Diekman: Dijital yayıncılıkla herşey değişti

BURSA (CİHAN)- Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kai Georg Diekman, sektörde dijital yayıncılığın giderek yaygınlaştığını ve önemini artırdığını söyledi.

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından dördüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Taner Özmen'in yönettiği oturumda konuşan Diekman, medya sektörüyle ilgili yenilikleri görme ve uygulama adına Silikon Vadisi'ne gittiklerini ancak bu dijital devrimin tüm sektörlerle ilgili olduğunu gördüklerini dile getirdi. Diekman, "Yıllar boyunca ağaçları kağıt haline getirdik ve bu kağıtlara haberleri yaptık. Ertesi gün de bu haberleri bayilerde dağıttık. Bu 10 yıllar sürdü. Avrupa'nın en büyük gazete şirketi dijital yayın gerçekleştirdi ve yayınla ilgili her şey değişti." ifadelerini kullandı.

Silikon Vadisi'nde eğitim, bilgi ve yatırımdan oluşan eşsiz bir üçgen bulunduğuna dikkat çeken Diekman, "Bu ortam içinde sürekli bir üretkenlik var. Çünkü Stanford Üniversitesi son derece sınırsız imkanlar sunuyor. O nedenle uluslararası teknoloji ve çözüm arayan şirketler, onlarla işbirliğine girmeye çalışıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir üçgen yapıyı bulamıyorsunuz. 100 yıl öncesine gidersek sanayi devriminde Almanya teknoloji öncülüğü yaptı. Ancak bu artık ortadan kalktı. ABD'de bir kültür farkı var, fırsatlardan bahsediyoruz. Örneğin 2012 yılında Google'ın insansız araçları otoyollara çıktı. O zaman California valisine 'insansız araçların karıştığı bir kaza olursa, kim sorumlu tutulacak' diye bir soru yöneltilmişti. Google'ın kurucuları o zaman bu soruya, 'İnsansız hava araçları sokağa çıktığında ışıklara bağlı kazalar olmayacak. Çünkü ışıklara bile ihtiyaç kalmayacak' diye yanıt vermişti. Bu teknolojiye ne kadar güvendiklerinin göstergesi." diye konuştu.

Dijital devrimin içinde dahi bir dijital devrimle karşı karşıya olduklarını belirten Diekman, masa üstü ve dizüstü bilgisayarların yerini tabletler ve mobil cihazların aldığını, mobil internet sağlayıcıların mevcut internet sağlayıcılarından daha etkin hale geldiğini kaydetti. İnsanların sabah kalktıklarında ilk olarak cep telefonuna baktığını hatırlatan Diekman, şöyle devam etti: "Almanya'da 28 milyon kişi Twitter kullanıyor. Amiyane tabirle Facebook'un 1,4 milyar vatandaşı bulunmakta. Facebook, Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyük ülkesi. Türkiye, genç nüfusuyla dijital alanda başarılı olabilir. Çünkü dijital dünya gençlere hitap ediyor. Artık, babalar çocuklarına değil, çocuklar babalarına eğitim veriyor."

Silikon Vadisi'nin etkisine dikkat çeken Diekman, sözlerini şöyle tamamladı: "Silikon Vadisi'nde her gencin bir şirket kurduğunu görürsünüz. Çünkü en önemlisi başarısız olma kültüründen geçiyor öğrenciler. Bu muazzam bir bilgi. Orada insanlar '3 yıl üzerinde çalıştım, denedim ama başarılı olamadım. Bu hatayı bir daha yapmayacağım' diyor."

CİHAN
13 Mart 2015 13:38
DİĞER HABERLER