Demirtaş, HDP’siz zirveyi eleştirdi

Demirtaş, HDP’siz zirveyi eleştirdi
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın CHP, MHP ve AKP genel başkanlarını davet edip kendilerini etmemesini, “HDP gibi toplumun asıl sorun yaşayan kesimlerini temsil eden bir çizginin dışlanıyor olması, Türkiye’de sorunların kolay kolay çözüm yoluna girmeyeceğini gösteriyor” diye değerlendirdi.

Erdoğan, bugün saat 14:00’te darbe girişişimi karşısındaki tutumlarından dolayı teşekkür etmek amacıyla AKP, MHP ve CHP genel başkanlarıyla bir araya gelecek. Buna karşılık böyle bir zirve yapılmasını ilk olarak öneren ve Meclis’teki darbeye karşı ortak metni de imzalayan HDP’nin liderleri davetli değil.

‘Çiğlik ve akılsızlık’

DİHA’nın haberine durumu bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette değerlendiren Demirtaş, zirve için, “Beni dinliyor olmaları iyi” dedikten sonra darbe girişiminin ardından bile HDP’nin dışlanıp  ayırımcılığa tabi tutulmasını ‘çiğlik ve akılsızlık’ olarak yorumladı.

‘Yanlış ve eksik’

Demirtaş şöyle devam etti: “Darbe girişiminin sonuçlarını henüz yeterince idrak edemediklerinin göstergesidir. Türkiye’de demokrasinin anahtarı HDP’dir, HDP’nin temsil ettiği toplumsal kesimlerdir. Darbeyi tetikleyen de, Kürt sorununu askere-orduya havale etmiş olan anlayıştır. Şimdi bir kez daha HDP yokmuş gibi davranarak bir ‘Türk milli cephesi’ etrafında sorunları çözeceğiz derlerse kendileri bilir, ama bu yaklaşım çok yanlış ve eksik.”

Liderlere de çattı

HDP lideri muhalefet partilerinin bu durumu içlerine sindirmesinin de tuhaf olduğunu ifade etti: “Demokrasi şöleni adı altında, HDP gibi toplumun asıl sorun yaşayan kesimlerini temsil eden bir çizginin dışlanıyor olması, Türkiye’de sorunların kolay kolay çözüm yoluna girmeyeceğini gösteriyor. Halen gerçekten darbecilerin ne yapmak istediklerini anlamadıklarını gösteren bir gelişme. Darbeciler bir ayrışma yapmak istiyor, bunlar da bunun ekmeğine yağ sürüyorlar.”

‘Buradan bir çözüm çıkmaz’

Demirtaş, toplumun bir araya gelebildiğini ancak siyaset bir araya gelemediğine da dikkat çekti: “Buradan bir çözüm çıkmaz. Bu üç partinin bizimle bir şekilde uzlaşması, anlaşması gerekiyor. Bu üç parti, üç anlayış bir araya gelip biz anlaştık dediğinde Türkiye’de sorunlar çözülmüyor açıkçası.”
25 Temmuz 2016 10:38
DİĞER HABERLER