Davutoğlu'na ilginç soru: Cumhurbaşkanlığı Sarayı için...

Davutoğlu'na ilginç soru: Cumhurbaşkanlığı Sarayı için...
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'yla ilgili Davutoğlu'na tam bin (1000) soru yöneltildi. Tanrıkulu, sorularında Cumhurbaşkanlığı Sarayı için yapılan harcamanın, 81 ildeki eksikliklerin giderilmesi için kullanılıp kullanılmayacağını sordu.

Maliye Bakanı tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira, yeni Cumhurbaşkanlığı uçağının maliyetinin ise 185 milyon dolar olduğunun açıklandığını dile getiren Tanrıkulu, "Hiçbir zaruret olmadığı halde yapılan ve toplumun neredeyse tüm kesimlerince israf olarak nitelenen bu harcamalara giden 1.8 katrilyon ile Türkiye’de yoksulluk ve yoksunluk yüzünden her an ölümle yüz yüze olan yüzbinlerce çocuk kurtarılabilir, her türlü sosyal sorunun temel nedeni olan işsizlik belli ölçülerde azaltılabilir, ülkemizi geleceğe taşıyacak çok kritik eğitim, bilim ve teknoloji yatırımları gerçekleştirilebilirdi. Kaldı ki Mimarlar Odası, Saray’ın gerçek maliyetinin en az 3 katrilyon lira olduğunu belirtirken, TOKİ, gerçek maliyetin açıklanmasına ilişkin bilgi edinme sorusuna ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verebileceği gerekçesiyle cevap vermemiştir." dedi.

Maliye Bakanı’nın açıklaması temel alınsa bile, 2013 yılı Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla sıralamasına bakıldığında, tam 15 ülkeyi geride bırakan söz konusu 1.8 milyar (Katrilyon) ile 40 günlük bebeklerin penceresi, sıvası olmayan, tek odalı, kerpiç evlerde zatürreeden öldüğü Türkiye'de maliyetleri 60 bin lira olan alt gelir grubu konutlarından tam 30 bin adet yapılıp yapılmayacağını sordu.

Başbakan Davutoğlu'na tam bin soru yönelten Tanrıkulu'nun sorduğu bazı sorular ise şöyle:  

Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının yıllık 270 milyon (Trilyon) lirayı aşan hizmet binası kira giderlerini azaltmak üzere her biri ortalama 60 milyon liradan 30 adet yeni hizmet binası yapılmaz mıydı? (Şu anda örneğin Aile Bakanlığı 765 bin TL, BDDK 1 milyon 90 bin TL, Afet Kurumu 500 bin TL, Kamu İhale Kurumu 284 bin TL aylık kira ödemektedir. Oysa Anayasa Mahkemesi yeni binası 56 milyon, Danıştay binası 65 milyon, Tarım Bakanlığı binası 70 milyon liraya mal olmuştur).    

125 bin üniversite öğrencisine 4 yıllık öğrenimleri boyunca aylık 300 TL karşılıksız burs verilmez miydi?

Kuraklık tehdidi altında olan ülkemizde her biri ortalama 4 milyon liradan 450 adet sulama göleti yapılamaz mıydı?

Petrol platformu olmadığı için denizlerde petrol ve doğalgaz aramalarını yurt dışından kiralanan platformlarla yapmak zorunda kalan ülkemiz için inşaat maliyeti yaklaşık 591 milyon lira olan 3 adet açık deniz petrol platformu yaptırılamaz mıydı?

Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı maliyetleri baz alındığında 440 kilometrelik bir petrol boru hattı daha yapılamaz mıydı?

Yoğun kar nedeniyle yolları kapanan mezra, köy, ilçe ve illerimizde kullanılmak üzere, tanesi 300 bin liradan 6 bin adet kar püskürtme ve yol açma makinesi alınamaz mıydı?

Karla kapanan yollarda acil sağlık görevlilerinin hastalara ulaşımı için tanesi 215 bin TL’den 8372 adet 4x4 paletli ambulans alınamaz mıydı?

Van depreminden sonra çadırlarda çıkan yangınlarda onlarca çocuğun hayatını kaybettiği ülkemizde tanesi 6 bin liradan 3x7 m ölçülerinde iki odalı tam 300 bin konteyner alınamaz mıydı?

Afrika’da açlıkla mücadele eden 805 milyon insana gıda yardımı için kalıcı ve sürdürülebilir yatırımlar yapılamaz mıydı?

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Hazineye olan 1,4 katrilyonluk borcunun silinmesiyle ortaya çıkan kamu zararı telafi edilemez miydi?

Eğitimde hızla en alt seviyelere doğru gerilerken alınan ve yaklaşık maliyeti 1 milyar 458 milyon 437 bin TL olan Akıllı Tahtaların masrafları karşılanamaz mıydı?

Atama bekleyen 50 bin öğretmenin daha göreve başlaması sağlanarak 1 yıllık maaşları buradan karşılanamaz mıydı?

Kadınların şiddetten korunması, çocuk gelinler sorununun çözülmesi ve kadın istihdamının artırılması için bu 1,8 katrilyon kullanılamaz mıydı?

Başta hakim, savcı ve polisler olmak üzere Türkiye’deki 2,3 milyon kamu görevlisine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ve tarafı olduğumuz benzeri uluslararası insan hakları sözleşmelerinin iç hukukumuzun üzerinde olduğunu anlatacak ve insan hakları eğitimi verecek şekilde kurslar düzenleyemez miydiniz?

Mevcut Cumhurbaşkanının “emri ben verdim” dediği Gezi Parkı eylemlerinde polisin uyguladığı şiddet, tazyikli su, kısa mesafeli biber gazı atışları ve plastik kurşunlardan dolayı hayatını kaybeden 8 gencimiz, kafa travması geçiren 91, gözünü kaybeden 10, dalağını kaybeden 1 kişi ile yaralanan toplam 7 bin 478 kişinin AİHM’e başvurması durumunda, Türkiye’nin muhtemelen mahkûm edileceği milyonlarca Avro'luk tazminat buradan ödenemez miydi?

Roboski’de 33 yurttaşımızın hayatını kaybetmesi başta olmak üzere AKP iktidarı boyunca güvenlik görevlerinin açtığı ateş sonucunda hayatını kaybeden insanlarımızın yakınlarının AİHM’e başvurması durumunda, Türkiye’nin muhtemelen mahkûm edileceği milyonlarca Avro'luk tazminat buradan ödenemez miydi?

Cumhurbaşkanı’nın 12 yıldır “toplu açılış” adı altında düzenlediği seçim mitinglerinin maliyeti bu para ile telafi edilemez miydi?

Cumhurbaşkanı’nın bu yeni Saray’ın yapım gerekçesi olarak sunduğu “Başbakanlık makamının konuklarını cadde ortasında ağırlaması ve tören yapmak zorunda kalması” böylece sona mı ermiştir?

Cumhurbaşkanlığı Sarayı için harcanan para tam olarak ne kadardır?

Cumhurbaşkanlığı Sarayı için bundan sonraki işler için ne kadar harcanacaktır?

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın aylık elektrik gideri aylık ne kadar olacaktır?

Cumhurbaşkanlığı Saray’ında kaç oda vardır?

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yapımında kullanılan malzemelerin hangileri yurt dışından alınmıştır? Bunlara ne kadar ödenmiştir?

Adana ilimizde aynı anda iki yüz yataklı 6 yeni hastane binası (490 milyon TL), 50 adet Anaokulu (50 milyon TL), yirmi dört derslikli 10 yeni ilkokul binası (75 milyon TL) ve 10 lise binası (85 milyon TL) beş yüz öğrenci kapasiteli 4 yurt binası (60 milyon TL), yirmi beşer bin kapasiteli 2 yeni stadyum (200 milyon TL), 8 adet Kültür Merkezi (48 milyon TL), yüz kişi kapasiteli 4 huzurevi (32 bin TL) 7 adet kapalı yarı olimpik yüzme havuzu (35 milyon TL), 10 adet kapalı spor salonu (15 milyon TL), 6 adet müze (60 milyon), 10 adet katı atık bertaraf tesisi (100 milyon), 10 adet atık su arıtma tesisi (150 milyon) ve 4 baraj (400 milyon) yapılamaz mıydı?

Adana ilimizde aynı anda, 10 bin çiftçimize yüzde 50 traktör desteği (300 milyon), 20 bin çiftçimize 1’er dönümlük sera (900 milyon), 10 bin çiftçimize 10’ar adet süt ineği (350 milyon), 50 bin çiftçimize damlama sulama sistemi ve tarım alet/ekipmanı yardımı (250 milyon) yapılamaz mıydı?"

(CİHAN)
09 Aralık 2014 12:01
DİĞER HABERLER