Demirtaş: Buyurun tartışalım diyebilmek çok mu zordur?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye bölünmeden Türkiye'nin sınırları içerisinde sınırları tartışmaya açmadan nasıl birlikte yaşayabiliriz? Onun formülünü anlatıyoruz işte. Parti programımızda o var. DTK'nın beyannamesinde o var. Buna hiç değilse saygılı yaklaşmak, buyurun tartışalım diyebilmek çok mu zordur?" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) olağanüstü kongresi sonrası açıklanan deklarasyonun ardından gelen tepkilere cevap verdi. Demirtaş, konuşmasında şunları ifade etti:

"Biz bu insan hakları, biz bu demokrasi, biz bu evrensel hukuk ve ahlaktan nasibini almamışlarla oturup neyi çözeceğiz. Nasıl bir birlikte yaşamı öreceğiz, merak ediyorum. Ben Kürdistan dedim diye tüyleri diken diken olanlar, önceki hafta Barzani geldiğinde yanında duran bayrak ne bayrağıydı. Kürdistan Federal Bölgesi'nin resmi bayrağıydı. Federal Kürdistan Devleti var ve artık buna saygı duyacağız, duymamız gerekir. Artık Kürtlerin devletleri var Ortadoğu'da. Bu birlikte yaşam olacaksa, bunlarla iyi ilişkiler kurulması lazım dediğimde tüyleriniz niye diken diken oluyor? Başbakanınız bizatihi görüşüyor işte. Resmi olarak Kürdistan Federal Bölgesi'nin başkanı, bayrak da Kürdistan'ın bayrağı. Kanton devletler var diyorum. İşte Rojava'da var.

"BÜTÜN BU MESELELER SİLAH, ŞİDDET ALANINDAN ÇIKSIN DİYE UĞRAŞIYORUZ"

Türkiye ile iyi ilişkiler kurulmalı diyorum tüyleri diken diken oluyor bunların. Yeryüzünde 150 tane Türk devleti kurulmalı dediğimde alkışlarlar beni. Ama Kürtlere ait kutuplarda çadır kurulsa olur mu desek, herhalde bunların faşistlikleri tavan yapacak ve bize saldıracaklar. Nasıl kardeşiz anlamış değilim. Arapların 22 devleti var. 50 tane Arap devleti kurulsun desek örneğin hiç kimse itiraz etmeyecek. Ama Kürtler de işte devlet kuruyor. Federal devletleri var. Kantonal devletleri var. Türkiye'de de bölünmeden, bir arada yaşamanın özerklik formülü var diyoruz. Bunların hepsi artık gerçektir. Bunlara daha gerçekçi yaklaşalım. Çözümü bulalım dediğimizde hain ilan ediliyoruz. Nasıl konuşacağız peki? Neyi tartışacağız? Nasıl şiddet alanından çıkaracağız? Konuşana bunu yapanların barikattakine nasıl davrandığını siz hesap edin. Biz siyasetçiler olarak sorumluluk almak için bunu yapıyoruz. Bütün bu meseleler silah, şiddet alanından çıksın diye uğraşıyoruz. Ağzından tek cümle çıkana bu kadar saldırırsanız, silahları nasıl susturmayı başaracaksınız?

"SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE DAİR FİKİR SUNAMAYACAK MIYIZ? O DA SİZİN İZNİNİZE Mİ TABİ?"

Kim nasıl susturmayı başaracak? AKP'nin projesi nedir? Diyelim ki barikatları kaldırdınız. Tankla topla girdiniz. Cizre'yi, Silopi'yi bilmem yerle bir ettiniz. Ne olacak? Sonrası ne? Çözüm öneriniz ne? Bilen var mı Allah aşkına? AKP şu ana kadar tek bir cümlelik çözüm önerisi ortaya koyabilmiş mi? Hayır. Bilen var mı? Yok. Çünkü Kürt sorunu yok diyorlar, bitti diyorlar. Fazlasını bile yaptık, nankörler Kürtler diyorlar. Bunların yaklaşımı bu. Ama biz bir çözüm önerisi koyuyoruz. Türkiye bölünmeden Türkiye'nin sınırları içerisinde sınırları tartışmaya açmadan nasıl birlikte yaşayabiliriz? Onun formülünü anlatıyoruz işte. Parti programımızda o var. DTK'nın beyannamesinde o var. Buna hiç değilse saygılı yaklaşmak, buyurun tartışalım diyebilmek çok mu zordur? Size her şeyi tartışmak hak da sıra bize gelince mi tartışamıyoruz? Yüzde 13-11 oy aldık. Parlamentonun üçüncü büyük grubuyuz. Sorunların çözümüne dair fikir sunamayacak mıyız? O da sizin izninize mi tabi? AKP'nin etrafındaki faşist tayfanın iznine mi tabi bunlar? Bunları tartışmak bile onların icazeti ile mi mümkün olacak? Böyle bir şeyi asla kabul etmiyoruz. Biz çözüm adına yapabileceğimiz ne varsa barışı sağlama, şu gün ölümleri durdurma adına yapabileceğimiz ne varsa, onu fazlasıyla yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Diyalog ve müzakere kapılarını açabilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu bizim görevimiz, tarihi sorumluluğumuzdur. Ahlaki misyonumuzdur. Bunun için seçildik. Bunun için uğraşıyoruz."

CİHAN
30 Aralık 2015 16:56
DİĞER HABERLER