DGB: Meslek yeri bulmak kadar yapılan anlaşmalar da çok önemli

Almanya'da meslek yeri arayan öğrenciler kadar uygun çırak arayan firmaların sayısı da her geçen gün artıyor. Buna rağmen meslek eğitimine başladıktan sonra çeşitli nedenlerden dolayı bırakanların sayısı az değil. Alman Sendikalar Birliği (DGB) meslek eğitimine başlayanlar, başlayacaklar ve yeni yer arayanlar için en çok merak edilen soruları cevaplayarak önemli tavsiyelerde bulundu. Almanya'da meslek eğitimine başlama tarihleri her ne kadar en çok 1 Ağustos olsa da bazı branşlar ve işyerlerinde bu tarih değişebiliyor ve 1 Eylül tarihinde de meslek eğitimine başlanabiliyor.

Meslek eğitimine başlamış, başlayacak ve yeni yer arayanların en çok merak ettiği sorulara cevaplayan Alman Sendikalar Birliği (DGB) özellikle işyeri ile anlaşma, fazla mesai, meslek yeri değiştirme, izin, ücret, maddi yardım ve işyerinde uyarı alınması gibi konularda tavsiyelerde bulunuyor. On yıldan fazla süredir online olarak gençleri meslek eğitim konusunda bilgilendirdiklerini kaydeden DGB Federal Gençlik Sekreteri Florian Haggenmiller, "Meslek eğitimine başlayan herkes başlamadan önce tüm hak ve sorumluluklarını bilmeli" dedi.

Bu yıl içinde de ülke geneli meslek okullarında bilgilendirme yapacaklarını hatırlatan Haggenmiller, "Biz meslek eğitimi ile ilgili tüm konularda uzmanız. Daha iyi bir meslek eğitimi içinde her zaman muhatabız" diyerek kendilerine her zaman müracaat edilebileceğini belirtti.

Sendikanın yaptığı tavsiyeler şu şekilde:
İşyeri ile yapılacak meslek eğitim anlaşması hem meslek eğitim yapacak hem de verecek kişiler tarafından imzalanırken, ancak reşit olmayanların yerine anlaşmayı ebeveynleri imzalıyor. Anlaşma imzalanmadan önce mutlaka dikkatlice okunmalı ve anlaşılmayan konular sorulmalı. Bu konuda sendika yardımcı oluyor. Genelde 1- 4 ay arası olan deneme süresi işyeri ile meslek eğitimi alacak kişinin birbirini tanıması için fırsat sunuyor. Bu süre içinde iki tarafta anlaşmadan akşamdan sabaha kadar gibi kısa sürede vazgeçebilir. Ancak bunun için yazılı bilgilendirme gerekiyor. Meslek yerini değiştirmek isteyenlerin işyerinin kabul etmesi durumunda bu sorun olmuyor.

Ancak işyeri değişimi istemezse çok önemli bir neden gösterilmesi gerekiyor. Sendika bu konuda kesinlikle yeni bir yer bulmadan mevcut işyerinden ayrılmamayı tavsiye ediyor. Meslek eğitim alanların fazla mesai yapmasıyla ilgili soruya ise verilen cevap, her zaman 'Genç Çalışmaları Koruma Yasası' ve 'Çalışma Saatleri Yasası'na uygun olmalı. Bu şekilde yapılan mesailer ya ücretlendirilmeli yada fazladan çalışılan süreyi başka bir işgününde boş geçirmeli. İzin belirli bir zamanda yapılmıyorsa bunun için işyerine yazılı olarak müracaat edilmesi tavsiye ediliyor.

Bir ay içinde cevap vermesi gereken işyeri her yıl en az iki haftayı bir seferde vermek durumunda. Meslek eğitimi alanların tarifenin belli ancak duala (ikili) meslek eğitimi yapanlarında en normal ücretin yüzde 80'nini alma hakkı var. Meslek eğitimi sırasında uyarı alınması durumunda uyarı tam olarak incelenmeli ve gerekirse işyerinde işçi temsilciliği yada sendika ile irtibata geçilmeli. Meslek eğitimi yapanların aldığı ücret yetmediği durumlarda maddi destek alma imkanı bulunuyor. Meslek eğitimi yapanlar için 25 yaşına kadar çocuk parası ödeniyor.

Ancak meslek eğitimi yapan kişi tek başına yaşıyorsa çocuğun ebeveynleri bu parayı çocuğuna vermek durumunda. Daha fazla bilgi almak isteyenler http://jugend.dgb.de/-/X1K sayfasında dr-azubi.de adresinden bilgi alabilir.
CİHAN
21 Ağustos 2015 20:14
DİĞER HABERLER