Doğa severlerden taş ocakları tepkisi

Doğa severlerden taş ocakları tepkisi -Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu Sözcüsü Gündüz: -Taş ocağı açılan bölgeler aynı zamanda meskun mahal ve tarım alanıdır
ANTALYA (A.A) - Finikede faaliyet gösteren taş ocaklarının çevreyi tahrip ettiği gerekçesiyle tepki gösteren çevreciler, 13üncü taş ocağının açılması için de çalışma yürütüldüğünü iddia ettiler.
     Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Finike ilçesindeki taş ocaklarının çevresinde incelemelerde bulundu.
     Hediye Gündüz, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Finikede 12 taş ve mermer ocağı bulunduğunu, 13üncüsünün açılması için de çalışmaların yürütüldüğünü öne sürdü. Taş ocaklarının tamamının doğal orman alanları içinde yer aldığını, taş ocağı açmak için asırlık çam ve sedir ağaçlarının yanı sıra çok genç fidanlarla kaplı ormanların kesildiğini öne süren Gündüz, şöyle konuştu:
     Madencilik Yasasına göre sadece fundalık ve makilik bölgelerde kesim yapılarak maden ocağı veya taş ocağı açılabileceği hükme bağlanmışken, bölgede taş ocağı açmak için önce orman yok edilerek makilik alan yaratılmakta ve sonra da bu alana taş ocağı izni verilmektedir. Taş ocağı açılan bölgeler aynı zamanda meskun mahal ve tarım alanıdır. Bölge tümüyle tarım alanı olup, nar ve portakal yetiştirilmektedir. Ünlü Finike portakalı, narı ve sedir ağaçları üç beş taş ocağına kurban edilmektedir. Hayvancılık ve besicilikle uğraşan bölge sakinleri, taş ocağından çıkan tozdan hem kendilerinin hem de binlerce küçükbaş hayvanın etkilendiğine dikkati çekerek bu ocakların kapatılmasını ve yenilerinin açılmamasını istemektedir.
     Taş ocaklarından yayılan tozun tüm bitki örtüsünü etkilendiğini, zaman içinde ağaçların kurumaya başladığını belirten Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Ocak çalışması sırasında dinamit kullanımı yasak olmasına rağmen, özellikle geceleri kullanılan dinamitler yüzünden bölgede yaban hayatı da yok olmakta, evlerin temelleri ve duvarları çatlamakta ve hayati tehlike yaratmaktadır. Bölge halkının bu gerekçe ve taleplerle imza toplayarak, Finike Kaymakamlığı, İl Özel İdaresi, diğer ilgili makamlara yaptığı başvurular ise bugüne kadar sonuçsuz kalmıştır. Bu noktadan sonra yapılacak bir tek şey kalmıştır, o da evrensel insan hakları doğrultusunda bölge halkının tek yürek olarak ocaklara karşı yasal sınırlar içinde etkinlikler başlatmasıdır.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Güç Gönel
11 Şubat 2013 13:50
DİĞER HABERLER