Devlet yatırım yapmıyorsa, bu para nereye gidiyor?

İşte Türkiye’nin yatırım sıçraması buradan geliyor. Hesap değişimi ve inşaatçılık..
Havuz Medyasından  Karar Gazetesi'nin Ekonomi şefi İbrahim Kahveci , AKP'nin ekonomi politikasını eleştirmeye devam ediyor. Türk ekonomisini sıkıntılı günler beklediğine dikkat çeken Kahveci bütçe artıyor ancak yatırımın ortada olmadığını söyledi... 

 İşte Kahveci'nin yazısı.. 

İş dünyası OHAL sürecinde yatırım olmaz diyor.

Ya, OHAL kalkacak ve yatırımlar normalleşecek...Ya da, OHAL ile yatırımsız bir ülke olarak geçici büyüme oranları ile yetineceğiz.

Peki, bu ne kadar doğru?

2017 yılının ilk üç çeyreği toplamında yatırımların reel olarak %7,9 arttığı görülüyor. Fakat detaya baktığımızda inşaat yatırımlarının %16,0 arttığını ama makine-teçhizat yatırımlarının ise -%2,3 azaldığını görüyoruz.

Kısaca fabrika yatırımları reel olarak 2016 yılına göre daha az olmuş.


***
YİNE HESAP REVİZYONU

Şimdi de Türkiye’nin toplam gelir ve yatırımlarına kısaca bakalım: 1998 bazlı GSYH hesabına göre 2015 yılında ekonomik büyüklüğümüz 1 trilyon 952 milyar liradır. Lakin, revizyon sonrası GSYH’mızın 2 trilyon 339 milyar liraya çıktığını görüyoruz. Ortada yüzde 19,8’lik revizyon artışını görüyoruz. Ama iş yatırımlara gelince durum değişiyor.

Eski hesaba göre, 2015 yılında 399 milyar lira yatırım olduğu görülüyor. Ama yeni hesaba göre bu yatırım harcaması tam 695 milyar liraya çıkıyor. Yani, hesap revizyonu ile GSYH yüzde 19,8 artarken, yatırımlar meğerse yüzde 74,3 artıyor.

Biraz daha detaya bakıyoruz: Eski hesaba göre 2015 yılında 224 milyar liralık makine-teçhizat yatırımı (fabrika) gerçekleşmiş görülüyor. Yeni hesaba göre ise, makine teçhizat yatırımı 263 milyar liraya çıkıyor.  Artış %17,4

Oysa yeni hesaplama yönteminde asıl patlama inşaat sektöründe oluyor. Eski hesaba göre 2015 yılında inşaat yatırımı 175 milyar lira gözüküyorken, yeni hesaba göre inşaat yatırımı 380 milyar liraya çıkıyor. Artış %117,1

İşte Türkiye’nin yatırım sıçraması buradan geliyor. Hesap değişimi ve inşaatçılık...

Ama asıl soru hala cevap bekliyor: Devlet bütçesini 6-7 kat artırırken bu sermayeyi özel sektörün kullanımından çıkarıyor ve kendine alıyor. Devlet yatırım yapmıyorsa, bu para nereye gidiyor?

Para yok diye özel sektöre hazine garantileri verilerek kar karşılığı yaptırılan köprüler, otoyollar, şehir hastanelerini nasıl izah edeceğiz?

Sahi, para kimde!
09 Ocak 2018 10:59
DİĞER HABERLER