Deprem riski en yüksek şehirlerden biri olan İzmir'in bir derpreme hazır olup olmadığı, kamuoyunda tartışılmaya başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Uluğ, İzmir'in hazır olmadığını savundu. Deprem hazırlığının ceset torbaları, çadırlar ve mezarlar olmadığını vurgulayan Uluğ, "Depreme böyle hazırlanılmaz. Binalar elden geçirlir, hastaneler, okullar elden geçirilir. İzmir'de kaç okul ve hastane elden geçirildi? Kaç tanesi sağlamlaştırıldı? İzmir Büyükşehir Belediyesi binası bile çürük çıktı. Valilik kriz merkezi fecaat durumda." dedi. Uluğ, öncelikle şehir yenileme projeleri uygulanarak, dayanıksız binaların yıkılması gerektiğini söyledi.
DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Uluğ, İzmir'in zemin problemleri ve faylarıyla deprem riski içeren şehirlerden olduğunu, buna rağmen bugüne kadar hazırlık anlamında doğru dürüst bir şey yapılmadığını belirtti. Uluğ, "Yapılan hiçbir şey yok ki yeni diyelim. Bazı şeyler yapılıyor görünüyor ama ortada bir şey yok." şeklinde konuştu. İzmir'de yapılan bir araştırmada, binaların yüzde 3,5-4'ünün sağlam, yüzde 40'ının idare eder, geri kalanların yarısının ise berbat durumda olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Atilla Uluğ, "Böyle bir deprem kentimizde yaşansa Simav'dan daha fazla zarar görürdük." dedi.
Prof. Dr. Uluğ'un önerileri arasında, İzmir'in mühendislik hizmeti almamış bütün yapılarının bir şekilde değişmesi de bulunuyor: "Bakanlar Kurulu karar alacak. Şehir yenileme kanunu çıkarılacak. Şu kadar milyar dolar kaynak bulunacak ve çalışmalar vakit kaybetmeden başlayacak. Bugün başlasak, 10 sene sonra İzmir depreme güvenli hale gelir. Diğer bazı ülkelerin depreme nasıl hazırlandığı, internetten takip edilebilir." Akapulko örneğini veren Uluğ, şöyle dedi: "Akapulko'da, depremde risk taşıyan binaları şimdiden yıkıyorlar. Yıkılması istenmeyenleri ise güçlendiriyorlar. Tarihî olanları koruma altına alıyorlar. İzmir'de deprem olsa doğusunu batısını nasıl birleştireceksiniz? Otoyola, viyadüklere ne kadar güveniyorsunuz? Mithatpaşa'ya normal koşullarda geçemezsiniz. Hastane ve okulların özel mühendislik hesaplarıyla yapılmış olması lazım. İzmir'de ruhsatı olmayan okul bile var. Durum vahim."
İzmir Valiliği Deprem Danışma Kurulu üyeliği de yaptığını dile getiren Prof. Dr. Uluğ, "İzmirimiz'in yöneticileri bizi dinliyor, teşekkür ediyor ama bunları Ankara'ya duyurmak lazım. Gündeme alınması lazım. Bunu sağladık mı?" dedi. Kendisi gibi beş on idealistin çabalarının yetersiz olduğunu, hattâ bunları açıkladığı için tepki aldığını dile getiren Uluğ, "Gemi nereye gidiyor? Geminin gittiği rota önemli. İzmir, yaşadığı son depremden bu tarafa hangi sağlıklı kararları uygulamaya koydu? Maalesef gözle görülen bir şey yok." ifadesini kullandı.