İri bebeğin normal doğumda kafası çıktı gövdesi içerde kaldı. Doktorlar başını operasyonla aldı gövdeyi sezaryenle çıkardı..
Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde inanılmaz bir doğum dehşeti yaşandı. 24 yaşındaki inşaat işçisi Hasan Usul ile geçen yıl evlenen 19 yaşındaki Selma Usul'un bebekleri doğum sırasında korku filmlerinde yaşanacak bir olaylar zinciriyle yaşamını yitirdi. Nazilli Hastanesi'nde geçen çarşamba genç kadını muayene eden kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Cemile Özen, "İri bebek" notunu düşerek hastaneye yatırılmasına karar verildi. Hasan Usul'un iddiasına göre, doktor bebeğin iri olduğunu ve sezaryen yapılması gerektiğini de söyledi. Selma Uslu, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Beyazıt Ersoy'un sorumluluğundaki bölüme yatırıldı. Ancak yine babanın iddiasına göre, Beyazıt Ersoy, hemşirelerine normal doğum talimatı verdi.
DOĞUMHANEDE PANİK
Selma Usul'un perşembe günü öğleden sonra sancıları başlayınca, nöbetçi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Haluk Uçkan doğuma aldı. Yaklaşık 5 kilo olduğu belirtilen bebeğin başı çıktı, ancak omuzları ve gövdesi bir türlü çıkarılamadı. Telaşlanan doktor Uçkan, hastanedeki diğer doktorları çağırdı, anneyi kurtarmak için sezaryene karar verildi. Annenin karnı açıldı, ancak bu kez bebeğin rahme dönüşü sağlanamadı. İddiaya göre bu sırada bebek yaşamını yitirdi ve doktorlar anneyi kurtarabilmek için bebeğin başını operasyonla alarak gövdeyi anne karnından çıkardı. Selma Usul yoğun bakıma alınırken, kapıda heyecanla bekleyen Hasan Usul'a ise "Anneyi kurtardık, ancak bebeği kaybettik" denildi. Ancak bazı hastabakıcılardan bebeğinin başının kesildiğini duyan Hasan Usul, soluğu savcılıkta aldı.
Başhekim: İrkildim ve çok üzgünüm
Nazilli Devlet Hastanesi Başhekimi Fikri Özçetin, annenin hayatının kurtarmak için bebeğin başının operasyonla alındığını söyleyerek, "Olayı duyunca irkildim. Hem emniyet tedbiri aldırdım, hem ilgili makamlara bildirdim. Olay savcılığa intikal etti. Hastane olarak çok üzgünüz. Bebeğin sağken mi yoksa öldükten sonra mı başının operasyonla alındığı patolojik incelemeden sonra ortaya çıkacak. Ayrıca biz de idari soruşturma açtık" dedi.
OTOPSİ YAPILDI
Nöbetçi cumhuriyet savcısı, yanında iki doktorla ilk otopsiyi yaptı. Savcının isteği üzerine Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 5 kişilik adli tıp ekibinin ilk raporunda anne ve bebeğin doğuma sağlıklı girdiği, ancak zor doğum sonunda bebeğin öldüğü ve başının operasyonla alındığı öğrenildi.
Hukukçular: Kritik kararı doktorlar verebilir
Ceza Hukuku Profesörü Süheyl Donay: Eğer bebek sağken doktorların hatası varsa taksirle adam öldürmek suçu oluşur. Ama bebek ölü ise hukuka uygunluk söz konusudur. Anne ve bebeğin hayatı tehlikeye girecekse, karar doktorundur."
Ceza Hukuku Profesörü Bahri Öztürk: Doktorların bebek ölüydü sözleri doğru kabul edilirse hukuki yönden bir suç yok. Yaşaması halinde bebeğin hayatını kurtarmanın imkânı yoksa ve anneyi kurtarmanın başka yolu yoksa, bu zaruret halidir.
Kadın doğum uzmanları
İri bebeğe sezaryen
Doç. Dr. Kadir Savan: 29 yıllık meslek hayatımda ilk defa böyle bir vaka duyuyorum. Bebek 4 kilonun üzerindeyse sezaryen uygulanır. Doğumda bebeğin başı geldikten sonra omuzları takılırsa ve çıkarılamazsa, çeşitli omuz kurtarma manevraları vardır ve bunlar uygulanarak omuz kurtarılır. Eğer bununla da başarılı olunamazsa, bu kez rahim ağzı üstten birkaç santim kesilerek bebek çıkarılır.
Sağlıklı olabilirdi
Prof. Dr. Cihat Ünlü: "İri bebeklerin doğumunda da en zor çıkan organ baştır, baş çıktıktan sonra doğum yine kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Doktorların tüm uğraşlarına rağmen omuz takılması nedeniyle bebek gelmediği zaman, anneye değişik pozisyonlar verilerek doğum yine sağlıklı sonlandırılabilir. İri ve besili bebeklerin hepsi sezaryenle doğurtulmalı demek yanlıştır.
Gebelik öncesi...
Prof. Dr. Faruk Buyru: "İri bebeklerde omuz takılması sıklıkla gördüğümüz şikâyettir. Baş çıkar ancak omuzlar arasındaki mesafe uzun olduğunda sorun yaşatabilir. Doğru kararı vermek için doktor önceki ultrason görüntülerinden faydalanabilir. Çünkü son ayda bebeğin çekilen ultrasonunda, baş aşağıya düşük olduğundan doğum için yanlış karar alınmasına yol açabilir."
SABAH