Davutoğlu, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni açıkladı

ANKARA (CİHAN)- Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11 maddeden oluşan İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni açıkladı. Pakette emeklilere yönelik maaş düzenlemesi, 120 bin kişilik yeni istihdam, yeni yatırımcıya daha fazla vergi indirimi, İŞKUR'dan işgücü desteği gibi maddeler yer alıyor.

Başbakan Davutoğlu, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni Çankaya Köşkü'nde düzenlediği ve ilgili bakanların da katıldığı bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Pakette yer alan emeklilere yönelik düzenleme ile bin 100 liranın altında emekli aylığı alanlara 100 lira seyyanen zam yapılacağını bildiren Davutoğlu, bin liranın altında olan emekli aylığına 100 lira zam yaptıklarını, bin liranın üstünü geçen aylıklarda da bin 100 liraya tamamladıklarını kaydetti. Davutoğlu, "Bu, yaklaşık 4 milyar liralık katkının 5 milyon emekli vatandaşımıza aktarılması anlamına geliyor. Emeklilerimizin hayat standardının düzeltilmesi yönünde son derece önemli bir adım." dedi.

Davutoğlu ayrıca emekli olup ticaret faaliyetinde bulunan 630 bin emekli için de sosyal güvenlik destek primi olarak yüzde 15'lik kesintinin yüzde 10'a çekildiğini, aylıklara ortalama 50 liralık artış getirildiğini aktardı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 570 binin üzerinde vatandaşın faydalandığı 145 lira olan 65 yaş aylığının, yüzde 37'lik artışla 200 liraya çıkarılacağını, söz konusu kişilere yaklaşık 342 milyon liralık kaynak aktarımı olacağının altını çizdi.

Konuşmasında yeni açıklanan büyüme rakamlarına da değinen Başbakan Davutoğlu, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,9 büyüdüğünü, bu rakamın hedeflere göre mütevazı göründüğünü dile getirdi. Ancak dünya ekonomisinin büyük bir krizden geçtiğini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye'nin göreceli olarak Avrupa'da en hızlı büyüyen ülkeler arasında olma niteliğini koruduğunu belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti: "Avrupa Birliği'nin ortalama büyüme hızı yüzde 1,3, Avro bölgesinin yüzde 0,8, Latin Amerika'nın yüzde 1,3. Yani Avro Bölgesi yüzde 0,8 büyürken Türkiye ekonomi yüzde 2,9, takriben Avro Bölgesi'nden dört misli daha fazla büyüme hızı sağlıyor. Alacağımız tedbirlerle ümit ederiz ki bu sene hem büyüme hem üretim artışı birlikte gelecek. Birer birer bu konulara yoğunlaşırsak aslında birincisi istihdam artırıcı adımlar mahiyetinde ilk olarak İŞKUR'dan işgücü desteği, yeni işçilerimizin iş hayatına başlamaları esnasında devletin işverenlere çok ciddi katkıları olacak."

Ardından İŞKUR'la ilgili bazı düzenlemeleri aktaran Davutoğlu, özel sektörde işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programında çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödeneceğini bildirdi. Davutoğlu, "Yani bir işveren yeni bir işçi alımı için planlama yaptığında 6 aylık işbaşı eğitim programı esnasında ücretler asgari ücret olarak İŞKUR tarafından ödenecek. Bunun işverenlerin istihdama teşvik edilmesi yanında ciddi bir mesleki eğitim desteği olduğunu düşünüyoruz. Bu işçilerin niteliğini değiştirecek dev bir adım." dedi. 6 ay boyunca işverene hiçbir maliyetin yüklenmeyeceğini ve asgari ücretin İŞKUR tarafından ödeneceğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti: "İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar, vergi matrahından düşürülebilecek. Yani işveren, kursiyerler için harcama yapıyor bu da vergi matrahından düşürülecek. İşbaşı Eğitim Programı sonrası kursiyerler aynı işkolunda işe alınırsa yani otomotiv sektörü, ayakkabıcılık sektöründe 6 ay eğitim alındı bu sürede ücret, asgari ücret olarak İŞKUR tarafından ödenecek, 6 ay sonra o işyerinde işe alınırsa imalat sektöründe 42 ay takriben 3,5 yıl, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca 2,5 yıl SGK işveren primi İŞKUR tarafından ödenecek. Yani toplamda 4 yıllık destek sağlanmış oluyor imalat sektöründe. 6 ayı eğitim olarak doğrudan İŞKUR tarafından asgari ücret şeklinde dönem dönem, 3,5 yılda SGK işveren priminin İŞKUR tarafından ödendiği dönem... Böyle bir geçiş sağlıyoruz. Önce bütünüyle İŞKUR ödüyor 6 ay, sonra 3,5 yıl SGK işveren primi ödeniyor. 4 yıllık bir destek sağlanıyor. Diğer sektörler de ise bu 6 ay artı 2,5 yıl şeklinde. 2015 Temmuz ayına kadar işbaşı eğitimine başlanmış olması halinde ilave 6 ay daha desteklerden faydalanılacak. Yani önümüzde aylarda yılın ilk yarısında istihdama daha da teşvik etmek için temmuza kadar bu işbaşı eğitimi başlanırsa, işbaşı eğitim için verilecek destek 6 ay değil 1 yıl olacak."

Davutoğlu, ardından imzalanacak kararnameyle de toplum yararına çalışma kapsamında 120 bin yeni istihdam alanı oluşturulacağını bildirdi. Yatırım teşvikleri bağlamında yatırımcıya daha çok vergi indirimi sağlayacaklarını anlatan Davutoğlu, 2015 ve 2016 yıllarında yatırım dönemi için vergi indiriminin artırılacağını, yatırım döneminin ilk aşamada teşvik edilmesinin, daha işletme üretime geçmeden yapılacak destek anlamına geldiğini, yatırımcıların 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri tüm kazançlarına da daha yüksek miktarda vergi indirimi uygulanacağını anlattı.

BÖLGE YATIRIM ORANLARI

2015-2016 harcamaları için yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde uygulanacak oranların birinci bölgede daha önce hiç olmadığını, yatırım döneminde vergi indiriminin de birinci bölgede olmadığını söyleyen Davutoğlu, şimdi ise yüzde 50 artıracaklarını bildirdi. Davutoğlu, oranları ise şöyle açıkladı: "İkinci bölgede yüzde 10'dan yüzde 55'e, üçüncü bölgede yüzde 20'den yüzde 60'a, dördüncü bölgede yüzde 30'dan yüzde 65'e, beşinci bölgede yüzde 50'den yüzde 70'e, altıncı bölgede yüzde 80 olarak muhafaza ediyoruz. 5 milyon lira yatırım yapıldığında 4. bölgede, yatırıma katkı oranı yüzde 30'du. Bunun 450 bini yatırım döneminde, 1 milyon 50 bin lirası da işletme dönemindeydi. Yani yatırım dönemindeki oran yüzde 30 iken 5 milyon liralık yatırım için tablo bu... Ama şimdi bunu yüzde 65'e çekiyoruz. Yatırım döneminde 975 bin lira, işletme döneminde 525 bin lira. Yani yatırım döneminde daha üretime geçmeden işletme aşamasına geçmeden yapılacak desteği dördüncü bölge için yüzde 30'dan yüzde 65'e çekmiş oluyoruz. Bu yatırımlar teşvik anlamında önemli bir adım."

Davutoğlu, yüksek teknoloji yatırımlarına da tam destek vereceklerini belirterek, ileri teknoloji sınıfında yer alan yatırımların, öncelikli yatırımlar kapsamına alınacağını ve 5. bölge desteklerinden yararlandırılacağını kaydetti. Özellikle son 7 ay içerisinde üzerinde en fazla durdukları konulardan birinin de yüksek teknoloji olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Üretimde yüksek teknoloji payının artırılması için teşvikleri genişleteceğiz ve yüksek teknoloji barındıran projeler beşinci bölge desteğinden istifade edecek." dedi. Orta yüksek teknoloji içeren proje ve yatırımlar için alınacak ek tedbir konusunda da görüşmelerin devam edeceğini ifade etti.

Davutoğlu, yeni yatırımcıya yönelik sağlanan teşvik maddelerini şöyle anlattı: "2014 yılı sonunda uygulaması sona eren vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteğindeki yüksek oran ve süreler, 31 Aralık 2015 tarihine kadar başlanılacak yatırımlar için uygulanmaya devam edilecek. Şu anda birinci bölge için bölgesel teşvik uygulamalarında yüzde 10 olan oran yüzde 15'e, ikinci bölge için yüzde 15'den yüzde 20'ye, üçüncü bölge için yüzde 20'den yüzde 25'e, dördüncü bölge için yüzde 25'ten yüzde 30'a, beşinci bölgede yüzde 30'dan yüzde 40'a, altıncı bölgede yüzde 35'ten yüzde 50'ye çıkarıyoruz. Büyük ölçekli yatırımlarda ise bu teşvikler birinci bölgede yüzde 20'den yüzde 25'e, ikinci bölgede yüzde 25'ten yüzde 30'a, üçüncü bölgede yüzde 30'dan yüzde 35'e, dördüncü bölgede yüzde 35'ten yüzde 40'a, beşinci bölgede yüzde 40'dan yüzde 50'ye, altıncı bölgede yüzde 45'ten yüzde 60'a getirilecek."

Bir diğer maddeyle sigorta primi işveren hissesi desteğinin hem süre hem de oran itibariyle artırıldığını bildiren Davutoğlu, yeni oranları ise şöyle duyurdu: "Mevcut destek bu sene sonuna kadar yapılacak yatırımlar için birinci bölgede sıfırdan 2 yıla, 2. bölgede sıfırdan 3 yıla çıkarıyoruz. 3. bölgede 3 yıldan 5 yıla, 4. bölgede 5 yıldan 6 yıla, 5. bölgede 6 yıldan 7 yıla, 6. bölgede 7 yıldan 10 yıla çıkarılacak."

Davutoğlu, finansmana erişim, yatırım finansmanı alanının genişletilmesi ve atılacak adımlar hakkında aldıkları kararları ise şöyle duyurdu: "Öz sermaye ile finansmana tam destek sağlanacak. TBMM'de mart ayında kabul edilen kanun ile öz sermaye ile finansmana vergi kolaylıkları getirilmiştir. Bu paketin en önemli unsurlarından biri. Böylece, nakdi sermaye artırımı yapan şirketler için, artırılan sermayenin belli bir kısmı her yıl kurum kazancından indirilebilecek. Bu uygulama ile şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımı özendiriliyor. Yani şirketler kredi almak suretiyle bankacılık sisteminden borçlanarak yaptıkları yatırımlardan çok daha avantajlı bir şekilde öz sermayelerinin artırılması suretiyle yaptıkları yatırımlarda sermaye artırımlarında teşvik edilecek. Ekonomideki atıl kaynaklar sisteme kazandırılmış olacak. Ayni varlıkların nakde dönüştürülerek şirketin sermaye yapısı güçlendirilmiş olacak."

Aynı zamanda yeni şirket kurma ve halka arzın özendirildiğinin altını çizen Davutoğlu, "Yurtdışında bulunan sermayenin yurtiçine çekilmesi bakımından da çok özel bir imkan sağlanmış olacak. Bu şirketlerimizin sermaye yapılarını güçlendirecek, şirketlerimizin borçluluk oranlarını ve şirket borçları üzerinden doğabilecek riskleri minimize edecek. Sermaye yapıları üzerinden de krizlere dirençli, sermaye yapısı güçlü şirketlerimizin doğuşuna vesile olacak." diye ekledi.

Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranının yüzde 6'dan yüzde sıfıra indirileceğini ve böylece sanayicinin girdi maliyetinin azalacağını vurgulayarak, şu detayı verdi: "Bu, özellikle yatırım malları ve ara mallarının maliyeti azaltılacak bir adım. Ar-Ge ve tasarıma daha fazla destek sağlanacak. Bu faaliyetler aslında tam da niteliksel dönüşümü ortaya koyan çalışmalardır. Tasarım aşaması, katkı değer itibariyle en fazla değerin, zihinsel katkının da yapıldığı bir aşama. Bu çerçevede nihai ürün kadar, o ürüne giden bütün süreçlerdeki etkin katkıyı artıracak bir dönem. Bu çerçevede tasarım merkezleri, Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek. Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlanacak. KOBİ'lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri desteklenecek."

Maddeler arasında hazine destekli kefaletin kapsamının genişletilmesi olduğunu da söyleyen Davutoğlu, "TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun ile Hazine kaynaklarından kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek 1 milyar lira tutarındaki kaynak, 2 milyar liraya çıkarıldı. Böylelikle Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar lira tutarına kadar Hazine kefaleti verilebilmesinin önü açıldı. Bakanlar Kurulu Kararı ile Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanabileceklerin kapsamı genişletilmiş ve kapsama imalatçı KOBİ'ler ile kadın girişimciler de ilave edildi." bilgisini verdi.

Davutoğlu, imalatçı KOBİ'lere ve kadın girişimcilere ilave destek vereceklerini kaydederek, özellikle KOBİ'lerin güçlendirilmesi ve kadın girişimcilerin iş hayatındaki paylarının artırılması için özel tedbirler alınacağını duyurdu. Davutoğlu, "İmalatçı KOBİ'ler bağlamında mevcut durumda her bir KOBİ için 1.5 milyon lira ve her bir risk gurubu için 2 milyon lira olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2.5 milyon liraya, her bir risk grubundaki imalatçı KOBİ'ler için ise 3 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca diğer KOBİ'ler için 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı KOBİ'ler için 10 yıla çıkarılmış, diğer KOBİ'ler için yüzde 75 olan kefalet oranı imalatçı KOBİ'ler için yüzde 80'e çıkarıldı." dedi.

Davutoğlu, kadın girişimcilere yönelik olarak finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla yeni bir düzenleme başlatıldığını haber verdi. Davutoğlu, "Düzenleme ile kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacak." diye belirtti.

Ar-Ge'ye dayalı sanayi yatırımları için özel bir proje ve finansman modeli geliştireceklerini söyleyen Davutoğlu, TÜBİTAK tarafından, başta enerji, ulaştırma ve sağlık sektörleri olmak üzere imalat sanayisinde hazırlanan projelerin Türkiye Kalkınma Bankası aracılığı ile destekleneceğini aktardı. Başbakan Davutoğlu, bu kapsamda fizibilite çalışmalarının da TÜBİTAK tarafından sonuçlandırılacağını ve bu noktada projelerin özel sektör tarafından hayata geçirileceğini vurguladı. Davutoğlu, şöyle konuştu: "TÜBİTAK gerektiği takdirde bu şirketlere belirli bir süre ortak olabilecek. Projenin finansmanında özel sektör öz kaynak kullanımı yüzde 20 olacak. Türkiye Kalkınma Bankası da yüzde 50'ye kadar uygun koşullu finansman desteği sağlayacak. Bütün bu çalışmalar esnasında aldığımız önemli bir karar da Türkiye Kalkınma Bankasının çok ciddi bir yeniden yapılanma süreci içine girmesidir. Türkiye Kalkınma Bankası bütün bu kalkınma, istihdam projelerini düzenlemek ve onlara yeterli desteği verebilmek için çok ciddi bir şekilde yeniden yapılandırılacak ve dünyadaki örnekleriyle rekabet edebilecek düzeye getirilecek."

Yeni paketle KOBİ'lere teminat kolaylığı da getirileceğini söyleyen Davutoğlu, KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacağını haber verdi. Davutoğlu, "Şimdiye kadar taşınırların teminat olarak kullanılmaması sebebiyle sadece nakdî teminatların gelebileceği bir limit var, taşınırlar teminat olarak kullanıldığında özellikle finansmana erişim bakımından son derece önemli bir imkan sağlanmış olacak. Bununla ilgili hazırlanmakta olan Kanun Tasarısı önümüzdeki dönemde TBMM'ye sevk edilecek." ifadelerini kullandı.

Paketin sanayici ve üreticiler için istihdamın artırılması, yatırımların teşviki, vergi indirimleri ve diğer teşvikler, finansmana erişim imkanının artırılması gibi konulardan dolayı kapsamlı bir paket olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Bunlar entegre ve bütüncül bir ekonomik anlayışın yansımalarıdır. Biz 25 Öncelikli Dönüşüm Programı'nı ilan ederken aslında onun ayrılmaz bir parçası olarak bu paketi de beraber çalıştık. Önümüzdeki dönemde bir taraftan olabilecek konjonktürel sorunlarla etkin bir şekilde mücadele etmeyi planlayacağız, diğer taraftan ekonomimizin büyüme performansının sürdürülmesini temin edeceğiz ama en önemlisi de uzun dönemde Türk ekonomisinin, dünyanın en büyük 10 gücü arasına girebilmesi için yapısal reformlara devam edeceğiz." diye konuştu.

Finansal yapı, mali politikalar ve kalkınmanın birbirini destekleyen sac ayakları olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu konuda attıkları adımların bütçe disiplinine herhangi bir olumsuz etkisi de olmayacağını savundu. Davutoğlu, "Bu teşvikler aksine şu aşamada bütçe disiplini içinde atılan adımlar olmanın yanında, hemen sonrasında üretim artışının getireceği vergi artışı ile birlikte bütçemizi daha da güçlendirecek bir dönemin önünü açacaktır." görüşünü savundu.

Davutoğlu, 25 Öncelik Dönüşüm Programı ile ilgili yaptıkları açıklamada, çalışmaların 3 aylık değerlendirmesini kamuoyuna sunacaklarını söylediklerini hatırlatarak, nisan ayı ikinci yarısında veya nisan sonuna doğru bu adımların ilk 3 aylık performansı konusunda bilgilendiren kapsamlı bir kamuoyu açıklaması yapacaklarını belirtti. CİHAN
02 Nisan 2015 17:29
DİĞER HABERLER