İş adamı: Dağa çıkarıldık yetkililer göz yumdu

İş adamı: Dağa çıkarıldık yetkililer göz yumdu
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun “İşadamlarına hangi mezarlıkta işkence edildiğini biliyoruz” sözü büyük yankı uyandırdı.

Ağrı Ticaret Odası Başkanı Saim Alpaslan, “Terör baskısından şikâyetçi olduk, yetkililer çözüm için göz yumduklarını söyledi.” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki akşam Doğulu işadamlarını ağırladığı Çankaya Köşkü'nde çarpıcı itiraflarda bulundu.

Çözüm Süreci devam ederken PKK'lı teröristlerin iş adamlarına yaptığı zulmü bildiklerini söyledi:

“Hangi işadamının hangi mezarlık görüntüsü altındaki yerlere götürülüp işkence edildiğini, hangi haraçların alındığını, Kandil'e kimlerin götürülüp baskılar altında inletildiğini biliyoruz. Çözüm süreci işlesin diye…” Çankaya'daki toplantıya katılan Ağrı Ticaret Odası Başkanı Saim Alpaslan, Davutoğlu'nun sözünü ettiği olaylara şahit olduklarını belirtti. Ağrılı işadamlarının da dağa çıkarıldığını, bedeller ödetildiğini anlattı: “Rahatsızlık duyduk ve bunu yetkililerle paylaştık. Ama yetkililer bize şunu söyledi: Her şeyi görüyoruz, biliyoruz. Ama barış sürecinin bozulmaması için göz yumuyoruz.” Bu görüşe o zaman kardeşlik için hak verdiklerini ifade eden Alpaslan, sonradan zararını gördüklerini belirtti. “Aklı başındaki işadamlarımız ilimizi terk etti. Bu bize sıkıntıdır. Belki de bu yapılanlara göz yumulmaması gerekiyordu.” MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ise PKK'nın devletle hesaplaşmasını sağlayan süreçten Cumhurbaşkanı Erdoğan kadar Beşir Atalay'ın da sorumlu olduğunu vurguladı.

Dağa çıkarıldık; yetkililer, ‘çözüm süreci' diye göz yumdu

Başbakan Davutoğlu, önceki gün işadamlarıyla yaptığı toplantıda, bölgede yaşananları bildiklerini ancak çözüm sürecine zarar gelmemesi için sabrettiklerini itiraf etti. Toplantıya katılan isimlerden biri de Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan'dı. Çözüm sürecinde yaşadıklarını ve tanık olduğu olayları Zaman'a anlatan Alpaslan, “Geçmişte bu olaylar maalesef yaşandı. Birebir yaşadık. İşadamlarımız maalesef dağa çağrıldılar, ifadeleri alındı, bedeller alındı. Bunu yetkililerle paylaştık. Bize, ‘Bir barış süreci var. Her şeyi görüyoruz, biliyoruz. Ama sürecinin bozulmaması için göz yumuyoruz.' dediler. Belki de bu yapılanlara göz yumulmaması gerekiyordu. Ama devlet politikası. Ülkenin geleceği için bazı şeylere göz yumuluyordu açıktı yani. Başbakan da doğrudur. O günkü şartlarda yapılması gereken oydu. Başbakan onu kastetmeye çalıştı. Hatta ben yetkililere açık açık söyledim; terör bir dönem dağlardaydı, şimdi sokaklara indi. Maalesef şu an caddelerde işadamlarımızı kollarından tutup götürüyorlar. Siz müdahale etmiyorsunuz' dedim. Onlar da seslerini çıkaramıyorlardı. Belki o gün öyle bir emir vardı. Göz yumuluyordu.” ifadelerini kullandı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise bu konuyla ilgili kendilerine somut olarak intikal eden bir şey olmadığını söyledi. Takva, “Devletin elindeki istihbari bilgilerdir. Muhtemelen buna maruz kalan işadamları devlete başvurmuş olabilir. Elbette devletin görevi bütün vatandaşların güvenliğini üst düzeyde sağlamaktır. Devlet üzerine düşeni yapacak. Vatandaş da üzerine düşeni yapacak.” dedi.

ZAMAN

03 Şubat 2016 10:03
DİĞER HABERLER