Savcı Gökalp Kökçü, Dink cinayetinde ihmali olan kamu görevlileri hakkındaki iddianamesinde emniyet müdürleri Dinç, Güler ve Altay'a yönelik suçlamayı değiştirmedi.
9 yıl önceki suikastla ilgili soruşturmada mesafe alınamazken iddianamenin başsavcılık ile savcı arasında gidip gelmesi endişeleri artırıyor.
Zaman Gazetesi'nde yer alan habere
göre Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olduğu öne sürülen kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianame 3. defa başsavcılığa gönderildi.
Savcı Gökalp Kökçü, iddianamesinde Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, eski İstanbul İstihbarat Müdürü A.İlhan Güler ve eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'a yöneltilen suçlamada değişiklik yapmadı, 25 yıla kadar hapis istedi. İddianamenin 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ana dava ile birleştirilmesini talep etti.
Dink ailesinin avukatları da, ikinci iddianamenin başsavcılıkça iade edilmesine itiraz etti. Avukat Hakan Bakırcıoğlu, dilekçesinde Altay, Dinç ve Güler'i içermeyecek şekilde iddianame istenmesinin, iadenin asıl sebebi olduğunu ifade etti.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlileri hakkında hazırlanan iddianame 3'üncü kez başsavcılığa gönderildi. Savcı Gökalp Kökçü'nün hazırladığı yeni iddianamede dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç (mevcut İstihbarat Daire başkanı), eski İstanbul İstihbarat Müdürü Ahmet İlhan Güler ve eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'a yöneltilen ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi' suçlamasında bir değişiklik yapılmadığı öğrenildi. Bu isimler hakkında 25 yıla kadar ceza isteniyor. Başsavcılık ise söz konusu isimler hakkındaki suçlama ile deliller arasında yeterli irtibat olmadığını savunarak iddianameyi iade etmişti.
Hrant Dink cinayetiyle ilgili kamu görevlilerine yönelik üçüncü iddianame tamamlandı. Daha önce iki kez İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen ancak ikisinde de iade edilen iddianame Savcı Gökalp Kökçü tarafından bir kez daha hazırlandı. Kökçü'nün, yeni iddianamede şüpheli sayısını bir kişi artırarak 26'ya yükselttiği belirtildi. İddianamede İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul İstihbarat eski Müdürü Ahmet İlhan Güler ve Trabzon eski Emniyet Müdürü Reşat Altay'a yönelik suçlamalarda ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Dink ailesi avukatları, iddianamenin iade gerekçesinin söz konusu isimler hakkında yeterli irtibat ve delil olmamasının gösterildiğini belirtmişti. Avukatlara göre, bu isimler iddianameden çıkarılmak isteniyordu.
DİNK AİLESİNİN AVUKATI: DİNÇ, GÜLER VE ALTAY İDDİANAMEDEN ÇIKARILMAYA ÇALIŞILIYOR
Öte yandan, Dink ailesi avukatları, cinayette ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında hazırlanan ikinci iddianamenin başsavcılık tarafından iade edilmesine geçtiğimiz pazartesi itiraz etti. Avukat Hakan Bakırcıoğlu, iddianameyi iade eden Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'na dilekçe verdi. İade kararına gerekçe olarak dosyadaki şüpheliler Reşat Altay, Engin Dinç ve Ahmet İlhan Güler hakkında yeterli irtibat ve delil olmamasının gösterildiğini kaydeden Bakırcıoğlu, iade kararının yasal dayanağının olmadığını vurguladı. Ayrıca bu kişiler hakkında dosyada yeterince delil, bilgi ve belge olduğunu belirtti. İddianameyi iade yetkisinin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 174. maddesi uyarınca mahkemeye ait olduğuna da dikkat çeken Bakırcıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Savcı Gökalp Kökçü tarafından düzenlenen 20.10.2015 tarihli iddianame mevcut haliyle İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulmalıdır. İddianamenin iade edilmesinin asıl nedeninin Dink cinayeti nedeni ile düzenlenecek iddianamenin Reşat Altay, Engin Dinç ve Ahmet İlhan Güler'i içermeyecek şekilde düzenlenmesinin istendiği sonucuna varılmıştır.”
ZAMAN