DEVLET işlerinde ‘danışmanlık’ kavramı hiç son dönemdeki kadar öne çıkmamıştı. Siyasetçiler, artık danışmanlarıyla birlikte konuşulur oldu. Bir devlet adamının danışmanları ile başka bir devlet adamının danışmanları arasındaki atışmalar, kavgalar da hiç bu kadar gündem olmamıştı.
Video: Arşiv
Siyaset yolculuğuna Ali Sarıkaya, Osman Sert ve İsmail Küçükbayrak gibi danışmanlarla başlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan olduktan sonra, danışman ekibini genişletmiş, her alanda uzman isimleri yanına almıştı.
27 Ağustos 2014’te AK Parti Genel Başkanı olan Davutoğlu’nun o tarihten sonra ekibine kattığı önemli isimler Hatem Ete, Taha Özhan, Etyen Mahçupyan ve Ertan Aydın olmuştu.
Ali Sarıkaya ile birlikte, Taha Özhan ve Ertan Aydın da milletvekili seçildiler ve danışmanlık unvanlarını milletvekili olarak sürdürdüler.
Davutoğlu, daha sonra Ocak 2016’da 9 yeni ismi daha danışman listesine eklemişti.
Davutoğlu’nun en sansasyonel danışmanı ise bakanlık sözü verip yerine getiremediği eski Başbakan Yardımcısı Ankara milletvekili Ali Babacan’dı.
Davutoğlu, Babacan’a eski Başbakan Yardımcılarından Bülent Arınç’ın makam odasını tahsis ederek kendisine verdiği önemi yansıtmıştı.
NE YAPACAKLAR?
Davutoğlu bugün kurultaydan sonra görevi bırakıyor.
Haliyle, O koltuğu devrederken, 20 aylık görev süresi boyunca kendisine eşlik eden danışmanların önemli bir bölümü de Çankaya Köşkü’ne veda ediyor.
Başbakanlık muhabirimiz Gizem Karakış, Davutoğlu’nun danışman heyetinin bugünden sonra ne yapacağını araştırdı. İşte sonuçlar:
Ali Babacan, Başbakanlık’taki bakan odasını devredip sade milletvekili olarak siyasi hayatına devam edebilir.
Binali Yıldırım’ın Babacan’ın oradan ayrılmasını istemesi beklenmiyor. Ancak ayrılmanın Babacan’ın tercihi olacağı ifade ediliyor.
Milletvekili Ali Sarıkaya, Meclis hariç bütün makam odalarını boşalttı.
Artık sadece Meclis’teki odasını kullanacak. Kendisine tahsis edilen makam araçlarını da teslim etti.
Sarıkaya’nın yıllardır yakın çalıştığı Davutoğlu ile yoluna devam etmesi bekleniyor.
Basın Başdanışmanı Osman Sert, Çankaya Köşkü’ndeki odasına yeni koltuk takımının geldiği gün, Davutoğlu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü ve bırakma kararını kamuoyuna duyurdu.
Sert’in İstanbul’a taşınacağı ve Davutoğlu’nun da akademisyen olacağı Şehir Üniversitesi’nde çalışacağı konuşuluyor.
Hatem Ete için Kızılay’da bulunan Başbakanlık Merkez Bina’da müşavir odası ayarlandı.
Ancak, AKP’ye yakın düşünce kuruluşu SETA’dan gelen Ete’nin, yine bir düşünce kuruluşunda araştırmacı olarak çalışmalarına devam etmesi bekleniyor.
Seyit Ahmet Işkın’ın özel kalem müdürü olarak Davutoğlu ile çalışmayı sürdürmesi bekleniyor.
İsmail Küçükbayrak, Davutoğlu ile Konya arasında siyasi köprü görevi görüyordu.
Bu nedenle Davutoğlu’nun TBMM’deki ofisinde çalışmaya devam etmesi bekleniyor.
ÇOĞU AYRILACAK
Davutoğlu’nun diğer başdanışmanları Etyen Mahçupyan, Süleyman Seyfi Öğün, Yılmaz Ensaroğlu, Muhsin Kızılkaya, Mustafa Şen, Ömer Faruk Korkmaz, Necdet Subaşı ve Murtaza Yetiş’in yeni Başbakan Binali Yıldırım ile çalışmaya devam etmesi beklenmiyor.
Davutoğlu’nun danışmanlarından İskender Pala, yeni anayasanın dilinden sorumlu olduğu için başdanışman kadrosunda kalabilir.
Gazze’ye 31 Mayıs 2010 tarihinde yardım malzemesi götürürken İsrail askerlerinin saldırısı sonucu Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybeden Furkan Doğan’ın babası Erciyes Üniversitesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Ahmet Doğan’ın da danışman olarak görevinde kalması muhtemel.
KİTAPLARINI TOPLUYOR
İSTANBUL’a yerleşeceği ve zaman zaman Ankara’ya gelerek yasama faaliyetlerine katılacağı belirtilen Davutoğlu’nun bu amaçla Ankara’da yeni bir ev almak istediği konuşuluyor.
Evi, Davutoğlu’nun Bilkent Üniversitesi’nde eğitim gören oğlu Mehmet Davutoğlu’nun kullanması bekleniyor.
Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki kütüphanesinde bulunan kitaplarını toplamaya başladı.