Diyarbakırlı Oya, madalyalara doymuyor (Tematik)

Son günlerde sokağa çıkma yasakları ve terör operasyonları ile anılan Diyarbakır'da umut veren güzel şeyler de oluyor. 11 yaşındaki Oya, 8 çocuklu bir ailenin ferdi. Wushu sporunda 3 yılda 35 madalya kazanmış. Diyarbakır'a dünya birinciliği getirmek için var gücü ile antrenmanlarına devam ediyor.

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde ikamet eden 8 nüfuslu bir ailenin çocuğu olan Oya Opçin, hocaları aracılığıyla tanıştığı Wushu sporunu 3 yılda hayatının bir parçası haline getirmiş. İkinci sınıfta tanışmış Wushu ile Oya ve 3 yıldaki başarıları takdire şayan... 11 kez Türkiye birincisi olan 11 yaşındaki Oya, şu an beşinci sınıf öğrencisi ve tam 35 madalyanın sahibi. Güvenlik riskine rağmen antrenmanlarını hiç aksatmıyor. Tek hedefi dünya şampiyonluğunu Diyarbakır'a getirmek.

"OYA'M ÇALIŞKANDIR"

Babası 64 yaşındaki Mehmet Opçin, kızıyla gurur duyuyor. "Benim Oya'm çalışkandır, hem okulda hem sporda başarılıdır." sözlerine şu cümleleri ekliyor: "Nereye giderse madalya getiriyor. 30-25 tane madalya getirdi. 10-11 tane birincilik almış. Kur'an-ı Kerim okuyor. Biz onun arkasındayız. Hocası sayesinde onun dünya birincisi olmasını istiyoruz."

"HEDEFİM DÜNYA BİRİNCİSİ OLMAK"

Küçük yaşta büyük başarılara imza atan Oya ise, haftada 5 antrenman yaptıklarını söylüyor. Dersleri de gayet iyi Oya'nın... "Gençlik ve Spor Merkezi'nin ve Diyarbakır Valiliği'nin imkanları ile antrenmanlarımızı yapıyoruz." diyen Oya, "İkinci sınıfta antrenmana başladım. Federasyonun düzenlediği turnuvalarda birinciliklerim var. 10 tane Türkiye birinciliğim var, 35 tane toplam madalyam var." diyerek, başarılarını gururla anlatıyor.

"Hocam sayesinde ve ailemin bana verdiği desteklerle bu zamana kadar geldim." diyen Oya, "Bu sporda hedefim dünya birincisi olmak. Bu spor dışındaki hayalim ise doktor olmak. En çok sevdiğim bayan sporcu İlayda..." ifadelerini kullanıyor.

WUSHU NEDİR?

Geleneksel Wushu, Çin savunma sanatlarının genel adıdır. Wushu, saldırı ve savunmanın yanında akrobasi ve baleye benzer koreografik hareketlerle Uzakdoğu felsefesinin bir arada toplandığı bir spor. Beden ve ruhun uyumunun sağlandığı, insan karakterinin geliştirilmesi, iradenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlendirilmesi ve hoşgörülü davranış biçimini esas alan Wushu'nun antrenmanlarda vücudun her bölümünü ayrı ayrı çalıştırılıyor. Wushu'da denge, solunum egzersizleri, esneklik, düşünce, pratik zeka ve meditasyon ön plana çıkıyor.

Türkiye'de 1970'li yıllardan beri Kung Fu adı altında çalışılan bu spor, 1990 yılından itibaren dünyada yapıldığı şekliyle 'Modern Wushu' olarak yerini aldı. 1999 yılında Wushu Federasyonu kuruldu. CİHAN
30 Ocak 2016 11:42
DİĞER HABERLER