Doktorlardan şiddete karşı eylem

Doktorlar yaşadıkları şiddete dikkat çekmek için Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde eylem yaptı. Gösteriye katılanlar, 'Sağlıkta şiddete hayır' şeklinde slogan attı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde doktorların darp edilmesiyle ilgili eyleme, İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli Şubesi üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı. Gösteriye katılanlar 'Sağlıkta şiddete son' pankartı açtı. Katılımcılar 'Sağlıkta şiddete artık yeter diyoruz', 'Hastanelerde can güvenliği istiyoruz', 'Sağlıkta dönüşüm şiddetle sürüyor' ve 'Böyle sağlık sistemi olmaz' şeklinde dövizler taşıdı. Grup eylem devamında aralıklarla 'Sağlıkta şiddete hayır' şeklinde slogan attı.

Eylem destek veren İstanbul Tabip Odası 2. Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel sağlık çalışanlarını kontrolden çıkmış bir şiddetle karşı karşıya olduğunu ve günde ortalama 30 çalışanın şiddete maruz kaldığını söyledi. Şiddeti sağlık sisteminin yetersizliğine ve çarpıklığına bağlayan Tükel, "Bu şiddetin 2002'deki sağlıkta dönüşüm programını uygulanmaya başlanması ve hastalarımızı giderek bu programın içerisinde mağdur olmasıyla arttığı bir dönem yaşıyoruz." dedi.

Türel konuşması devamında şunları söyledi: "Sağlık sorunları, sağlıkta nitelikli hizmet almayla ilgili sorunlar artıkça bunun sorumlusu olarak sağlık çalışanları gösteriyor. Bunun sonunda sağlık hizmeti alamaya gelen hastalarımızla sağlık çalışanları karşı karşıya geliyor. Peki idareciler ne yapıyor? Hastane yöneticileri ne yapıyor? Gerekli önlemleri alıyorlar mı? Bunlar alınmıyor. Güvensi ortamlarda çalışılıyor. Şiddetin uygulanmasına uygun koşullar yaratılıyor, bunlar düzeltilmiyor."

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli Şubesi Başkanı Dr. Fadime Kavak da sağlık bakanının şiddetin önüne geçme adına devlete ait hastanelere 4 bin polis yerleştirme çalışma uygulamasına tepki gösterdi. Kavak, "Acaba bu polisle çözülecek mi? Biz şiddet istemiyoruz. Biz barışçıl insan gibi bir ortamda çalışmak istiyoruz. Buraya polis yığsanız da, çevik kuvveti getirseniz de bu sorun çözülmez." ifadelerini kullandı.

Yapılan basın açıklamasında ise "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları her gün tırmanırken neden hala caydırıcı cezalar yasalaştırılmıyor. Neden çalışma şartlarımız iyileştirilmiyor. Neden güvenlik önlemleri artırılmıyor. Hükümet sağlıkta dönüşüm projesiyle sağlık sistemini piyasaya açmış, ticarileştirmiştir. Hakimler ve sağlık çalışanları köleleştirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz pazar günü hasta yakınları tarafından dart edilen Mustafa İyikesici, güvenlik önlemlerin artırılmasını istedi. Mağdur İyikesici olay gününü şöyle anlattı: "Pazar günü saat 19.30'da kapıda hasta bakmaktaydım. Bu sırada kapıda 4-5 hasta ve bir tane hasta yakını vardı. Bende hasta yakınına, hasta yakınlarının orada bulunmaması ve dışarı çıkması gerektiğini söyledim. Fakat ısrarla hasta yakını dışarı çıkmak istemedi ve hakaretler savurdu. Daha sonra dışarı çıktı. O sırada başka bir erkek yakını ile konuştuğunu işittim. Hasta yakını kapıyı kırarak içeri girdi. Bende neye uğradığımı şaşırdım. Daha sonra diğer hasta yakını ile birlikte bana fiziksel şiddet uygulamaya başladı. Olay bittikten sonra 155'i aradım. Adamlar 155'i aradığımı duyunca tekrar üzerime saldırdılar. Ancak güvenlik geldikten sonra uzaklaştılar. Gerekli önlemlerin alınmasını ve bunların bir daha yaşanmaması istiyorum."

CİHAN
30 Haziran 2015 14:50
DİĞER HABERLER