Devrek'teki dev heyelan, mahalleyi yerinden oynattı

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde, 400 bin metrekarelik bir mahalleyi komple yerinden oynatan dev heyelanda evlerin ve bir okulun yıkılması, bazı evlerin kayması ve zemindeki derin çatlaklar, görenleri dehşete düşürüyor. Heyelandan mezarlar bile nasibini almış. Yerinden oynayan 4 mezardaki kemikler, başka yerde hazırlanan mezarlara defnedildi. Mahalleye giden yolların polisler tarafından 24 saat nöbetle kapatıldığı mahallede evlerinden olan vatandaşlar, heyelana karşı tedbir alınmadığını ileri sürerek tepki gösteriyor.

Devrek'in Karşıyaka Mahallesi'nin üst kısmındaki yamaçta Ereğli-Devrek karayolu genişletmesi sırasında geçen 16 Temmuz'da meydana gelen heyelan devam ediyor. Bu derece büyük heyelana daha önce şahit olmadığını ifade eden yetkililer, bütün mahalleyi tehdit eden heyelanın sebebinin sondaj ve sismik araştırmalarıyla ortaya çıkacağını kaydediyor. Evlerinden olan mahalle halkı ise bölgede yeterli çalışma yürütülmediği görüşünde. Karşıyaka Mahallesi'nde 86 binada oturan 361 kişi tahliye edildi. Tahliye edilen heyelanzede vatandaşlar, kirası devlet tarafından karşılanan konutlara ve misafirhanelere yerleştirildi.

Harita Genel Komutanlığı tarafından heyelan bölgesinde hava fotoğrafları alındı. Üniversiteler, Karayolları, DSİ ve diğer kurumların yürüttüğü çalışmalarda herhangi bir sonuca ulaşılamadı. Bülent Ecevit Üniversitesi'nce (BEÜ) uydu radar verileri alındı. Yenilerinin de belli periyotlarla alınarak işlenmek suretiyle heyelanın zaman içindeki hareketliği takip edilecek. Karayolları Bölge Müdürlüğü, alanda ıslah çalışmalarına başladı. Ekipler, birkaç noktada sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Bölgede sismik araştırma da yapılıyor.

HEYELANIN BÜYÜKLÜĞÜ ORTAYA ÇIKIYOR

Bu arada afet bölgesindeki evlerin hali heyelanın ne denli büyük olduğunu ortaya koyuyor. Devrek Anadolu İmam Hatip Lisesi binası ve çevresindeki sosyal donatıların yıkılması, derin çatlaklar, 4 katlı bir binanın yerle bir olması, temeli sağlam olduğu anlaşılan bir binanın geriye kayması, bir apartmanın 3 katının yerin altına saplanması ve sokak ve caddelerdeki derin çatlakların oluşması dehşeti anlatmaya yetiyor.

Heyelana maruz kalan mahallede bazı mezarlar da nasibini almış. Heyelanda 4 mezar kayarak yerle bir olmuş. Belediye yetkilileri mezarlardaki kemikleri toplayarak, başka yere defnetti.

ALANIN TAMAMI İÇİN PROJE

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Güngör, geçen 16 Temmuz'da Karşıyaka Mahallesi'nde meydana gelen heyelanda 86 binada 187 daire ve 361 kişinin afetten etkilendiğini kaydetti. Güngör, şunları söyledi: "Alanın tamamı için hem projelendirme hem de ıslah çalışması sürüyor. Şu an sondaj çalışmaları ve sismik ölçümleri yapılıyor. Sismik ölçümler tamamlandıktan sonra karayolları heyelanın başladığı üst kısımdan yük hafifletme çalışmasına başlayacak. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra hangi tedbir alınması gerekiyorsa elde ettiğimiz veriler ışığında o tedbirleri alacağız. Daha önce burası aktif heyelan bölgesiymiş. Onunla ilgili de ilgili bakanlıklar şu an çalışmayı yapıyor. Bundan sonra aktif heyelan sınırları esas alınarak çalışmaları bu şekilde devam ettireceğiz. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra ilgili bakanlıklar yasal işlem başlatabilir. Bu alanda çalışmalarımızı 1 yıl içinde tamamlamayı amaçlıyoruz."
Güngör, birçok ilde heyelan olayına şahit olmasına rağmen bu denli büyük ve etkili bir heyelanı görmediğini sözlerine ekledi.

60 YILLIK HEYELAN BÖLGESİ İDDİASI

Bu arada heyelanda evini kaybeden vatandaşlar da bekleyişini sürdürüyor. Vatandaşlar, bir an önce çalışmaların sonlanmasını istiyor. Mezun olduğu İmam Hatip Lisesi'nin yıkılmasının kendisini üzdüğünü ifade eden Baki Yanık(44), "Yukarıdan kayarak bütün mahalleyi etkiledi. Evler hep boşaldı. Birçok ev yıkıldı. Kimisi Karayollarının çalışması yüzünden heyelanın meydana geldiğini söyledi. Kimisi ise zaten bu heyelan bölgesinde aniden heyelan beklendiğini belirtiyor. Ben de bu okulda okumuştum. İnşallah bir an önce tedbir alınır." diye konuştu.

İddiaya göre Karşıyaka Mahallesi'nde 1950'li yıllarda benzer şekilde heyelan olduğu, ancak yıllar sonra bazı kurumlarca konut yapımına ve okul binası inşasına izin verildi. Heyelan bölgesinin harita üzerinde kırmızı çizgilerle heyelan bölgesi olarak işaretlenmesine rağmen resmi kurumların bina yapımı ve yol yapımı ile konut ruhsatına izin vermesinin ileriki günlerde soruşturulacağı açıklandı. Karayolları'nın bu ileri derece heyelan bölgesinde yol yapımı da tepkiyle karşılanıyor. CİHAN
30 Temmuz 2015 12:11
DİĞER HABERLER