Demirtaş: HDP kurulurken 'demokratik özerkliği' parti programına almıştı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "HDP daha kurulurken, yerinde ve yerelde yönetim, demokratik özerkliği parti programına almış, işte halen duruyor. Ve DTK'nın yayınladığı deklarasyon, aşağı yukarı parti programımızın bir benzeridir." dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Konferansı'nda yayınladıkları deklarasyona yönelik toplumdan gelen tepkiler üzerine, "Devlet aklıyla hareket eden, kendi aklını devlete ipoteklemiş, kiralamış bazı çevreler deklarasyon üzerinden bir linç kampanyası başlatmış durumdalar. Bunun da başını Cumhurbaşkanı ve Başbakan çekiyor." diye konuştu.

Deklarasyonun; Türkiye'nin yabancı olduğu, ilk defa duyduğu deklarasyon olmadığını ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti: "Özellikle HDP değişti diyenler, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasındaki hedeflerimize, söylemlerimize, vaatlerimize dönüp bir baksınlar. İkincisi, partimizin kuruluş programına baksınlar. HDP daha kurulurken, yerinde ve yerelde yönetim, demokratik özerkliği parti programına almış, işte halen duruyor. Ve DTK'nın yayınladığı deklarasyon, aşağı yukarı parti programımızın bir benzeridir. Yine 1 Kasım'da seçmenlerimizin karşısına çıkarken, bir seçim vaadi olarak öz yönetim ve demokratik özerkliği kamuoyu ile kapsamlı bir şekilde paylaşmıştık. Madde madde var, neredeyse aynısı. Utanmadan, sıkılmadan, HDP sanki bunları ilk defa söylüyormuş, ilk defa telaffuz ediliyormuş, bölücülükmüş, ülkeyi bölme girişimiymiş gibi hakaretle yaklaşanları ibretle izliyoruz. O sizin cahilliğiniz, kusura bakmayın. HDP'ye oy verenler ve HDP yi tanıyanlar neye oy verdiklerini iyi biliyorlar. Parti programında da seçim beyannamemizde de çok açık ve net yıllardır savunduğumuz, Türkiye'nin geleceğine dair ciddi bir projedir. Evet, birlikte yaşam projesidir, evet, bölünmeyi önleyecek, evet, iç savaşı önleyecek, kavgayı önleyecek bir projedir. Fakat, yine metinde de belirtmiştik. Dinamik bir tartışymaşa açık, öneriye açık, eleştiriye açık metindir. Bir dayatmadan çok hep birlikte en iyisini nasıl yapabiliriz, bulabiliriz tartışmasıdır bu."

Türkiye'nin; büyük bir coğrafyası, büyük bir nüfusu olduğunu; çok kültürlü, çok dilli, çok etnisiteli, çok inançlı bir toplum olduğuna işaret eden Demirtaş, "Böyle bir toplumun tek bir insan tarafından yönetilmesine itiraz etmeyenler, yetkiyi yerele verelim, bölge meclisleri kuralım, her yerde yerel parlamentolar olsun, belediyelerin genel ya da bölge meclislerinin yetkisi olsun; yasa yapsınlar, işsizlik sorununu, tarım sorununu, dil, kültür, eğitim, sağlık sorunlarını yerelde çözsünler dediğimizde, buna demokrasi
adına bazıları karşı çıkıyor." diye ifade etti.
CİHAN
30 Aralık 2015 15:36
DİĞER HABERLER