Devlet kendi eliyle kapattı şimdi ise zorunlu ve ücretli

Devlet kendi eliyle kapattı şimdi ise zorunlu ve ücretli
Dershaneler ‘ek maliyet’ gerekçesiyle kapatıladursun devlet okullarında paralı ‘dershanecilik hizmeti’ başladı.

Dershaneler ‘ek maliyet’ gerekçesiyle kapatıladursun devlet okullarında ‘dershanecilik hizmeti’ başladı! Veliler, ek ders adı altında ve zorunlu olarak kendilerinden 1500 TL istenmesine tepkili.

Bugün gazetesinden Hasan Önal'ın haberine göre, dershaneler ‘ek maliyet ve çocukların zamanını çalıyor’ gibi gerekçelerle kapatılırken devlet okullarında korsan paralı dershanecilik yapılıyor.

‘Ek ders’ adı altındaki kurslar için velilerden dershane ücretlerinden daha fazla para isteniyor. Devlet okulunda dershanecilik, bir velinin Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği şikayet mektupla ortaya çıktı. Kırşehir’de yaşayan bir veli, liselerde hafta içi ve hafta sonları para karşılığı dershane hizmeti verilmeye çalışıldığını ifade etti.

MECBURİ DERS

Mektupta şu ifadelere yer verildi: “Okul idarecileri, ‘konuların geniş ve müfredatın yetersiz olduğunu ve derslerin bu ek derslerle birlikte yürütüleceğini’ söyledi. Bazı konuların sadece ek derslerde işleneceğini beyan ettiler. Bu derslere çocuklarımızı göndermeye mecbur bırakmak istiyorlar.”

BU NASIL İŞ?

Veli, ek ders ücreti olarak 1500 TL istendiğini vurgulayarak şunları anlattı: “İdarecilere ‘Bu çok yüksek bir meblağ, dershaneler bile bu kadar para almıyor. Sizler devlet okulunda devletin elektriğini, suyunu kullanarak ders vereceksiniz ve bu kadar öğrenciden kişi başı 1500 TL alacaksınız. Bu nasıl iştir’ diye sordum. Onlar ise ‘İstemiyorsanız göndermezsiniz’ diyerek kestirip attı.”

DAHA FAZLA PARA İSTİYORLAR

Mektubunda Milli Eğitim Bakanı’na da seslenen veli, “Sayın Bakanım, madem okullarda ek ders verilecekti o zaman neden dershaneler kapatıldı? Biz başarılı olduğu için çocuğumuzu dershanelere ücretsiz gönderiyorduk. Oralarda gayet iyi eğitim veriliyordu. Dershaneler kapatıldı, devlet okulunda parasız kurslar düzenlenecekti. Bir yıl geçmeden dershanelerden fazla para ister oldunuz. Para istenmesine son verilmeli.”

"HANİ BU KURSLAR ÜCRETSİZ OLACAKTI"

GÜVENDER Başkanı Eyüp Kılcı, MEB’in okul kursları ile ilgili yönergesi bulunduğunu hatırlatarak, bu yönerge ile sınava hazırlık amacı olmayan bu kursların ücretsiz olacağının belirtildiğine dikkat çekti.

Devlet okullarının resmen dershaneciliğe soyunduklarını belirten Kılcı şu ifadeleri kullandı: “Toplumun ihtiyaç duyduğu bir şeyi kapatırsanız toplum bunu başka şekilde karşılar” diye konuştu.

VELİLER KURSLARA ZORLANIYOR

Aktif Eğitim Sen Genel Başkanı Osman Bahçe, devlet okullarında paralı kursların arttığını söyledi. Bahçe, “Bazı illerimizde Fen ve Sosyal Bilimler liselerinde okul müdürlerinin velileri toplayarak, çocuklarının sınav kazanabilmesi için o ildeki dershane fiyatlarıyla başabaş ücretlerle çocukları devlet dershanesi diyebileceğimiz hafta sonu kurslarına zorladıkları ile ilgili bilgi geliyor” dedi.

Dershaneleri kapatan devlet, hafta sonları bizzat kendisi devlet okullarında dershanecilik yapmaya kalkıyor.

21 Mayıs 2015 07:43
DİĞER HABERLER