Doğalgaz depolamaya tek kalemde 10 milyar lira tutarlı yatırım belgesi müracatı

Doğalgaz depolamaya tek kalemde 10 milyar lira tutarlı yatırım belgesi müracatı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ekonomi Bakanlığı olarak tek kalemde 10 milyar lira tutarlı yatırım belgesi önümüze geldi. Yeni bir yatırım belgesi… Türkiye'nin enerji güvenliğini teminata alacak bir yatırım. Doğalgaz depolama ile alakalı." dedi.

12-14 Ekim tarihli KONUTDER/RE 20 Turkey Meeting toplantısı dâhilinde gazetecilerle bir araya gelen Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'ye yatırım talebi gelmeye devam ettiğini aktardı. Kendilerine enerji konusunda gelen bir talep olduğunu kaydeden Zeybekci, "Ekonomi Bakanlığı olarak tek kalemde 10 milyar lira tutarlı yatırım belgesi önümüze geldi. Yeni bir yatırım belgesi… Türkiye'nin enerji güvenliğini teminata alacak bir yatırım. Doğalgaz depolama ile alakalı. Türkiye'nin doğalgaz ile ilgili dalgalanmada sorunlarla, enerji güvenliği anlamında sorunlarla karşı karşıya. İşte bu, fiyat dalgalanmalarına karşı esneklik ve arz güvenliği için önemli yatırım. Ortak bir yatırım. İskenderun, Hatay taraflarına yapılıyor." bilgisini paylaştı.

Konuşmasında inşaatın ekonomide ağırlığı ile ilgili tartışmalara değinen Zeybekci, konut alanında ilerlemenin tabiatın gereği olduğunu söyledi. Ancak alanda aşırı rantı önleyici tedbirlere başvurulması gerektiğini de vurguladı. Ardından şöyle devam etti:

"Burada Sayın Ali Babacan'ın eğildiği konu, kimi ülkelerde görülen, 2009 bunalımında önemli nedenlerinden biri olan şişen balon diye anılan durum. İnşaat alanında, konut alanında ilerleme tabiatın bir gereği olup önlenemez. Burada bizi iktidar olarak ilgilendiren büyüme, rant, çevre duyarlılığıdır. Biz ona bakarız. Yoksa 'bundan böyle daha çok konuta yatırım yapılmasın' gibi bir şey olmaz. Biz bu anlamda sonuna kadar inşaat sektörünün yanındayız. Türkiye inşaat sektörü şirketleri bakımından Çin'in ardından ikinci. Şirketlerimizin aldığı kontrat toplamı 320 milyar dolar. Dünyada pek çok ülkede inşaat faaliyetleri yürütüyoruz. Yani dün Ekvatorlu muhatabım ile bir araya geldim. Ekvator'un sosyal konutlar üretimi için sorunu var. Bana muhatabım bunu ifade etti. Biz buna talibiz. Devlet olarak, şirketlerimiz ile… Türkiye'nin güçlü bir kolu var, bunu korumalıyız. Ama şu muhakkak konut alanında çok aşırı rantı, vahşi kapitalizme dayanan anlayışı önleyici tedbirler gerekiyor. Kayıt dışılığın önleyici tedbirler gerekiyor."

Konut üreticileri tarafından ortaya atılan 'yabancıya daire satışının ihracat sayılması' ile ilgili görüşleri sorulan Zeybekci, "Kesinlikle biz bundan yanayız. Yabancılara daire satışı bir ihracat. Bu, dışarıdan gelir getiren bir durum. İhracat sayılması mümkün." dedi.

CARİ AÇIK AÇIKLAMASI: ARTIŞA İHRACAT KATKI SUNDU

Gazetecilerin, "Cari açık rakamları açıklandı, yorumunuz nedir?" sorusuna ise Zeybekci, şu karşılığı verdi:

"Senenin 8 ayına ait rakamlar açıklandı. Öngördüğümüz gibi açık 8 ayda 29,15 seviyesinden yüzde 25,7 seviyesine indi. Burada yüzde 12 iyileşme var. 2014'te 2013'e göre yüzde 30 iyileşme vardı. 2015'te yüzde 42 iyileşme var. Bu ekonomimiz için gayet başarılı. Bu ay itibari ile cari fazlaya yakın bir yerdeyiz. Mal ve hizmet ihracatının bu iyileşmede katkısı var. Doğrudan yabancı yatırım alanında iyileşmeler var. Burada Türkiye'ye sermaye girişinin yüzde 35,5 artıp 11,8 milyar dolara geldiğini görüyoruz. Sene sonunda rakamların daha iyi olacağını göreceğiz."

Ekonomi Bakanı, ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 70 olarak açıkladı. Buna serbest bölgeden yapılan ihracatın ve bavul ticaretinin dâhil olmadığını bildirdi.
CİHAN
14 Ekim 2015 13:14
DİĞER HABERLER