Doğuştan kalbi delik çocuklar başarılı operasyonla hayata tutundu

Doğuştan kalbi delik çocuklar başarılı operasyonla hayata tutundu
Kalbi doğuştan delik olan çocuklar gerçekleştirilen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu. Ahmet Yazalı (5) ve Süleyman Emre Civar (16) doğuştan kalbi delik olarak dünyaya geldi. Kalbi bugün yarın kapanır diye bekleyen aileler Medical Park Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonla çocukları sağlığına kavuştu.

7-14 Şubat Dünya Konjenital Kalp Hastalıkları günü dolayısıyla hastane ek binasında ameliyat olan 2 çocuğun da katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Medicalpark Kalp Hastanesi Medikal Direktörü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan ve Hastane Çocuk Kardiyolojisi Bölümü'nden Prof. Dr. Gayaz Akçurin doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarıyla ilgili açıklama yaptı. Özellikle yeni doğanların yaşadığı kalp rahatsızlığıyla ilgili kamuoyu farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Prof. Gayaz Akçurin, tüm dünyada bu haftanın kalple ilgili bilgilendirici etkinliklerle geçtiğini söyledi.

Konjenital (doğuştan) kalp hastalıklarının çocuğun anne karnında geliştiği sırada meydana geldiğini söyleyen Prof. Akçurin, "Anne karnında geliştiği sırada diğer organları gibi kalbinde gelişim sırasında duraklama ya da olağan dışı gelişmesi sonucu ortaya çıkan kalp hastalıkları sonucudur." dedi. Yeni doğan bebeklerde beslenememe, çok hızlı nefes alma, renginin morarması, sakinleşmemesi ve huzursuzluğunun sürekli olması halinde bir uzman doktora götürülmesi gerektiğini hatırlatan Akçurin, çocuklarda kalp rahatsızlığı olup olmadığının belirlenmesi gerektiğini hatırlattı.

Prof. Akçurin, konjenital kalp hastalığının kalp kapakçılarının tam olarak gelişmemesi, kalpte delik oluşması şeklinde tanımlandığını belirterek, "Bu delikleri onarıyoruz. Anjiyo sırasında deliklerin kapatılması ya da kalp kapağı yerleştirmesi işlemlerini başarıyla yapıyoruz. Bu teknoloji ve elektroniğin gelişmesiyle mümkün olan bir başarıdır." diye konuştu.

Konjenital kalp hastalıklarının tanısı konusunda tedavilerin ve ameliyatların arttığını kaydeden Hüseyin Okutan da çocuk kalp hastalıklarının büyüklerden farklı olduğunu ve erken tanının çok önemli olduğunu vurguladı. Okutan, günümüzde konjenital tedavisinde ölüm oranları ve sorunların en aza indirildiğini belirtti.

KALBİ DELİK ÇOCUKLAR HAYATA TUTUNDU

VSD tipi kalp deliği rahatsızlığı yaşayan ve konjenital hasta grubuna giren iki çocuğun da yer aldığı toplantıda aileler yaşadıkları durumu anlattı. Alanya'da yaşayan ve doğuştan kalbi delik olan minik Ahmet Yazalı'nın(5) babası Cemal Yazalı, bugüne kadar bir çok hastaneye götürdüklerini her seferinde kendilerine bir şeyinin olmadığını söyleyerek eve gönderdiklerini söyledi. İlk bebeklerini de 15 günlükken kaybettiklerini açıklayan baba Yazalı, "İlk çocuğumuzu da kaybettiğimizi burada söyleyince sorun ortaya çıktı. İyi bir ameliyat geçirdi ve şu an sağlıklı. Ailelere çocuklarının en küçük rahatsızlığını dikkate almasını tavsiye ediyorum. Dudak morarması, ağlarken çok katılmasını ve terlemesini dikkate alarak bir hastaneye götürmesini tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

Doğuştan kalbi delik olan bir diğer çocuk Süleyman Emre Civar'ın(16) babası öğretmen Nuri Civar da yaşadıklarını şöyle anlattı: "Üç aylıkken gelişim geriliği oldu. Çocuk hastanesine götürdük. Üfürük olduğunu söylediler. Tıp Fakültesi'ne sevk ettiler. Anjiyografisi yapıldı. Yıllarca bekledik. Anjiyografi ile kapatabilir miyiz ümidiyle bekledik ama olmadı. En son hocalarımız operasyon olmasını söylediler. Operasyon girdik. Yaptırdık ve üzerinden 6 ay geçti. Aylık olarak da 1 kilogram da kilo artışımız var memnunuz. Ekibimize teşekkür ediyoruz." CİHAN
10 Şubat 2016 13:51
DİĞER HABERLER