Diyarbakır Tatlı Salonu yıkılması davasında gerginlik yaşandı

Diyarbakır Tatlı Salonu yıkılması davasında gerginlik yaşandı
Kırşehir'de, 8 Eylül'de düzenlenen 'Teröre lanet bayrağa saygı yürüyüşü' sonrasında çıkan olaylarda Diyarbakır Tatlı Salonu'nun yakılması ile HDP İl Başkanlığı binasının tahrip edilmesiyle ilgili duruşma Kırşehir 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Duruşma sonunda adliye içinde ve dışında sanık ve müşteki yakınları arasında gerginlik yaşandı.

Diyarbakır Tatlı Salonu ile ilgili davada 9'u tutuklu 19 sanık, HDP İl Başkanlığı binasının tahrip edilmesi ile ilgili davada ise 3'ü tutuklu 9 sanık hakim karşısına çıktı.

Üçüncüsü gerçekleşen duruşmada, 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, mala zarar verme, iş yeri ve mülk dokunulmazlığını ihlal etme, kanuna aykırı gösteri ve yürüyüşe katılma' suçlamasıyla yargılanan tutuklu sanıklar Yasin Güler, Turgay Alpdemir, Çağlar Aslan, İsmail Çetin, Ramazan Doğan, Yunus Sağır, İshak Ünal, Birol Yıldız, Şenol Kömcü ve 10 tutuksuz sanık, tatlı salonu sahibi müşteki Arif Alakuş ve avukatları katıldı.

Çıkan olaylara tesadüfen katıldıklarını belirten sanıklar, yürüyüşü kimlerin organize ettiğini bilmediklerini ve karıştıkları olaylarda verdikleri zararları karşılamak istediklerini mahkemede ifade ettiler.

Olaylara karışan sanıklarda Ramazan Doğan, topluluğa sonradan katıldığını belirterek, "Olayların bu aşamaya geleceğini bilseydim katılmazdım. Pişmanım. Tatlı salonu sahiplerinden özür diliyorum." dedi. Bakmakla yükümlü olduğu annesi olduğunu kaydeden sanık Ramazan Doğan, "Bir annem var. Tahliyemi talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Sanıklardan İshak Ünal da devlet memuru olduğunu ifade ederek, markette alışveriş yaptığı sırada kalabalığı gördüğünü ve halkın galeyanına geldiğini anlattı. Ünsal, "Topluluk içindeki yaşlı bir teyze oğlunun şehit olduğunu söyleyerek topluluğa sesleniyordu. Oluşan duygusal ortama kapıldım. Pişmanım. Memuriyetten açığa alındım. Tahliyemi istiyorum." dedi.

MÜŞTEKİ ALAKUŞ: 900 BİN TL'LİK HASAR VAR

Müşteki Arif Alakuş, işyerinde hasar tespitini savcılığa ilettiğini belirterek, sanıkların yaptıkları savunmaların olay günü görüntüleriyle örtüşmediğini ve iş yerinde 900 bin liralık maddi hasar oluştuğunu dile getirdi.

Diğer taraftan, sanık avukatları, olayların planlı ve örgütlü olmadığını, suçların vasıflarının değişme ihtimali nedeniyle müvekkillerinin tahliyelerini talep ettiler.

HDP İL BİNASINA ZARAR VERME DURUŞMASI YAPILDI

Öte yandan Kırşehir'de, 8 Eylül günü çıkan olaylarda HDP Kırşehir İl Başkanlığı binasının tahrip edilmesiyle ilgili 3'ü tutuklu 9 sanığın yargılandığı davaya da devam edildi.

Duruşmaya, 'Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, mala zarar verme, iş yeri ve mülk dokunulmazlığını ihlal etme, siyasi parti binasına zarar verme, kanuna aykırı gösteri ve yürüyüş düzenleme' suçlarından tutuklu sanıklar Yunus Sağır, Muhammet Eker, Burak Irmak ve 6 tutuksuz sanık ile HDP Kırşehir İl Eş Başkanı Demet Resuloğlu ve taraf avukatları katıldı.

Kimlik tespitinin ardından ifadesi alınan tutuksuz sanıklardan Gökhan H, olayın olduğu tarihte ailevi sebeplerle alkol aldığını ifade etti. Gökhan H, kent merkezindeki Terme Caddesi'ne gittiğinde şehitler için yürüyüş düzenlendiğini orada öğrendiğini belirtti.

Gökhan H, yapılan yürüyüşün önceden planlanan bir olay olmadığını belirterek, HDP binası taşlandığı sırada kendisinin de bir kaç defa taş attığını ancak isabet etmediğini, polislerin engellemeye çalıştığını ifade etti.

Tutuksuz sanıklardan, Öner A ise olayın olduğu tarihlerde çok sayıda şehit haberinin gelmesi nedeniyle yoğun bir duyguya kapılarak yürüyüş yapan topluluğa sonradan katıldığını anlattı.

Sanık avukatı Bülent Demirbaş ise olayların etnik kökenden kaynaklanmadığına işaret ederek, sanıklara atılı suçların alt ve üst sınırları dikkate alındığında tutukluluk devamını gerektirmediğini belirtti. Avukat Demirbaş, Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen kitabevinin yakılması davasında benzer suçlarla yargılanan sanıklara tahliye kararı verildiğini vurguladı.

TATLI SALONU VE HDP DAVASI, GÜL KİTABEVİ YAKMA DAVASI İLE BİRLEŞTİRİLDİ

Sanıklardan son sözlerini alan mahkeme başkanı, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, olaylarda hukuki ve fiili birliktelik olması nedeniyle, Diyarbakır Tatlı Salonu ve HDP İl Binası dosyanın Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Gül Kitabevi'nin yakılması davasıyla birleştirilmesine karar verdi.

DURUŞMALARDAN TAHLİYE ÇIKMADI

Kırşehir 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşen, Diyarbakır Tatlı Salonu ve HDP İl Binası davalarında mahkeme, sanıkların lehine ve tahliyesine gerektirir nitelikte yeni bir delil değişikliği bulunmadığı gerekçesiyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerine devamına karar verdi.

DURUŞMA SONRASI ADLİYEDE GERGİNLİK ÇIKTI

Kırşehir 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirilen duruşma sonunda Adliye içinde ve dışında sanık ve müşteki yakınları arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Geniş güvenlik önlemi alan polis ekipleri, gruplar arasındaki gerginliğin büyümesini önledi. Gruplaşmaya ve sözlü sataşmaya izin vermeyen polis ekipleri grupları adliye önünden dağıttı.

CİHAN
18 Aralık 2015 20:42
DİĞER HABERLER