Memorial Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, güneş ışınlarının en çok yaz aylarında insanların sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti. Çalıkoğlu, "Güneş ışınlarının iki türü var; Ultraviyole A (UVA) ve Ultraviyole B (UVB). UVA, daha derine gidiyor. Derine gittiği için ileride deri kanseri riski yaratıyor. UVB, kızarıklık yapıyor, leke yapıyor. UVA, uzun vadede deri kanserine neden oluyor. Onun için güneşten korunmak çok önemli en çok da çocukları güneşten korumak çok önemli. Çünkü çocukluk döneminde oluşan güneş yanıkları ileri ki hayatta cilt kanserlerine yol açabiliyor." dedi.
Memorial Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, güneş ışınlarının zararları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çalıkoğlu, Türkiye'de hem yazın hem kışın güneşten korunulması gerektiğini belirtti. Kişilerde sadece yaz aylarında güneşten korunma fikrini değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Çalıkoğlu, "Çünkü kışın da ülkemizde güneş ışınları oldukça kuvvetli oluyor ama yazın çok daha önemli. Özellikle öğle saatlerinde güneş çok dik geliyor. Güneş, D vitamini sentezi için gerekli ama 15 dakikalık güneşlenme bunu sağlıyor. Onun dışında öğle saatlerinde 11.00 ile 16.00 arasında güneşten korunmak lazım. Saatlerce güneşin altın altında kalmak doğru değil. Çünkü güneş hem cildi yaşlandırıyor hem kurutuyor hem de lekelere yol açıyor." açıklamasında bulundu.
Güneş tiplerinin iki çeşit olduğunu kaydeden Çalıkoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Ultraviyole A (UVA) ve Ultraviyole B (UVB). UVA olan daha derine gidiyor. Derine gittiği için ileride deri kanseri riski yaratıyor. UVB kızarıklık yapıyor, leke yapıyor. UVA, uzun vadede deri kanserine neden oluyor. Onun için güneşten korunmak çok önemli en çok da çocukları güneşten korumak çok önemli. Çünkü çocukluk döneminde oluşan güneş yanıkları ileri ki hayatta cilt kanserlerine yol açabiliyor. Çocukların korunması herkesten daha önemli. Onların muhakkak şapka, gözlük takmak lazım."
'BENLER UZUN DÖNEMDE KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR'
Güneşin ultraviyole ışınlarını alan kişilerde güneş lekelerinin oluşabileceğine dikkat çeken Dr. Çalıkoğlu, "Güneş lekesi, öncelikle görüntüde çirkinlik yaratıyor. Uzun dönemde benler zaman içerisinde kansere dönüşebiliyor. Onları uzun dönemde benleri olan kişiler dermatologlar tarafından takip edilmesi lazım." ifadelerini kullandı.
Güneşin oluşturduğu lekelerin tedai edilmesi gerektiğini belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Çalıkoğlu, "Güneşin neden olduğu lekelerde kimyasal pelin kullanıyoruz bazı özel lazer tiplerimiz var onları kullanıyoruz. Leke tedavilerini sonbahar aylarında yapıyoruz. Tedavi kısmını yazın yaparsak onlar kendileri de leke oluşturabilirler. O tedavilerde lekeye neden olabilir." dedi.
GÜNEŞ YANIKLARINA DİŞ MACUNU, YOĞURT GİBİ MADDELER SÜRÜLMEMELİ
İnsanların vücudunda oluşan güneş yanıklarına ve su toplamalara karşı ne yapılması gerektiğini ise Çalıkoğlu şöyle anlattı: "Güneş yanığı ve su toplama durumunda hemen bir dermatoloji uzmanına başvurması lazım. Kendi kendine tedavi etmemesi gerekir. Vücuda diş macunu, yoğurt gibi maddeler sürülmeyecek. Diş macunu, yoğurt sürülmesi bilinçsiz şeyler, pek bilinçli davranışlar değil. Böyle bir yanık konusunda dermatoloji uzmanına başvuracaklar, tedavilerini dermatologlar yapacak."
'KOYU TENLİLERDE GÜNEŞ ZARAR VERİYOR'
Güneş ışınlarının beyaz tenlileri daha çok etkileyeceğini ifade eden Çalıkoğlu, bunun sebebini beyaz tenlilerin güneşe karşı daha hassas olmasına bağladı. Ama koyu tenlilerin de güneş ışınlarına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Çalıkoğlu, 'Koyu tenliler şöyle düşünmemesi gerekir. Ben nasıl olsa koyu tenliyim güneş bana zarar vermez diye düşünmeyecek, koyu tenlilere de güneş zarar verir. Koyu tenli olan kişilerde şöyle bir görüş var: Ben nasıl olsa esmerim. Güneşten koruyucu sürmeme gerek yok gibi. Ama koyu tenli kişilerde lekeler büyük problem olabiliyor. Koyu tenlilerde güneş daha çok leke yapıyor. Koyu tenliler lekeye çok eğilimli oluyorlar." uyarısında bulundu. CİHAN