Demirtaş: PKK silahları susturmalı

Demirtaş: PKK silahları susturmalı
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, PKK’nın silahları susturup, elini tetikten çekmesi ve hükümetin de operasyonları durdurması gerektiğini söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "PKK silahları susturmalı ve ellerini silahtan çekmelidir. Buna karşı hükümet de operasyonları durdurduğunu ölümlere yer vermeyecek bir yaklaşımla diyaloğa ön açtığını ifade etmelidir. Ben devlet silah bıraksın demiyorum. Devlet silah bırakır mı? Silahsız devlet olmaz, devlet kendini koruyacak ama elini tetikten çekmek başka bir şeydir. Bu çağrı aynı zamanda acil olarak PKK’yadır. Ölümlerin geldiği her gün siyaseten çözüm aramak zorlaşır." dedi.

HDP genel merkezinde gerçekleştirilen il eş başkanları toplantısına Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ ile birlikte katılan Demirtaş, toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Çok olağanüstü günler ve saatler yaşandığını belirten Demirtaş, bütün parti organlarını toplantıya çağırdıklarını, parti olarak üzerlerine düşen neler varsa bunları masaya yatıracaklarını söyledi. Türkiye’nin her yerinden acı haberler geldiğini kaydeden Demirtaş, "Her gün evlatlarımızı yitiriyoruz, her gün bu ülkenin anneleri ağlıyor. Analar ağlamasın diye yola çıkılmış bir süreçten iktidar uğruna her gün anaların ağlatıldığı bir süreci yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Bu ülkeye bunları yaşatmaya kimsenin hakkı yok." ifadelerini kullandı.

"SARAY VE ÇEVRESİ, ONUN İKTİDARDA TUTMAK İSTEYENLER DIŞINDA BU ÜLKEDE SAVAŞ İSTEYEN YOK"

HDP’nin şiddete karşı, silaha karşı duruşunun net olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Asla kabul edilemez buluyoruz, asla doğru bulmuyoruz. Bir an önce çatışmaların durması, yeniden diyalog ve müzakere süreci ile sorunların kalıcı bir şekilde, samimi bir şekilde çözümü için gayret sarf ediyoruz. Bütün bir toplumda ciddi bir duyarlılık var. Benim herkesten ricam şudur. Israrla AKP yanlısı çevreler toplumu kutuplaştırmaya çalışıyorlar. Türkiye toplumunun tamamı barış istiyor. Saray ve çevresi, onun iktidarda tutmak isteyenler dışında bu ülkede savaş isteyen yok. O nedenle kimse birbirine düşmanlık besleyecek duygularla yaklaşmalıdır. Bugünler geçecek, ülkemizde barışı hakim kılacağız." şeklinde konuştu.

Türkiye’nin yaptığı hava harekatı ile sivil vatandaşların öldüğü iddiasının sorulmasına üzerine Demirtaş şunları söyledi: "Dışişleri Bakanlığı da olayı doğrulayan bir açıklama yaptı. Araştırılacağını belirtiyor ama sivillerin öldüğü aşikâr. Dışişleri Bakanlığı da bunun farkında, sivil katliamın sorumlularının hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yargı önünde çıkması için elimizden geleni yapacağız."

"DEVLET SİLAH BIRAKIR MI? SİLAHSIZ DEVLET OLMAZ"
Yaptığı konuşmalarda tek taraflı çağrı yapmadığını kaydeden Demirtaş, "Anında PKK silahları susturmalı ve ellerini silahtan çekmelidir. Buna karşı hükümet de operasyonları durdurduğunu ölümlere yer vermeyecek bir yaklaşımla diyaloğa ön açtığını ifade etmelidir. Ben devlet silah bıraksın demiyorum. Devlet silah bırakır mı? Silahsız devlet olmaz, devlet kendini koruyacak ama elini tetikten çekmek başka bir şeydir. Bu çağrı aynı zamanda acil olarak PKK’yadır. Ölümlerin geldiği her gün siyaseten çözüm aramak zorlaşır. Siyasetin alanını daraltan şey silahtır, şiddettir. Hükümetin de buna bir şekilde hizmet eden politikalardan vazgeçmesi lazım. Ben nerede ise her gün iki veya üç kere açıklama yapıyorum. Sayın Başbakan da her gün iki veya üç defa konuşuyor. Her seferinde ‘bitirene kadar devam edeceğiz’ diyor. Bu mudur barış anlayışı? Diyecek ki ‘bize silah sıkmayana biz de silah sıkmayacağız.’ Bu kadar net. Ölen insanların hepsi bizim evladımız. Bu ülkede cenazesini omuzlarımızda taşıdığımız her tabutun yükü en başta siyasi iktidarın sorumluluğunda, omuzlarında bir yüktür. Biz kendi payımıza düşen yükü görüyor ve gereğini yapmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

BURHAN KUZU'YU MUHATAP ALMADI

Cumhurbaşkanı Danışmanı Burhan Kuzu’nun parti kapatma ile ilgili “İddialar deli saçması. benim ömrümde özel bürom olmadı. Demirtaş yalan şampiyonu’‘ sözlerine “muhatap olmayayım, müsaade ederseniz” karşılığını verdi.


EĞLENDİĞİMİZİN TEK BİR GÖRÜNTÜSÜNÜ GÖSTERSİNLER..."


Demirtaş, şehit cenazeleri gelirken Sırrı Süreyya Önder’in kızının düğününe katılmasının sosyal medyada çok eleştirildiği konusunda, “Sırrı beyin tek evladı var. Ve uzun süredir bu mevzulardan dolayı ertelendi. Biz de oraya eğlenmeye gitmedik. Nikah şahitliği yaptık. Allah mesut bahtiyar etsin. Orada eğlendiğimize dair tek bir görüntü göstersinler biz de özür dileyelim.” açıklamasını yaptı.


"HDP’nin kapatılma ihtimali sıfırdır"

Demirtaş, HDP’nin kapatılma ihtimalinin sıfır olduğunu; varsa hakkında soruşturma açılacak bir parti onun da, Roboski'yi, Gezi'yi yapan, 134 çocuğu katleden, IŞİD'i destekleyen AK Parti olduğunu vurguladı.
02 Ağustos 2015 12:12
DİĞER HABERLER