Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'den KKTC'ye su temini projesinin ardından yönetim modelinin de çok önemli olduğunu söyledi.
Suyun KKTC'de hangi yöntemle dağıtılacağına müdahil olacaklarının sinyalini veren Davutoğlu, bu konuyu KKTC hükümetiyle ele alacaklarını belirterek, "Ara formüller, yöntemler üzerinde düşünüyoruz." dedi.
Davutoğlu, 'asrın projesi' olarak nitelendirilen KKTC'ye su aktarma projesi için hiçbir masraftan kaçınmadıklarını ifade etti. Davutoğlu, "Bu bizim için herhangi bir ekonomik proje değil, stratejik ve psikolojik boyutu son derece derin, çok önemli bir 'mesaj' projeydi." dedi.
"Şimdi bu gelen suyun en iyi şekilde yönetilmesi ve Kıbrıslı soydaşlarımıza en iyi şekilde takdim edilmesi önem taşıyor. Bu yönetim modeli, suyun gelmesi gibi önemlidir." ifadelerini kullanan Davutoğlu, suyun yönetimi konusunda doğru bir yöntem geliştirilmezse İstanbul'un 1994 öncesinde yaşadığı sıkıntıların bir benzerinin görülebileceğini belirtti.
Bu konuda bir model etrafında çalıştıklarını ifade eden Davutoğlu, KKTC hükümetiyle bugün bunu ele alacaklarını belirtti. Davutoğlu, "Bu su, Kıbrıslı Türklerindir artık. Önemli olan en doğru yöntemle bunun kullanılması… Ara formüller, yöntemler üzerinde düşünüyoruz. Hiç merak edilmesin. İşin zor tarafı geçti, Kıbrıs'a su geldi." şeklinde konuştu.
"KKTC TEMSİLCİSİ EKSİK OLDUKÇA AİLE FOTOĞRAFI EKSİK KALIR"
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pazar günkü Türkiye-AB Zirvesi'nde Rum lider Nİkos Anastasiadis ile ayaküstü yaptıkları görüşmelerin sorulması üzerine, "Özel bir görüşmemiz olmadı ama bütün diğer liderlerle görüştüğümüz gibi son derece medeni bir ortamda hal-hatır sorma şeklinde bir görüşme gerçekleşti." dedi.
"KKTC temsilcisi eksik oldukça aile fotoğrafı eksik kalır." diyen Davutoğlu, "İnşallah bir gün çözüm olur ve bütün bu forumlarda, Ada'nın bütününü temsil eden liderler olur. Bunu bir çözüm iradesi bağlamında zikrediyorum." ifadelerini kullandı.
AKINCI: MÜLKİYETTE KABUL EDİLEBİLİR NOKTAYA ULAŞIRSA TÜNELİN UCUNDAKİ IŞIĞI GÖRÜRÜZ
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise bir soru üzerine Kıbrıs müzakerelerini altı başlık altında yürüttüklerini ve üç tanesinde önemli ilerlemeler sağlandığını belirtti. Mülkiyet konusunda da gelişmeler olduğunu belirten Akıncı, toprak ve garantiler ile güvenlik konusunu en sona bıraktıklarını hatırlattı. Akıncı, "Zor konular toprak ve mülkiyet kaldı diye düşünüyorum. Önceki konular da çok kolay konular değildi. Orada da henüz sonuçlanmamış, dönüşümlü başkanlık gibi konular olduğunu hatırlatmak isterim. Ancak günün sonunda bu sıkıntıları aşabileceğimizi öngörüyorum. Mülkiyette kabul edilir bir noktaya ulaşırsak tünelin ucundaki ışığı görebileceğimizi değerlendiriyorum." ifadelerini kullandı.
Başbakan Davutoğlu ise Kıbrıs sorununun çözümünde önemli olanın güçlü bir siyasi irade ortaya konması gerektiğini ifade etti. Davutoğlu, Türk tarafının 2004'te gösterdiği bu iradeyi karşı tarafın da göstermesini istediklerini belirtti. CİHAN