"Derince Limanı, deniz dolgusuyla 3 kat büyütülürse ekolojik denge bozulur"

Özelleştirilen Derince Limanı'nın işletme hakkını 543 milyon ABD doları karşılığı 39 yıllığına satın alan Safi Holding'e bağlı Safiport firması, 450 bin metrekare olan kullanılabilir liman alanını deniz dolgusu ve ilave rıhtımlarla 3 kat büyüterek 1 milyon 200 bin metrekareye çıkarmak için çalışma başlattı. Bu duruma, Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt, "Bilimsel raporlar var. Dolgu olursa buranın ekolojik dengesi bozulur. Canlı türleri yok olur. İç deniz olduğu için sağlık sorunlarıyla karşılaşırız." sözleriyle tepki gösterdi. Aykurt, dolgunun emsal teşkil edebileceğini, sırada bekleyen bir sürü liman olduğunu söyledi. Aykurt, süreci takip ettiklerini, daha önce açtıkları davalar olduğunu, yine açacakları davalar bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin en büyük, en hareketli limanlarından biri olan Derince Limanı'nın işletme hakkı, Özelleştirme İdaresi tarafından 39 yıllığına Safiport firmasına satılmıştı. 450 bin metrekare olan kullanılabilir liman alanını deniz dolgusu ve ilave rıhtımlarla 3 kat büyüterek 1 milyon 200 bin metrekareye çıkarmak için çalışma başlatıldı. Limanda başlanacak yapılandırma çalışmalarının, mevcut liman operasyonunu aksatmayacak şekilde tamamlanacağı belirtildi. Limanda bulunan mevcut toplam 4 bin 500 metrekarelik kapalı antrepoların sayısının artırılacağı, genişleme çalışmaları sayesinde her bir yük çeşidi için rıhtımlar sınıflandırılarak konteyner hacminin 2 milyon 500 bin TEU'ya, dökme yük kapasitesinin 10 milyon ton/yıl'a; katlı otopark projesi ile de araç sayısının 1 milyon 500 bin adete çıkartılması hedefleniyor.

Liman-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt, denize dolgu yapılmak istenmesine tepki gösterdi. Aykurt, bu kapsamda çalışmalar olduğunu, raporlar, davalar bulunduğunu belirtti. Aykurt, şöyle devam etti: "Bizim davalarımız devam etmekte. Bir sürü yasal engel var bu dolgularla alakalı. Sonuçta emsal mahkeme kararları var bölgede durdurulmuş. Daha ufak yerlere dolgu yapılmış. Körfez'de bulunan iki liman arasında 13 bin metrekarelik bir dolgu alanı var. Böyle önümüzde emsal kararlar varken, bilim adamlarının raporları varken bu dolgunun yapılabilmesini zor görüyorum."

Aykurt, dolgu olduğunda ekolojik dengenin bozulacağını belirterek, "O dolgu alanına konteyner terminali yapılacak. Gölcük'e doğru dikey olarak bin metre, yatay 460 metre dolgu olacak. Yani 460 bin metrekarelik bir dolgu var burada. Bu limandan daha büyük bir alan demek. Dolgu olursa buranın ekolojik dengesi bozulur. Bilimsel raporlar var. Bir sürü denizdeki canlı türü yok olacak. İleride sağlık sorunları oluşacak. Çünkü burası iç deniz olduğu için su sirkülasyonu azalacak. Salgın hastalıkla karşılaşacağız." diye konuştu.

Aykurt, buraya izin verildiği takdirde, dolgu için sırada bekleyen limanlar için emsal teşkil edeceğini, her önüne gelenin dolgu yapacağını savundu. Aykurt, limanla alakalı açtıkları davaların bulunduğunu, dolgunun başladığı takdirde açacakları davaların olacağını ve olayın peşini bırakmayacaklarını vurguladı. CİHAN
12 Ekim 2015 10:41
DİĞER HABERLER