Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Musa Kulaklıkaya, dünya genelinde yardım yapan kuruluşların çeşitli şartlar öne sürdüğünü belirterek, "Dünyada şartsız yardım yapan ülke olma iddiasındayız" dedi.
TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile TİKA merkezinde biraraya geldi. Türkiye'nin yardım stratejisi hakkında bilgi veren Kulaklıkaya, TİKA'nın Ulusal Güvenlik Stratejisi hazırladığını ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla bu belgenin taslağını paylaştıklarını kaydederek, yakın zamanda belgenin kamuoyuna duyurulacağını belirtti.
Kalkınma süreci devam eden Türkiye'nin kendisinin de yardım alan bir ülke olduğunu vurgulayan Kulaklıkaya, yükselen donör ülke olarak Türkiye'nin, yaşadığı tecrübeleri paylaşmaya önem verdiğini anlattı.
Dünya genelinde yardımların çeşitli şartlara bağlandığını vurgulayan Kulaklıkaya, "Dünyada şartsız yardım yapan ülke olma iddiasındayız. Kredi veriyorsanız şart koşarsınız ama ilişkileri güçlendirmeyi arzu ediyorsanız, o ülkenin içişlerine karışmadan teknik alt yapıyı oluşturacak projeleri organize etmeniz gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin coğrafi konumu gereği ortak tarihi paylaştığı bölgeye karşı da sorumluluğu olduğunu belirten Kulaklıkaya, "Bu ülkelerde soydaşlarımız, Arnavutlar, Boşnaklar gibi akrabalarımız var" diye konuştu.
Kulaklıkaya, geçen yıl 900 milyon dolar civarında kaynak kullanarak yardım yaptıklarını, yüzden fazla ülkede faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Bazen diplomasinin açamadığı kapıyı biz açıyoruz" dedi.
Gazetecilerin, otoriter rejimlere yönelik yardımların eleştirildiğini anımsatmaları üzerine Kulaklıkaya, "AB gibi aktörlerin koştukları şartlar, kendi iç politikalarına yönelik.
Demokratikleştirmeye çalışırken iç politikaya karışıyorlar. Biz olaya şöyle bakıyoruz. Sen demokratikleşmedin diye ben sana yardım yapmam demiyorum. Biz Sudan'da diktatöre yardım yapmıyoruz, çaresiz kalan halka yardım ediyoruz. İnşa ettiğimiz hastaneden O yararlanmayacak" diye konuştu.
-"TİKA DİYE BİR ADAM VARMIŞ"-
Kulaklıkaya, Makedonya'da iki köy arasındaki sorunun çözümünün ardından bölgeye gittiğini belirterek, orada Anadolu Türkçesiyle konuşan bir kadının, su sorununun çözülmesinden memnuniyet duyduğunu anlattığını ve "Tika diye bir adam varmış, o yapmış bunları" dediğini nakletti.
Kulaklıkaya, Türkiye'nin yanı sıra TİKA için de eksen kaymasına yönelik tartışmaların bulunduğu anımsatılınca da, başta Afrika olmak üzere yeni bölgelere açılımın kaçınılmaz olduğunu kaydederek, "Bizim eksenimizde kayma yok" dedi.
Afrika açılımı hakkında da bilgi veren Kulaklıkaya, "Dünyanın at koşturduğu, herkesin gittiği Afrika'ya bizim gitmememiz düşünülemezdi. Afrika'da hiç negatiflik yaşamadık. Bizim Afrika'ya girmemiz diğer ülkelerden çok daha kolay" diye konuştu.
AA