Devre mülk tatilde imajı bozulan Afyon'da, şikayetler yüzde 70 azalmaya başladı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından iki yıl önce maket üzerinden devre mülk ve tatillerinin yasaklanması Afyonkarahisar'da şikayetleri yüzde 70 oranında azalttı.

Yılda bir milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği ve 80 bin devre mülkün bulunduğu Afyon Gazlıgöl bölgesinde yoğunlaşan satışlar genelde maket üzerinden yapılıyordu. Bunların satışlarına aracılık eden firmalar ise vatandaşlara bir anlamda hayali satışı yaparak ön ödeme alıyordu. Ancak, bazı firmaların taahhütlerini süresinde yerine getirmemesi yüzünden birçok insan mağdur olurken, ödedikleri paraları da geri alamıyordu. Artık yapı projesi, yapı ruhsatı, ÇED raporu ve mali yeterlilik olmadan satış yapmak yasaklandı. Öte yandan vatandaşlar sözleşmelerinin dışında farklı şekilde davranan işletmelere iptal davası açarak ödedikleri rakamları da rahatlıkla alabilmekte. Maket devrinin bitmesiyle bu işte artık projesi, ruhsatını ve sermayesi sağlam olan işletmeler ayakta durabiliyor.

BAŞARAN: ŞİKAYETLER YÜZDE 70 AZALDI

Gazlıgöl Termal Turizm Yatırımcı ve İşletmecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Başaran, bölgede devam edenlerle birlikte 80 bine yakın devre mülk bulunduğunu söyledi. Başaran, bunun yılda bir milyon kişinin bölgeyi ziyaret etmesi anlamına geldiğini belirtti. Bölgenin termal suyunun kalitesi olarak Türkiye'nin en şifalı sularına sahip olduğunu bu nedenle de talep gördüğünü ifade eden Başaran, devre mülk ve tatil satışlarında sıkıntılı firmaların geçmiş dönemde bölgenin imajına ciddi manada zarar verdiğini kaydetti. Gazlıgöl Termal Turizm Yatırımcı ve İşletmecileri Dayanışma Derneği Başkanı Başaran, artık proje, ruhsat şartı ve bitirilme süresindeki sınırlamaların ardından şikayetlerde önemli ölçüde azalma gözlemlediklerini anlattı.

Mustafa Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Düzenlemelerin ardından şikayet ve mağduriyetlerin yüzde 70 oranında azaldığını söyleyebiliriz. Düzenleme hem mağdur olanlarını hakkını aramasının yolun açtığı gibi, hem de art niyetli firmaların bu işe girerek daha çok vatandaşı mağdur etmesinin önüne önemli ölçüde geçti."

ACAR: MAĞDURİYET VE ŞİKAYETLER AFYON'UN İMAJINA ZARAR VERİYORDU

Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı Ali Acar, devre mülk sisteminde ruhsat olmadan maket üzerinde yapılan satışların yasaklanmasının ardından şikayetlerin kısmen azaldığını söyledi. Acar, "Maket üzerinden kampanyalı satış yoluyla devre tatil ve devremülk satışı yapanlardan bir kısmının inşaat ruhsatı, sondaj ruhsatı, ÇED raporu gibi alınması zorunlu resmi ruhsatlarının dahi olup olmadığı, mali durumlarının bu tesisleri yapmaya uygun olup olmadığının bilinmiyordu. Bu sebeplerle devre tatil ve devre mülk almayı hayal eden birçok tüketicinin mağdur olmuştur." dedi.

Bazı firmaların vatandaşlarla mahkemelik olması ve taahhütlerini yerine getirememesi nedeniyle Afyonkarahisar'ın adının kötüye çıktığını belirten Acar, ancak bu şikayetlerin yavaş yavaş azalmaya başladığını anlattı. ATTİD Başkanı, şifa bulmak isteyen her üç kişiden birisinin Afyonkarahisar'daki termal suları tercih ettiğini dile getirdi. Artık ruhsatı olmayan kişiler satış yapamayacaklarını ifade eden Ali Acar, işini düzgün yapanlar yanında şimdiye kadar adeta insanlara maket üzerinden hayal satan firmalar yüzünden Afyonkarahisar'ın adının kötüye çıktığını kaydetti.

Afyonkarahisar'da Gazlıgöl termal havzasında bulunan Yaylabağı termal bölgesinde Aydın Termal, Başaranlar Termal, Plas Termal Otel, Hilal Termal, Özgül Termal, Sefa Termal olmak üzere 6 tane beş yıldızlı termal tesis bölgede hizmet veriyor. Yapımı devam edenlerin tamamlanmasının ardından 100 bin devre tatilin hizmet vereceği, 10 günlük devre tatillerde ortalama 4 kişinin kaldığı hesap edilirse yılda bir milyon 200 bin kişinin bölgeye tatil için geleceği belirtiliyor.

NE TÜR ŞİKAYETLER YAŞANDI

Bakanlığa yapılan şikayetler ise en çok firma tarafından tüketicilere sözleşme ve tanıtım broşürü verilmemesi veya eksik verilmesi konusunda oldu. Ayrıca tüketicilerin cayma hakkının kullandırılmaması, sözleşmelere eskiye dönük tarih attırılarak cayma hakkının kullanılmasının engellenmesi, sözleşmeden yasal cayma süresi içinde vazgeçmek isteyen tüketicilerden yüzde 15-25 oranında kesinti yapılması, devremülk adı altında devre tatil satılması ve yapımı tamamlanmamış veya arsası bulunmayan yerlerin varmış gibi gösterilerek satılması da ön plana çıkan şikayetler arasında yer aldı.
CİHAN
19 Kasım 2015 12:23
DİĞER HABERLER