DKİB Başkanı Gürdoğan: İhracattaki düşüşün ana kaynağı siyasi gerginlik

Trabzon, Rize ve Artvin illerinde yılın ilk 5 ayında (Ocak-Mayıs) gerçekleşen ihracatta kilogram bazında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 22 düşüş yaşandı. Yılbaşından bu yana düşüşün devam ettiği 3 ilin ihracatı ekonomik değer bazında ise yüzde 0,4 gibi düşük bir oranda artış gösterdi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatta ülke genelinde yaşanan düşüşün ana kaynağını içerde yaşanan siyasi gerginliklerin etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yılbaşından bu yana her ay azalan ihracattaki gerileme, mayıs ayında rekor düzeye çıktı. Mayıs ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 düşüşle 10 milyar 819 milyon dolara geriledi. 2015 Ocak-Mayıs dönemindeki 5 aylık düşüş yüzde 8,3 oldu. Ülke genelinde olduğu gibi Doğu Karadeniz ihracatındaki hızlı düşüş seyri de devam ediyor. DKİB Genel Sekreterliği yetki alanında bulunan Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2015 yılının ilk 5 ayında ayında 667 milyon 821 bin 158 Dolar tutarında ihracat gerçekleşti. 3 ilin ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 gibi çok düşük oranda bir artış gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayında gerçekleşen ihracatta değer bazında yüzde 0,4 oranında düşük oranlı artış görülmesine rağmen, kilo bazında ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 22 düşüş yaşandığı bildirildi. 2015 yılı Ocak-Mayıs aylarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla, Trabzon ihracında yüzde 8,7 artış yaşanırken, Rize'de yüzde 28,3, Artvin'de de yüzde 11,2 düşüş oldu.

'DÜŞÜŞÜN ANA KAYNAĞI SİYASİ GERGİNLİK'

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatta ülke genelinde yaşanan düşüşün ana kaynağını içerde yaşanan siyasi gerginliklerin etkisinin büyük olduğunu söyledi. Hızlı azalışın sürmesinin ileride telafisi imkânsız tahribatlara yol açacağı uyarısında bulunan Gürdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Sürekli bahanelerle arkasına sığındığımız küresel ticarette yaşanan durgunluğun bu düşüşte en büyük etken olmadığını düşünmekteyiz. Ülkemizde gerek ekonomideki düşük oranlı büyüme ve gerekse ihracatımızda hızla görülmeye başlayan düşüşün ana kaynağını içerde yaşanan siyasi gerginliklerden daha çok kaynaklandığını düşünmekteyiz. Demokrasinin en güzel tecellisi olan 7 Haziran 2015 seçim sonrası tüm kesimlerin artık kısır çekişme ve ortamı germe söylemlerini bir tarafa bırakarak, tüm kesimleri kucaklayarak, ülkenin geleceğine odaklanması, ekonomiyi ön plana alması, suni gerilim söylemleri bir tarafa bırakarak, artık Türkiye'yi hedef konulan dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi düzeyine nasıl getirileceğine yönelmesini beklemekteyiz." CİHAN
02 Haziran 2015 11:38
DİĞER HABERLER