulunan spor tesislerinin sayısal ve niteliksel olarak envanterini çıkarmaya dönük çalışmalarımızı tamamlayacak; geleceğe ilişkin planlamalarımızda bu envanteri esas alacağız."
CİHAN
15 Nisan 2015 17:55
DİĞER HABERLER