Dev gemilerin zorlu rotası: İzmir

Dev gemilerin zorlu rotası: İzmir -Dünyanın en eski liman kentlerinden İzmirde körfez içi trafikte yoğunluğun hızla artması yeni önlemleri beraberinde getirdi -Yeni düzenlemeyle gemiler artık kılavuz kaptanı körfeze girmeden alma
İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Dünyanın en eski liman kentlerinden İzmirde körfez içi trafikte yoğunluğun hızla artması yeni önlemleri beraberinde getirdi. Yeni düzenlemeyle gemiler artık kılavuz kaptanı körfeze girmeden almak zorunda kalacak.
     AA ekibi, İzmir Limanına yanaşan sezonun en büyük yolcu gemisi MSC Divinayı kılavuz kaptanlarla birlikte karşıladı.
     Her gün ortalama 8 geminin yanaştığı İzmir Limanında gemilerin yanaşma ve ayrılışlarını, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü İzmir İşletme Müdürlüğünde görevli kılavuz kaptanlar sağlıyor. Toplam 13 kılavuz kaptanın görev yaptığı birimde, bir geminin yanaşma operasyonu, geminin önceki limandan ayrılmasıyla başlıyor. Hava ve trafik şartlarına göre yapılan yanaşma planı, İzmir Körfezi girişinde kurulan telsiz bağlantısıyla gemi kaptanıyla paylaşılıyor.
     "Pilot motoru" tabir edilen tekneyle limandan ayrılan kılavuz kaptan, gemiyi iç körfezde yer alan Konak ve Bostanlı iskelelerinin ortasında kalan bölümde karşılıyor.
     Şehir içi vapurlarının yoğun geçişlerinin bulunduğu bu alanda kılavuz kaptan, "pilot çarmıhı" olarak tanımlanan halata tırmanarak gemiye çıkıyor. Kontrolü alan kılavuz kaptan, geminin manevra yapabilmesinde yardımcı olan yüksek motor gücüne sahip iki römorkörün de katkısıyla limana hareket ediyor.
     353 metre uzunluğa ve personelle 5 bin 500 yolcu kapasitesine sahip MSC Divina gemisi, manevra yapabilmek için yeterli donanıma sahip olması nedeniyle römorkörlerin itme ya da çekmesine gerek kalmadan İzmir Limanına yanaşabiliyor. Gemi, "palamar" adı verilen 10 halatının iskele babalarına bağlanmasıyla limana yanaşmasını tamamlamış oluyor.
    
     -300 metrelik koridordan geçiyorlar-
    
     Başkılavuz kaptan Metin Savaş, İzmir Körfezinin korunaklı bir yapıda olması nedeniyle hava koşullarından kaynaklı risklerin düşük olduğuna ancak sığlığın önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkati çekti.
     Derinliğin körfez girişinde 20 metreden 11 metreye indiğini, Yenikale önündeki şamandıraların arasındaki 300 metrelik bölüm dışında gemilerin giriş yapabileceği bir alanın bulunmadığını kaydeden Savaş, hatalı manevra yapan gemilerin bu bölgede karaya oturma riskinin bulunduğunu belirtti.
     Bu alanda her yıl bir ya da iki geminin karaya oturduğunu, deniz zemininin çamur benzeri yumuşak bir dokuda olması nedeniyle karaya oturan gemilerin römorkör yardımıyla kurtarıldığını anlatan Savaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Mevcut uygulamaya göre İzmir Körfezine giriş yapan bir gemi, istediği taktirde İstihkam Okulu karşısında yer alan Pelikan şamandırasında kılavuz kaptan alabiliyor. Yenikale önündeki dar koridor, giriş çıkış yapan gemilerin karşılaşmaması gereken bir nokta. Burada her yıl karaya oturma olayları yaşanıyor. Zeminin yumuşak olması nedeniyle bugüne kadar gemilerde kırılma ya da yırtılma yaşanmadı. Karaya oturan gemiler yük transferi ve römorkör desteğiyle kurtarılabiliyor.
     Kruvaziyer ve konteyner gemileri, körfez içi vapurları, balıkçı tekneleri ve su sporları yapılan deniz araçlarının sayısındaki hızlı artış nedeniyle yeni bir düzenlemeye gidildi. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni yönetmelikle tüm gemilere dış körfezde yer alan Pelikan şamandırasında kılavuz kaptan alma zorunluluğu getirilecek. Güzelbahçede kılavuz istasyonunun yapımı sonrası 2013 yılı içinde yeni uygulamaya geçilmesi bekleniyor. Yeni uygulamayla İzmir Körfezi daha güvenli bir trafiğe kavuşmuş olacak.
     Kılavuz Kaptan Muttalip Altuner ise trafiğin artması nedeniyle körfez içi trafikte gemilere 12 deniz mili hız sınırının getirildiğini belirterek sınırı geçen gemilerin uyarıldığını dile getirdi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
10 Nisan 2013 11:20
DİĞER HABERLER