Sözleşmeli er ve erbaş konusunda alınan kararın da getirdiği kolaylıkla bedelli askerlikle ilgili önemli bir karar verdiklerini belirten Davutoğlu, "Yüksek Askeri Şura'da yaptığımız istişareler, TSK'nın ihtiyaçları da göz önüne alınarak dün Bakanlar Kurulumuzda 1 Ocak 2015 tarihinde 28 yaşından gün almış olan veya 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 27 yaşını doldurmuş olan vatandaşlarımıza bedelli askerlik imkanı getiriliyor. Bu vatandaşlarımız 18 bin lira ödemek karşılığında askerlik görevini yapmış sayılacaklar. Bedelli askerlik imkanı getirilmesiyle hem söz konusu olan birikim hafifletilmiş olacak hem de buradan doğacak kaynak, teknoloji yoğun savunma anlayışına geçebilmek için Savunma Sanayii Fonu'na aktarılacak. Bu imkan bütünüyle TSK'nın ihtiyaçlarına yönlendirilecek, başka herhangi bir alanda kullanılmayacak. Bütün vatandaşlarımıza, bu imkandan faydalanacak gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 15 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren bedelli askerlik kanunu için asker adaylarından 30 bin TL ücret alınmıştı.
Davutoğlu grup toplantısında konuştu. İşte Davutoğlu'nun konuşmalarından satır başları:
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE
KARARLARI İZLEME KOMİTESİ
Yapısal bir reform da gerçekleştiriyoruz. Her yıl uyuşturucuyla mücadele şurası kararları izleme komitesi toplanacak, Bülent Arınç başkanlığında koordinasyon üst kurulu oluşturuyoruz, ayrıca teknik kurul oluşturuldu. Her bir ilde uyuşturucuyla mücadele komiteleri, her bir mahallere narko timler kuruyoruz. Kesinlikle uyuşturucu Türkiye’de en kısa zamanda yok edeceğiz. Şu anda yüzde 2,7 civarında olan 15-24 yaş arası uyuşturucu kullanımı, alacağımız tedbirlerle, viranelerin de yok edilmesiyle 2018 yılında yüzde 1,5’e, 2023 yılında marjinal bir düzeye indirme durumundayız.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Çözüm süreci kuvayi milliyenin ayrılmaz bir parçası olarak, milleti tekrar kardeş kılma misyonunun adıdır. Bunu anlatmaya devam edeceğiz. Maalesef muhalefetin genel başkanları, küçük hesaplar içinde, kendi dar mahallelerine konuşuyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun son demeçleri gerçekten ibretlik. HDP ile koalisyon sorularına cevap verdi. İzmir’e gidip ulusalcı olup, diyarbakır’a gidip başka bir dil kullanmak işte bu iki yüzlülüktür.
Bizim Erzurum’da ve Balıkesir’de Kars’ta Balıkesir’de konuşmamızı alsınlar, aynı dili konuşuyoruz. İşte aramızdaki fark bu. Onlarsa farklı dillerle halkı bir şekilde oyalamaya çalışıyorlar. Yine kılıçdaroğlu, bir partiliye öfkeyle kızdıktan sonra dedi ki “bu partiye demokrasiyi ben getirdim” demek ki bu partide daha önce demokrasi yoktu. Bizim dediğimizi, bunu teyit ediyor.
SEÇİM BARAJI
2013’de, sayın genel başkanımız, cumhurbaşkanımız çağrıda bulundu, gelin barajları sıfırlayalım, gerekirse dar bölgeye geçelim, daraltılmış bölge 3-5 arası baraj. Yada mevcut sistem. Hiçbir cevap vermedi diğer partiler. Tam bir sükut haline geçiştirdiler. Kendileri korkuyorlar, biz barajdan korkmayız. Barajdan korkanlar, tekliflerimize cevap vermeyenlerdir. Ama bunun yanında, daha önce bu konuda AK Parti’nin milletvekilliği dahil temsili artırmak için teklifi oldu, iki karar var. 1995 AYM’nin aldığı karar. 2008’de de AİHM’in aldığı karar. Her ikisinde de bu talepler reddedildi. Hem türk hukuk sistemi tarafından, istikrar ile temsil arasında denge gözetmek amacıyla, hem de AİHM tarafından. Bu bir iç mevzuat hususudur denildi. Şimdi seçimlere 6 ay kalmışken bu tartışma neden başlatılır? Biz AYM’nin önüne gelen davaya bu çerçevede bakarak karar vereceğine inanıyoruz. AYM’nin dün yaptığı açıklama önemli bir mesajdır. Türkiye’de böyle bir siyasi dizayn yapılmasına izin vermeyiz. Seçimler vaktinde, hukuk kuralları içinde yapılacaktır. Yine sandıktan yine milletin iradesi çıkacaktır, başka bir irade çıkmayacaktır.