'Depremden korkmak yerine sağlam binalar yapalım'

'Depremden korkmak yerine sağlam binalar yapalım'
DENİZLİ (CİHAN)- Denizli İnşaat Müteahhitleri Derneği (DEİM) Başkanı ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Yönetim Kurulu Üyesi Fehmi Demirten, depremden korkmak yerine önlem almak gerektiğini, bunun yolunun da sağlam binalar yapılması olduğunu söyledi. Demirten, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Denizli İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Recep Demirci'yi ziyaret etti.

DEİM olarak AFAD'la işbirliği yapmak istediklerini belirten Demirten, Denizli'nin deprem bölgesinde olduğunu, önemli olanın hazırlıklı durumda bulunulması olduğunu dile getirdi. Demirten, "Bu durumda panik yapmak yerine önlem almak gerekiyor. Afet yaşandığı zaman çok güzel çalışmalar yapılıyor ama aslında önleme faaliyetlerinin önemi çok daha büyük. Önleme faaliyetlerinin başında da sağlam binalar inşa etmek ve mevcut yapıların sağlamlığını kontrol etmek geliyor. Ülkemizde herkes yapı yapabiliyor, müteahhitliğin halen bir tanımı yok. Riskli yapıların ve depremden korkmamızın temelinde bu yatıyor. Biz AFAD ile işbirliği yapmak isteriz. Üzerimize düşen her türlü fedakârlığı yapmaya hazırız." dedi.

'DENİZLİ'NİN AFET PLANI HAZIR'

AFAD Müdürü Demirci ise eski kanunların afet sonrasına yönelik olduğunu, yeni çıkan kanunun ise afet müdahale planı, afet sırasında, sonrasında ve sürekli hazırlık ve faaliyet olmak üzere çeşitlendirildiğini vurguladı. Denizli için de özel bir afet planı hazırladıklarını belirten Demirci, "Önceden afet sırasında dokuz hizmet grubu vardı, şimdi bu 26 hizmet grubuna çıkarıldı. 26 grubun sekizini biz bünyemizde bulunduruyoruz. AYDEM, DESKİ, Büyükşehir Belediyesi, Türk Telekom, Emniyet ve Jandarma gibi kurumlar ise kalan 16 hizmet grubunu oluşturuyor. Biz bu kurumlara, adeta bir şemsiye görevi görüyoruz. Her bir çözüm ortağımızla tek tek görüşmeler yaptık, ulusalı yerele indirgedik. Honaz ilçesine bağlı Kocabaş Mahallesi'ndeki lojistik merkezimizde 96 adet konteynerimiz mevcut. Bu konteynerlerde çadır, battaniye gibi afetlerde kullanılacak malzemeler var. Seyyar vinçler sayesinde yalnızca 13 dakika içerisinde konteynerler yüklenerek TIR'larla yola çıkabiliyor." diye konuştu. Yapılan hazırlıkların kendilerine acil müdahale anlamında büyük bir güç kazandırdığını anlatan Demirci, "Bu merkezin yer seçiminde, havaalanı ve şehir merkezine eşit mesafede olması tercih nedenimiz oldu. Afet anında bizi şehirlerarası yollar endişelendiriyor ama şehiriçinde de ulaşımın aksayabileceğinden korkuyoruz. Merkezdeki yüksek binalar ve dar yollar bizi oldukça tedirgin ediyor, çünkü afet anında en önemlisi hızlı hareket etme, ulaşım ve nakliye. Bu mevcut yapı, bizi oldukça endişelendiriyor. Bunu seyyar afet noktaları oluşturarak aşmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.

Hazırlıklarda en önemli senaryonun deprem olduğunu ifade eden Demirci, "Biz diğer afet senaryolarıyla ilgili de çalışmalar yapıyoruz, örneğin maden çökmesi gibi durumlar. Bu konu, gelişime oldukça açık bir konu ve sürekli araştırmalar ve yeni projeler üretmeye devam edeceğiz. Denizli ile ilgili planlar iki yıl önce ulusalda başladı, son bir yıldır ise yerelde biz çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl il merkezinde 30 tane okulda tatbikat yapıldı, şimdi ilçelerde başlayacak. Bütün okulları sıraya aldık, dört yıl içinde hepsinde yapacağız. Yeni yasa ile konferans ve malzeme bazında STK'larla da işbirliği yapabiliyoruz. Biz de DEİM ile işbirliği yapmak isteriz." ifadelerini kullandı. CİHAN
16 Mart 2015 14:05
DİĞER HABERLER