Diyetisyen Yağmur: Oruç tutan anne adayının iyi beslenmesi gerekir

Yozgat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Aslı Yağmur Akçay, oruç tutan anne adayının iyi beslenmesi gerektiğini belirterek, "Oruç tutan anne adayının iyi beslenmemesi anneye anemi, ödem, diş kayıpları, toksemi ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma gibi sorunlar olarak yansır." dedi.

Yozgat Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Basın ve İletişim Uzmanı Meltem Yılmaz'ın sunduğu 'Gebelikte Sağlıklı Beslenme' konulu programda konuşan Yozgat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Aslı Yağmur Akçay, Gebelikte Dengeli Beslenme ilgili bilgiler verdi. Ramazan orucunun yaz aylarına denk gelmesiyle günlük 17 saat oruç tutulduğunu, bu yüzden beslenmenin ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Diyetisyen Akçay, "Uzun ve sıcak yaz günlerinde sağlığımıza zarar vermeden oruç tutabilmek için beslenmemize ayrıca bir özen göstermemiz gerekiyor. Ramazanda uzun süren açlık saatleri özellikle anne adaylarını olumsuz etkileyebilir. Öncelikle kan şekerinde düşmeye bağlı halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi, baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilirler. Özellikle gebeliğin üçüncü ayından itibaren annenin kan şekeri düzeyi gebelik öncesine göre daha inişli çıkışlıdır. Yemek sonrası kan şekeri hızla yükselebileceği gibi açlık dönemlerinde çok daha çabuk düşebilir. Bu nedenle gebelik süresince sık sık küçük miktarlarda yemesi öğütlenir. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında görülen bulantı uzun süren açlıklarla çok daha kötü bir hal alacaktır." dedi.

Oruç tutan anne adayının iyi beslenmemesi halinde annede çeşitli sıkıntılar oluşturabileceğini söyleyen Akçay, "Anne adayının oruç tutarken iyi beslenmemesi halinde anemi, ödem, diş kayıpları, toksemi ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma gibi sorunlar olarak yansır.Ayrıca uzun süren açlıkta mide asidinde artma olmaktadır. Bu da hamilelikte sık yaşanan mide yanması ve ekşime gibi problemleri daha da aşırı bir hale getirebilir. Hamile de olsam oruç tutmaya devam edeceğim diyorsanız mutlaka önce doktorunuzla bunu konuşun. Risk taşıyıp taşımadığınızı öğrenin. Eğer bir sorun yoksa dengeli beslenme prensipleri oruç tutan anne adayları için de geçerlidir. Bu dönemde beslenme mönüsü, anne ve bebeğin ihtiyaçlarını en iyi miktarda karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlıklı bir gebe diyeti mutlaka; tahıl grubu, meyve, sebze, et ve süt ürünlerini içermelidir." önerisinde bulundu.
CİHAN
02 Temmuz 2015 20:17
DİĞER HABERLER