Dev firma Türkiye'den çıkıyor

Dev firma Türkiye'den çıkıyor
Yılın ilk 6 ayında pek çok sektörde yabancı yatırımcıyı kaybettik Son olarak Kipa’yı satan perakende devi Tesco gitme kararı aldı.
Yılın ilk 3 ayında Türkiye'ye giren doğrudan yatırım miktarı yüzde 52.6'lık düşüşle 2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, perakende başta olmak üzere, Türkiye'de yatırım yapan yabancı firmaları çıkış telaşı sardı.

İLK KARAR ENERJİ DEVİNDEN

En hareketli sektörler arasında yer alan akaryakıt işine 2006 yılında adım atan ve Petrol Ofisi'ni toplam 3 milyar dolara alan Avusturyalı OMV, 10 yıl sonra dağıtımdan çıkmaya karar verdi.

OMV son 3 yıldır Türkiye'de ciddi kâr sıkıntısı yaşandığını ve finansal olarak sektör oyuncularının sıkıntıda olduğunu açıklamıştı.

Enerji sektöründeki bir diğer gelişme ise geçen haftalarda yenilenebilir enerjide Avrupa`nın en büyük şirketi olan Norveçli Statkraft ile yaşandı.

Enerji şirketi Siirt`teki Çetin Hidroelektrik Santrali'nin (HES) satışı için Garanti Yatırım'ı yetkilendirerek Türkiye'den çıkma kararı aldığını duyurmuş oldu. Statkraft, 517 megavat büyüklüğündeki santral için 1 Ağustos tarihine kadar teklifleri kabul edecek. 49 yıllık lisansa sahip HES'in bu yıl içinde satılması planlanıyor.

Türkiye'de iş yapmanın ve rekabetin en zorlu olduğu sektör olan perakende de yabancılar tarafında adeta yaprak dökümü yaşanıyor. Son 5 yıldır teknoloji perakendesinde yaşanan dönüşüm giyim ve gıda perakendesine de sıçradı.

Aralarında Starbucks, The Body Shop, Debenhams, Victoria's Secret, gibi dünyaca ünlü markaların yer aldığı pek çok şirketin operasyonlarını yöneten Kuveytli Al Shaya Grubu, Top Shop markasını Türkiye'den çekme kararı aldı. 2002 yılında Türkiye'ye giriş yapan Top Shop'un, Türkiye'deki 10 AVM mağazası kapatıldı. Beklenen cirolara ulaşılamaması nedeni ile portföyünü gözden geçiren grup, Nişantaşı mağazasını kapatmaya hazırlanıyor.

BÜYÜK?FONLAR ÇIKIYOR?

Yaklaşık 5 yıl önce ise Bahçeşehir Koleji'ne ortak olarak eğitim sektörüne giren Carlyle ile Doğa Kolej'ine yatırım yapan Turkven de satış sürecini başlattı. Turkven, Doğa Koleji'nin çoğunluk hissesini 2011'de satın almıştı.

Doğa Koleji'nin ülke genelinde 35 şehirde yaklaşık 55 bin öğrencisi bulunuyor. Carlyle ise Bahçeşehir Koleji'nde Aralık 2011'de hisse alımı yapmıştı. Carlyle'ın son olarak hissesi yüzde 42 seviyesinde bulunuyor. Bahçeşehir'in Türkiye genelinde 69 kampüs, 141 okul ve 25.000'in üzerinde öğrencisi bulunuyor.

KİPA'YI SATTI, GİDİYOR

İngiliz perakende devi Tesco da geçen haftalarda yaptığı açıklama ile 302 milyon TL bedel ile hisselerini ve varlıklarını Migros'a satacağını açıkladı. İki şirket arasındaki uzun görüşmelerin ardından, 2.5 milyar TL piyasa değerine sahip Kipa'nın satışına karar verildi.  Tesco, 2015'te de Ankara, Mersin ve Denizli'deki toplam 10 Tesco Kipa mağazasını 40 milyon TL bedelle Beğendik'e satmıştı. Uzun süredir kâr edemeyen Tesco da  böylece Türkiye'deki faaliyetlerini sonlandırmış oldu.

Kaynak: Sözcü
20 Haziran 2016 08:31
DİĞER HABERLER