Demirtaş: Lojistik üs Torbalı olmalıydı

İZMİR (CİHAN)- Torbalı Ticaret Odası'nın (TTO) düzenlediği sektör toplantısına katılan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in lojistik üssünün Kemalpaşa yerine Torbalı olması gerektiğini belirtti. Demirtaş "Torbalı hava, demir ve kara yolları bakımından Kemalpaşa'ya göre çok daha avantajlı durumda. Kemalpaşa'nın limana bağlantısı da bulunmuyor. Lojistik merkez, Torbalı'ya inşa edilmeliydi. Kemalpaşa'nın yeri, kulağı tersten tutmaya benziyor." dedi.

Toplantıya Demirtaş'ın yanısıra Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Gülcü, TTO Meclis Başkanı Erkan Aksoy, Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, Şoförler Odası Başkanı Cıva İsmail Akman, TTO eski Başkanı Behçet Çınar, SGK İlçe Müdürü Kadriye Ay ve Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sacit Özer katıldı. Açılışta konuşan TTO Başkanı Abdülvahap Olgun, ekonomiyle ilgili oda başkanlarının toplantıya iştirak etmesinden dolayı teşekkür etti.

'MERMER OSB KURULMALI'

Torbalı'daki en büyük sıkıntının, tarım arazilerine kurulan fabrikalar olduğunu belirten Ekrem Demritaş, bu fabrikalarda da altyapı ve çevre problemleri olduğunu kaydetti. Torbalı'ya büyük organize sanayi bölgeleri kurulması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "40 fabrikalık OSB yeterli değil, yeni OSB'ye ihtiyaç var. Fetrek Çayı'nın bulunduğu alanda arazi üretilebilir. Ayrıca ilçede endüstri bölgesi olarak da bir yer üretilebilir. Bu alanda çok büyük teşvik var. Torbalı, mermer üretiminin merkezi konumundadır. İlçede birçok mermer fabrikası bulunuyor. Torbalı'da mermer OSB kurulması için yıllardır bir arayış içerisindeyiz. Kemalpaşa yolu üzerinde yerler var, bu konuda da çalışma yapılmalı." dedi.

'2030'DA NÜFUS 500 BİN'

Torbalı'nın sıkıntılarına da değinen Demirtaş, ilçede endüstriyel atıkların boşaltılacağı bir arıtma tesisi kurulmasının elzem olduğunu kaydetti. İzmir-Aydın otoyolu üzerindeki Torbalı gişelerinin hızlı bir şekilde Özbey ile Yeniköy mahalleleri arasına alınması gerektiğini söyledi. Ayrıca Pancar bölgesinde de otoyoldan bir yan yol açılmasının önemine değinen Demirtaş, "Torbalı, konumu itibariyle stratejik bir bölge. Yoğun göç almasına rağmen gecekondu olmaması sevindirici. İZBAN ile hareketlilik daha da artacak. Torbalı'nın 2030 yılındaki nüfusunu 500 bin olarak öngörüyoruz. Bu yüzden belediyenin, 500 bin nüfusa göre planlama yapması gerekiyor. Torbalı, eğitim alanında da bir marka olabilir. Çok kaliteli okullar bulunuyor." şeklinde konuştu. Sanayi üssü Torbalı'nın, verimli topraklara sahip olduğuna vurgu yapan İZTO Başkanı Demirtaş, İzmir'deki sebzelerin yüzde 27,7'sinin, tarla ürünlerinin yüzde 9,8'inin, meyvenin yüzde 7'sinin ve üzümün yüzde 29'unun ilçede üretildiğini kaydetti. Tütün ihracatının da yüzde 90'ını Torbalı'nın tek başına karşıladığını vurgulayan Demirtaş, ilçedeki işadamlarını tebrik etti. Sık sık oda başkanları ile toplantı yaptıklarını aktaran Demirtaş, "İzmir'de yaptığımız toplantılarda, sorunların çözümü için en çok uğraşan, Oda Başkanı Abdülvahap Olgun kardeşimizdir. Torbalı'nın sorunlarının çözülmesi için adeta çırpınıyor. Toplantılarımızda 10 gündem maddesi varsa bunun beş altı tanesini TTO Başkanı Olgun getiriyor." dedi. CİHAN
02 Nisan 2015 10:17
DİĞER HABERLER