Denge Hukuk ve Düşünce Derneği Başkanı Avukat Muhammet Çakır, dershanelerin kapatılmasının Anayasaya aykırı olduğunu bu yanlıştan Anayasa Mahkemesinin(AYM) kararı ile dönüldüğüne ve dershanelerin faaliyetlerine devam edeceğine dikkat çekti. Başkan Çakır, yaptığı açıklamada, kişinin eğitim ve öğretim hakkına sınırlama getirilemeyeceğini, bir engelleme söz konusu ise bunun kanunlarla sınırlanabileceğini söyledi.
'EĞİTİM ÖĞRETİM HAKKI KEYFİ KISITLANAMAZ'
Denge Hukuk ve Düşünce Derneği Başkanı Avukat Muhammet Çakır, AYM tarafından verilen ve gerekçesi Resmi Gazetede yayımlana kararda, 'Kişilerin eğitim ve öğrenim hakları ile teşebbüs hürriyetini ortadan kaldıracak, kullanılamaz hale getirecek ya da ölçüsüzce sınırlandıracak düzenlemeler getirilemez.' denildiğini vurgulayarak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "AYM tarafından iptal edilen kanunun, Anayasa'nın 13., 42. ve 48. maddelerine aykırı olduğu vurgulandı ve dershanelerin, eğitim öğretim hakkı ve serbest teşebbüs hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildiği görülüyor. Temel hak ve özgürlüklerin Anayasa'nın 13. maddesine göre ancak kanunla sınırlanabileceğine vurgu yapılırken, bu sınırlamaların da Anayasa'nın 13. maddesine göre Anayasanın ruhuna aykırı olamayacağı kaydedildi. Kanuni sınırlamanın ölçülülük ilkesini ihlal etmemesi gerektiğinin altı çizilmiştir."
EĞİTİM ÖĞRETİM HAKKINA SINIRLAMA GETİRİLEMEZ
Dernek Başkanı Avukat Çakır, AYM'nin gerekçeli kararını şöyle özetledi: "Özel sektörün mevzuat çerçevesinde sunduğu hizmetlerin kaldırılmasına yol açacak düzenlemelerden kaçınmak gerekir. Dershanelerin kapatılmasıyla öğrencilere sınavlara hazırlanmak için bir alternatif bırakılmadı ve öğrencilere sınırlı bir bilgiye erişim olanağı tanındı. Giriş sınavlarına hazırlık ihtiyacını karşılayacak okul dışı alternatif imkânlar sağlanmadan dershanelerin kapatılarak eğitim sisteminden çıkarılması eğitim ve öğretim hakkına ölçüsüz bir sınırlamadır. Devletin yasal statüye kavuşturduğu dershanelerin doğurduğu sakıncaları gidermek yerine kapatması kişilerin eğitim desteği alma imkânını ortadan kaldırmakta ve Anayasa'nın 42. maddesi ihlal edilmektedir. Kurallar Anayasa'nın 13., 42. ve 48. maddelerine aykırı bulunarak iptal edildiğinden 2., 5., 17., 35. ve 49. maddeleri yönünden ayrıca incelemeye gerek duyulmamıştır."
DERSHANELER FAALİYETLERİNE DEVAM EDECEK
Avukat Çakır mahkeme kararında ayrıca şu hususlara dikkat çekildiğini aktardı: "Dershanelerin faaliyet sahasını okul dışı eğitim olarak adlandırarak okul dışı eğitim alınmasının eğitim hakkı kapsamında olduğu, Dershanelerin 'özel öğretim kurumları' kapsamından çıkarılarak faaliyetlerine son verilirken okul dışı öğrenim desteği alma ihtiyacının karşılanmasına yönelik alternatif çözüm yollarının öngörülmediği, bir üst okula ve yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık ihtiyacını karşılayacak okul dışı alternatif imkânlar sağlanmadan dershanelerin kapatılarak eğitim sisteminden çıkarılmasının, eğitim ve öğrenim hakkına yönelik ölçüsüz bir sınırlama olduğu gerekçelerinden hareketle, sınırlama amacını gerçekleştirecek daha az sınırlayıcı araçlara da başvurulmadan tamamen yasaklayıcı bir yöntemle dershanelerin kapatılmasını da ayrıca Anayasa'ya aykırı bulmuştur. AYM'nin kararı sonucunda bugüne kadar dönüşüm sürecini tamamlamamış olup halen faaliyetlerine devam eden dershaneler kapatıl(a)mayarak faaliyetlerine devam edeceklerdir. Okula dönüşen dershaneler de faaliyetlerine AYM kararını gerekçe göstererek devam edebilecektir." CİHAN