Danışmanlık kuruluşu IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Birch, Davutoğlu ve Babacan’ın yatırımcılarla temaslarını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Buna göre, Erdoğan’ın ekonomideki sert çıkışlarının oluşturduğu kaygı giderilemedi.
New York’ta Goldman Sachs, Citi ve BOA-ML’nin bulunduğu önde gelen finans çevreleriyle bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ekonomiden sorumlu bakan Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomideki sert çıkışlarından son derece rahatsız olan uluslararası yatırımcıların kaygılarını gideremedi. Uluslararası finans çevreleri, “Erdoğan’ın gücü elde tuttuğu ve hiçbir yere gitmeyeceği müddetçe, yabancı yatırımcıların ikna edilemeyeceği” mesajını verdi.
IHS Global Insight’da Türkiye ekonomisti olan Andy Birch, Davutoğlu ve Babacan’ın temaslarını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Türkiye’nin yatırım iklimini “fakir” bulan Birch, “Erdoğan’dan faiz için siyasi baskı, hain suçlamaları çizgiyi aşıyor” dedi. Birch’e göre, ayrıca, “Bank Asya’ya müdahale, İş Bankası için çıkarılan söylentiler, keyfi uygulamalar yatırımcıları endişelendiriyor.”
Birch’e göre, yatırımcıları ikna edecek kişiler “ekonominin koruyucuları” olarak görülen Babacan ve Şimşek. Ayrıca Birch’e göre, şimdilik “Babacan ve Şimşek görevde kalsa da, Erdoğan’ın bu yönetimleri partizan çizgiye sahip olan ekonomik takımla değiştirmesi mümkün. Bu yüzden konu bundan sonra ‘güven kazanmak’ değil, ‘güven erozyonun durdurulup, durdurulamayacağı.”
Haziran’daki FED faiz artırımının ardından küresel sermaye çıkışlarının da Türkiye’yi zorda bırakabileceği yorumları yapılıyor.
6 milyar dolarlık bir fonu yöneten bir isim, Türkiye’yi artık “çok riskli” bulduklarını söyleyerek şöyle dedi: “Gezi ve yolsuzluk skandalları sonrasında Babacan güven telkin etti ve biz de önceki başarıları nedeniyle takip ettik, bir nebze doğru çıktı. Ama Erdoğan’ın teknokratik ekibe tavrı istikrarlı bir şekilde kötüye gidiyor. Türkiye ekonomisi artık radarımızda yok. FED kararı sonrası çoğu fon da böyle düşünecektir.”