Denetimli serbestlikte yeni düzenleme komisyonda görüşülmeye başlandı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bakanlıkça hazırladıkları Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na sunum yaptı. Ağbal, kanun tasarısı ile yürürlüğü 31 Aralık 2015'te sona eren çeşitli düzenlemelerin sürelerinin uzatılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Komisyonun CHP'li üyeleri ise tasarıda cezaevleriyle ilgili bir maddenin yer aldığını ve bu maddenin Plan Bütçe komisyonunda değil de Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini savundu. Komisyona sunulan değişiklik önerisinden denetimli serbestlik için 'altı ay açık ceza infaz kurumunda kalma' şartının uygulanmama süresi 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Sadi Süreyya Bilgiç başkanlığında toplandı.
Komisyon toplantısında Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşüldü.

Komisyona Maliye Bakanı Nabi Ağbal kanun tasarısı ile ilgili sunum yaptı. Ağbal'ın sunumu öncesi komisyon üyeleri söz istedi. CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, 7 maddelik bir tasarıyı görüşeceklerini bunun bir torba kanun olduğunu söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bir daha torba kanun getirilmemesi ile ilgili geçmişte bazı açıklamaları olduğunu kaydeden Kuşoğlu "Sonuçta bir torba kanun. Başbakan bir daha torba kanun gelmeyecek demişti. Ceza ve infaz kanunu ile ilgili olan bir kanun adalet komisyonuna gitmesi gerekmiyor mu?" diye konuştu.

Komisyon Başkanı Sadi Süreyya Bilgiç ise "Adalet komisyonu gündeme alamayacağını yazı ile bildirdi. Bizde gündemimize alıyoruz. Bu sözleriniz torba yasa ile ilgili. Böyle bir yazı geldi." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise "Yasama kalitesi açısından cezaevleri ile ilgili bir düzenleme dünyanın hangi parlamentosunda plan bütçe komisyonunda görüşülür. Yasamayı hızlandırma adına kalitesizleştirme ile karşı karşıyayız. Bu maddenin bu kanun metninden çıkarılıp ilgili komisyona gönderilmesini talep ediyorum." açıklamasında bulundu.

Komisyon Başkanı Sadi Süreyye Bilgiç, tasarının plan bütçe komisyonun da görüşmesinin iç tüzüğe uygun olduğunu kaydetti. Görüşmeler kapsamında Maliye Bakanı Naci Ağbal, tasarı ile ilgili kısa bir sunum yaptı.

Bugün getirdikleri kanun tasarısı ile yürürlüğü 31 Aralık 2015'te sona eren çeşitli düzenlemelerin uygulamaların devam etmesi amacıyla sürelerin uzatılması öngörüldüğünü anlatan Ağbal, "Bu çerçeve de Gelir Vergisi Kanununun; Menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması ve elde tutulması süresince elde edilen gelirler ile mevduat faizleri, repo gelirleri ve katılım bankalarından elde edilen gelirlerinin banka ve aracı kurumlarca kaynakta tevkifat sürecini vergilendirmesi düzenleyen geçici 67'nci maddesinin süresinin uzatılması öngörülmekte." dedi.

Yine gelir vergisi kanununun Türkiye jokey kulübünce organize edilen yarışmalara katılan jokeyler ile jokey yamağı ve antrenörlerine ücret olarak yapılan ödemelerin kesinti yoluyla vergilendirilmesini ilişkin geçici 68'inci maddesinin uygulama süresinin uzatılması öngörüldüğünü anlatan Maliye Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Katma Değer Vergisi Kanununun Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak girdilerin tecil ve terkin uygulaması kapsamında KDV ödenmeden yurt içinden temin edilebilmesine imkan veren geçici 17'nci maddesinin yine Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımları ve yazılımların bağışı ile bağışı yapacak olanların bunları temininde katma değer vergisi istisnası uygulanmasına yönelik geçici 23'üncü maddesinin, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununun geçici 1'inci maddesi ile bu madde kapsamındaki taşınmaz ve iştirak hisselerinin gelir ve tesliminde katma değer vergisi istisnasını düzenleyen geçici 31'inci maddesinin uygulama süresi uzatılmaktadır."

Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 2'nci maddesindeki dernek veya vakıfların kesinti suretiyle vergilendirilmiş kira gelirleri ilgili bir düzenlemenin de yer aldığını anlatan Naci Ağbal, "Menkul kıymet ve faiz gelirleri nedeniyle; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki atölye ve uygulama birimleri ile çıraklık ve halk eğitim merkezlerindeki uygulama birimlerine bağlı döner sermaye işletmelerinin gelirleri ile İstanbul 2010 Avrupa kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı ve EXPO 2016 Antalya Ajansı'nın elde ettikleri gelirleri nedeniyle iktisadi işletme oluşturmuş sayılmayacağına ilişkin düzenlemenin uygulama süresinin uzatılması öngörülmektedir. Ayrıca 5275 sayısı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun geçici dördüncü maddesinde öngörülen altı ay açık ceza infaz kurumunda kalma şartının uygulanmama süresinin 31 Aralık 2020 tarihine kadar uzatılması amaçlanmaktadır." diyerek sözlerini tamamladı. CİHAN
15 Aralık 2015 17:28
DİĞER HABERLER