Doğuştan kalça çıkığı kız bebeklerde 6 kat daha fazla

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Burak Önvural, doğuştan kalça çıkığının çocuklarda sık görülen bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Özvural, "Erken anlaşılıp tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur. İlk 6 ayda tedavisine başlanan bebekler gelecekte maruz kalacakları olası ameliyatlardan kurtarılmış olur. Kızlarda erkeklere oranla altı kat daha sık görülür." dedi.

Dr. Burak Özvural, doğuştan kalça çıkığının, ortopedik cerrahinin en ciddi hastalıklarından biri olarak tanımlıyor. Kalça eklemindeki top (femur başı) ile yuva (asetabulum) ilişkisinin değişik derecelerde bozulması olarak belirtilen rahatsızlık hakkında bilgi veren Özvural şöyle devam etti: "Kalça başı yuva içerisinde yeteri kadar gelişmemiştir ve bu sebeple kaymaya eğilimlidir. Bu hastalıkta bir başka deyişle uyluk kemiğinin üst ucu kalça ekleminin kapsülünden dışarı çıkar. Bebeğinizde böyle bir sorun olması durumunda bunun erken tespiti ve kalıcı tedavisi son derece önemlidir. Bu hastalık çoğunlukta doğuştan olsa bazı özel durumlarda, özellikle spastik çocuklarda sonradan da gelişebilir."

KIZLARA VE İLK DOĞUMA DİKKAT

Doğuştan kalça çıkığının daha çok kızlarda ve ilk doğumda görüldüğünü ifade eden Özvural, şöyle devam etti: "Bazı bölgelerde daha sık görülür, özellikle kundak kullanımı görülme sıklığını artırmaktadır. Türkiye'de özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde sık görülür. Ortalama olarak her 300-400 doğumda bir rastlanmaktadır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik, hormonal, mekanik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Bebeklerin yüzde 40'ında çift taraflı çıkık mevcuttur. Kızlarda erkeklere oranla altı kat daha sık görülür."

Kundaklama, bebeği ayaklarından tutarak baş aşağı sallama gibi uygulamaların kalça çıkığına yol açabileceğini kaydeden Özvural, "Bu nedenle böyle geleneksel uygulamalardan kesinlikle kaçınmak gereklidir." dedi.

DOĞUMSAL KALÇA ÇIKIĞI AÇISINDAN RİSKLİ BEBEKLER KİMLERDİR?

Ailede kalça çıkığı hikayesi olması, makat gelişi ile doğanlar veya anne karnında gebeliğin sonuna kadar başı yukarıda olacak şekilde kalan bebeklerin riskli olduğunu ifade eden Özvural, "İlk doğum ve kız çocuk; bu hastalık açısından aileyi ve doktoru uyarıcı nitelikte olmalı ve gerekli tanı testleri çocuk doğar doğmaz yapılmalıdır." diye konuştu.

DOĞUMSAL KALÇA ÇIKIĞI NASIL TESPİT EDİLİR?

Kalçada mevcut olan bir sorunu bakar bakmaz görmenin her zaman mümkün olmayacağını söyleyen Dr. Özvural, şöyle devam etti: "Bu nedenle bebek doğduktan sonra aile mutlaka kalça muayenesi için ortopedi doktoruna başvurmalıdır. Kalça muayenesi elle yapılır. Doktorunuz bebeğinizin kalçalarını muayene ederken uyluk kemiklerini nazikçe çekerek ve iterek kalça ekleminde gevşeklik olup olmadığına bakar. Eğer bebeğiniz yeni doğmuş ise ve sorun çok ciddi değil ise bir ay sonra tekrar kontrol muayenesi yapılacaktır. Ancak sorun daha ciddi ise veya kontrol muayenesinde bir sorun tespit edilirse ek tanı yöntemlerine başvurulur. Eğer kalça ultrasonu ya da röntgende problem tespit edilirse acilen tedaviye başlamak gerekir. İlk 6 ayda tedavisine başlanan bebekler gelecekte maruz kalacakları olası ameliyatlardan kurtarılmış olur."

KALÇADAKİ ÇIKIK İLK 6 AYDA TEDAVİ EDİLEBİLİR

Kalçadaki sorunların büyük bir kısmının ilk 6 ay içinde 'pavlik bandajı' ile tedavi edilebileceğini kaydeden Özvural, "Bu bandaj bebeğinizin dizlerini birbirinden ayırarak karnına doğru çekilmesini sağlar. Bu bandaj ile tedavi edilen bebeğiniz her hafta doktorunuz tarafından kontrol edilecek ve uyluk kemiğinin kalça eklemi içerisine yerleşip yerleşmediği gözlenecektir ve eğer yerleşmişse bu bandaj gece gündüz 2-3 ay kadar daha kullanılacaktır." şeklinde konuştu.

Bebeğin bacaklarının boyu birbirine eşit değilse, yürümeye başladığında topallama fark ediliyorsa doktora başvurulmasını isteyen Özvural, "Unutmayın ki kalça çıkığı günümüzde erken tespit edilebilir ve kolaylıkla önlenebilir bir hastalıktır, yeter ki bu konuda bilinçli olalım." dedi.
CİHAN
21 Aralık 2015 15:31
DİĞER HABERLER