Davutoğlu: Halep saldırıları devam ederse yüzbinlerce sığınmacı Türkiye'ye gelir

NEW YORK (CİHAN)- Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Suriye rejimi öylesine bir yaklaşıma sahip ki, DEAŞ ile mücadele ettikleri için her şeyi mübah sayabiliyorlar. Halep'e saldırmayacağız diyorlar ama saldırıyorlar. Bizim de şöyle bir kaygımız var: Halep saldırıları devam ederse yüzbinlerce sığınmacı Türkiye'ye gelebilir. Bu BM'nin sorumluluğudur ve Halep'te, Suriye'de bu göç dalgası engellenmeli." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin ardından BM'de bir basın toplantısı düzenledi. Ban ile yaptığı görüşmeler hakkında bilgi veren Başbakan Davutoğlu, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genel Sekreter Ban Ki-mun ile Suriye, IŞİD, Irak, Libya, Kıbrıs, Ukrayna, Gazze ve Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı G20 konularını ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu, uluslararası toplumun Suriye krizinde üzerine düşeni yapmamakla eleştirdi. Türkiye'ye Suriye'den 2 milyon göçmenin geldiğini hatırlatan Ahmet Davutoğlu, bu insanlara yardım etmenin BM'nin görevleri arasında olduğunu dile getirdi. Suriye'de yardıma muhtaç insanlara yardımın ulaştırılmasının BM Güvenlik Konseyi'nin görevi olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Suriye'de yardıma muhtaç insanlara Güvenlik Konseyi yardım yolları açmadıkça kimse yardım edemez" dedi.

BM'DE SURİYE MESAİSİ

Genel Sekreter ile Suriye'de insani durum, IŞİD, BM'nin Halep'te başlatmaya çalıştığı 'güvenli bölge' girişimini detaylı şekilde ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin, Suriyeli göçmenler için bugüne kadar 5 milyar dolardan fazla harcama yaptığını vurguladı.

Suriye'de rejimi destekleyen yabancı savaşcılara karşı olduklarını kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin sınırlarından yabancı savaşcıların elini kolunu sallayarak geçtiği yolundaki eleştirileri de haksız bulduğunu söyledi. Davutoğlu, "Türkiye zaten terörden çekmiş bir ülkedir. Türkiye, IŞİD'i 2013'ün kasım ayında terör örgütü olarak gören ve kabul eden ilk ülkedir. Biz hiç bir zaman terör örgütlerinin sınırımıza yaklaşmasına müsaade etmemişizdir. Suriye ile Irak dediğimizde Türkiye'nin çok büyük bir sınır hattını oluşturmakta ve orada herhangi bir otorite yok. New York'ta oturarak durumu oradan değerlendirmek, Türkiye'nin sınırları hakkında yorum yapmak kolaydır, ama durumu yansıtmamaktadır" şeklinde konuştu.

Konuşmasında BM Güvenlik Konseyi'ni eleştiren Davutoğlu, bu kurumun Suriye'de yaşanan krize karşın bir planının olmadığına işaret etti. Bir gazetecinin, "BM'nin Suriye Temsilcisi Steffan de Mistura'nın planının işlememesi durumunda 'B' planı nedir?" şeklindeki sorusuna Davutoğlu, "A planı nedir ki burada? Bırakın B planını... Suriye rejimi öylesine bir yaklaşıma sahip ki DEAŞ (IŞİD) ile mücadele ettikleri için her şeyi mübah sayabiliyorlar. Sığınmacıların hareketlerini göz önünde bulundurmuyorlar. Halep'e saldırmayacağız diyorlar ama saldırıyorlar. Bütün ülkeler DEAŞ'e (IŞİD) karşı mücadele vermekte. Bizim de şöyle bir kaygımız var. Halep saldırıları devam ederse yüzbinlerce sığınmacı Türkiye'ye gelebilir. Bu BM'nin sorumluluğudur ve Halep'te, Suriye'de bu göç dalgası engellenmeli." şeklinde cevap verdi.

KIBRIS İÇİN YENİ PLAN TEKLİFİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genel Sekreter Ban ile görüşmesinde Annan planına Türkiye'nin destek verdiğini söylediğini belirterek, "Sayın Genel Sekretere artık bu planın çok önceden hazırlandığını ve yenisinin masaya getirilmesi gerektiğini ifade ettim. Ve kendisine bir Ban planı hazırlaması teklifinde bulundum" dedi.

Davutoğlu, Kıbrıs sorunu için Türkiye'nin uluslararası konferansın toplanması gerektiğini düşündüklerini dile getirdi. CİHAN
05 Mart 2015 21:56
DİĞER HABERLER