Diş eksikliği birçok hastalığın habercisi

Diş eksikliği birçok hastalığın habercisi
Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Doç. Dr. Birkan Özkan, ağız sağlığının, genel sağlığın en önemli bileşenlerinden biri olduğunu söyledi. Doç. Dr. Özkan, "Çenedeki dişlerin eksikliği, vücut genel sağlığı için çok ciddi olumsuz olaylar zincirinin başlamasına neden olmaktadır." dedi.

Özkan, kalp hastalığı başta olmak üzere, diyabet, karaciğer ve böbrek gibi bazı rahatsızlığı olanların da diş yaptırırken özellikle dikişsiz implantı tercih etmelerini önerdi. Dişlerin vücut genel sağlığı için son derece önemli olduğunu ve yokluğunda; ağız bölgesinden, mide- barsak sistemine öğütülememiş ve kesilememiş besinlerin tüm olarak ilerlediğini ifade eden Doç. Dr. Birkan Özkan, "Bunun üzerine mide çok yüksek düzeyde asit salgılamaya başlar ve gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Asiditenin çok olmasından dolayı, mide ve barsak bölgesinde şişlik oluşması ve bununla birlikte kabızlık rahatsızlığın da bu tabloya eşlik etmesi de olağandır. Mide bölgesinde, sindirimin zorlandığı durumlarda, bireylerde diyabetin tetiklenmesi, anormal kilo artışı ve obeziteyle tanışma olasılığı artar. Ayrıca Mideye tüm olarak ulaşmış yiyeceklerin sindirilmesi için de Kalbin kan pompalama düzeyi olağanüstü düzeyde aratacaktır ve bu nedenle Kalp iş yükü artması da Hipertansiyon hastalığı gibi rahatsızlıklara yol açabileceğinden, Vücut genel sağlığını daha da bozabilmektedir." diye konuştu.

Diş olmayan bölgede, kemik erimesi olduğu gibi sağlıksız dişetinin de kalınlaştığını anlatan Özkan "Normal şartlarda diş kaybı olmayan sağlıklı bireylerde, yanak dil ve dudaklar, dişlerin temizliğine mekanik olarak yardımcı olur. Ancak dişsiz bölgede komşu dişlerin besin artığı tutuculuğu artar, yanak dil ve dudakların temizleme özelliğinden yararlanamadığından dolayı dişsiz bölgeye komşu dişlerin çürümesi olağandır. Komşu dişlerinin çürümeye yatkınlığı neticesinde Ağız kokusu ile karşı karşıya kalabilirler." ifadesini kullandı.

Eksik dişlerin tamamlanmasında en sağlıklı yöntem implant olduğunu vurgulayan Özkan şöyle devam etti: "Geleneksel implant operasyonlarında implant yapılacak olan bölgede dişetleri kesilerek kemik açığa çıkarılır ve sonrasında implant yuvası açılıp yerleştirilir. 2.5-3 ay implantın kemiğe kaynaması beklendikten sonra Üst yapı olarak Porselen Zirkonyum veya Çıtçıtlı Protezleri yapılmaktadır. Bu operasyon sırasında dişetlerinin kesilmesini takiben dikiş atılması da hasta konforunun bozulmasına, dişeti dokusu iyileşme güçlüğüne, enfeksiyon olasılığı artışına sebep olmaktadır."

Geleneksel implant operasyonlarındaki bu yöntemin olumsuz nedenlerinden dolayı, çene cerrahının ileri tecrübesine bağlı olarak dikişsiz, ağrısız, kansız İmplant operasyonlarının yapılabildiğini anlatan Özkan şunları kaydetti: Bu yöntemle dişeti kesilmesine gerek kalmadı için enfeksiyon olasılığı düşüyor. Kanama neredeyse hiç olmadığı için ise ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar hekim kontrolünde azaltılabiliyor. Böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olan hastalarda ilaç alımı azaltılabildiği için genel sağlık durumu açısından da büyük avantaj. Dikişsiz İmplant operasyonları, 2-3 dakika gibi çok kısa bir sürede tamamlanabilmekte ve bu durum da operasyon süresini de son derece kısaltmaktadır."
CİHAN
03 Kasım 2015 15:06
DİĞER HABERLER