'Devlet, kadın-erkek eşitliğini hayata geçirmeli'

'Devlet, kadın-erkek eşitliğini hayata geçirmeli'
Nevşehir Barosu avukatlarından Sema Yurtbilir Yavuz, anayasanın çok açık bir şekilde kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğundan söz ettiğini belirterek, devletin bu eşitliği yaşama geçirmekle yükümlü olduğunu söyledi.

Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü'nce 'Kadına yönelik şiddet' konulu konferans düzenlendi. İl Sağlık Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından Nevşehir Devlet Hastanesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansa Nevşehir Vali Vekili Vural Demirtaş, İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, şube müdürleri, sağlık kuruluşu yöneticileri ile çok sayıda sağlık personeli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, uzun yıllar kadına yönelik şiddetin sosyal bir konu olduğunu, bu nedenle sağlık hizmetleri dışında ele alınması gerektiğine inanıldığını belirterek, bunun yanlış olduğunu vurguladı.

Ünlübay, şiddete maruz kalan kadınların en kolay ulaşabilecekleri kurumların sağlık kurum ve kuruluşları, dertlerini en iyi anlatacakları kişilerin de sağlık çalışanları olduğunu ifade etti.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Üniversitenin Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman, kadına yönelik şiddetin en temel nedenlerinden biri olarak nitelendirdiği 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' konusunda bir sunum yaptı.

Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olarak dünyaya geldiğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Kahraman "Toplumsal cinsiyet eşitsizliği; kadınların erkeklere göre ikinci planda görülmesine, ayrımcılığa maruz kalmalarına ve en önemlisi de şiddete uğramalarına neden olmaktadır." dedi.

'Dayak cennetten çıkmadır' ve 'Kızını dövmeyen dizini döver' gibi atasözleri ile toplumsal cinsiyetin inşa edildiğini ve bu söylemler sayesinde, şiddetin toplumsal zihniyete dönüşmesinde etkili olduğunu belirten Kahraman, bunun sonucunda kadınların hem ayrımcılığa hem de şiddete maruz kaldıklarını söyledi.

Nevşehir Barosu Avukatlarından Avukat Sema Yurtbilir Yavuz, 'Kadının İnsan Hakları ve Kadına Uygulanan Şiddet' konulu bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasına kadın haklarının insan hakkı olarak algılaması gerektiğine vurgu yaparak başlayan Yavuz, "Ancak böyle algıladığımız zaman doğru bir anlayış içerisine gireriz ve böylece sorunlarımızı daha kolay çözebiliriz." diye konuştu.

Anayasamızın çok açık bir şekilde kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğundan söz etiğini söyleyen Yavuz, devletin de bu eşitliği yaşama geçirmekle yükümlü olduğunu belirtti. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'dan da bahseden Yavuz, "Bu Kanun ile kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin şiddetten korunması için gerekli önlemlerin alınması amaçlanmıştır." ifadelerini kullandı.

2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı yasa uyarınca, şiddete uğrayan kadınların mülki amirlere, savcılıklara, aile mahkemesine veya kolluk kuvvetlerine başvuru yaparak koruma tedbirlerinin alınmasını isteyebileceğini anlatan Yavuz, şiddet mağdurundan delil ve belge istenmeyeceğini, ihbar yapılan yetkilinin önlem almak için derhal harekete geçmek zorunda olduğunu açıkladı.

Programın sonunda Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman'a Nevşehir Vali Vekili Vural Demirtaş, Av. Sema Yurtbilir Yavuz'a da İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ilgıt Feralan tarafından teşekkür belgesi ile çiçek takdim edildi.
CİHAN
14 Aralık 2015 15:12
DİĞER HABERLER