Doğu'da 24 bin engelli kadro açığı var

Van Altınokta Körler Derneği Başkanı Şehabettin Kayhan, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki kamu kurum ve kuruluşlarında 24 bin engelli kadro açığının olduğunu söyledi. Kayhan, engellerin bir an önce boş olan bu kadrolarına alınması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) 3 Aralık 1992 yılında aldığı kararla '3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü' olarak kabul edildi. Bu tarihten itibaren bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de 3 Aralık Engelliler Günü olarak kutlanıyor. Van'da da faaliyet gösteren Altınokta Körler Derneği'nin Başkanı Şehabettin Kayhan yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Kentte yaşayan engellilerin yaşadıkları sorunlarının en başında ulaşım geldiğini vurgulayan Kayhan, kaldırımların iniş ve çıkış noktalarında büyük sıkıntı çektiklerini söyledi. Yollarda karşıdan karşıya geçerken büyük tehlike atlattıklarını ifade eden Kayhan, "Görme engellilerde bu sarı şeritlerde zaman zaman uğradıkları tehlikeler arz etmektedir. Özelikle sarı bantların kış aylarında çok tehlike arz ediyor. Yağış olduğu zaman zemin kayganlaşıyor. Bunun üzerinde bırakın görme engelli, sağlam bir vatandaş yürümekte zorluk çekiyor." diye konuştu.

Engellilerin hastaneye giderken birçok sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını aktaran Kayhan, eğitim noktasında da çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını anlattı.

Van'da görme engellilere yönelik bir okulun bulunmadığını aktaran Kayhan, şunları kaydetti: "Bölgemizdeki görme engellilerin yüzde 65'ine yakını okuma azma bilmemektedir. Bu da çok üzücü bir olay. Dernek olarak sadece kurs verebiliyoruz. Bu kurslarda yeterli değil. Çünkü okul çağına gelmiş bir çocuğu, temel eğitim alması için başka ile göndermemiz gerekiyor. Aileler çocuklarının zaten engelli olmasından dolayı başka ilde eğitim görmesini istemiyor. Bizim yetkililerden ricamız Van'da bir görme engelli okulunun açılması."

'24 BİN KADRO ACIĞI VAR'

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki engellilerin eğitim seviyesinin düşük olduğunu belirten Kayhan, "Bölgemiz de vasıflı engelli bulmak çok zor. Lise düzeyinde okumuş olan engeliler yüzde 12-13'ye tekâmül ediyor. Üniversite mezunu yüzde 2'lerde kalıyor. İş konusunda ve işe yerleştirme konusunda çok büyük sıkıntılar var. Bundan dolayı bize iş konusunda öncelik verilmesini istiyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarında 24 bin engelli kadro açığı var. Bunların bir an önce iyileştirilmesi konusunda iyi haberlerin gelmesini umut ediyoruz." dedi.

Kentte yapılan üst geçitlerde engelli asansörü bulunmadığını vurgulayan Kayhan, bu asansörleri sadece engellilerin değil yaşlı ve hamilelerinde kullandığını ifade etti. Kayhan, bu konuda yetkililerin daha duyarlı olmasını istedi.

Fiziksel engelli olan Çetin Karakoç ise kendilerini engelli görmediğini ifade ederek, "Bizim aslına bir engelimiz yok. Sadece tedaviye ihtiyacımız. Tedavimiz konusunda herkesin bize yardım etmesini istiyoruz. Benim gibi engelli olan Meral Avcı'yla yakında evleneceğiz." diye konuştu.

CİHAN
03 Aralık 2015 16:29
DİĞER HABERLER