Dolara geçişte tüm zamanların ikinci rekoru kırıldı

Türkiye, dövizde ani şokları atlatsa da, mudiler yani mevduat sahipleri dövizde kalmaya devam ediyor.Bu kararın ardında ise, yeni kur krizi beklentileri, TL'nin dolar ve euro karşısında yeteri kadar değer kazanamaması gibi faktörler rol oynuyor.
Habertürk Gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım, "Kur durdu, dövize yönelme durmadı" başlıklı yazısında, doların bir dönem 7.24'ü gördüğü dönemi hatırlattı ve kur şokunun atlatılmasına rağmen, dövize yönelimin gerilemediğini kaydetti. 

"Döviz hesapları son bir yılda 152 milyar dolardan 189 milyar dolara yükseldi. Bir yıllık artış 37 milyar dolar ve yüzde 24. Döviz hesaplarının dörtte üçü 35 yılda, dörtte biri son bir yılda açıldı. Geçen yılın ağustos ayında doların 4.80’den başlayan ve 7.24’e kadar varan yükselişiyle yaşanan kur şokunda kur geri geldi. Dolar 5.13 düzeyine kadar indi ve son olarak 5.65 düzeyinde seyrediyor" diye yazan Yıldırım, kazanç sağlama amaçlı yatırımların adresinin hala döviz olduğuna dikkat çekti.

Bu yönelimin durmadığı gibi son bir yıldır da artışını sürdürdüğüne değinen Yıldırım, "Dün açıklanan TCMB haftalık verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin bankalar ve katılım bankalarındaki döviz hesapları 189 milyar dolara yükseldi. Rakam şimdiye kadarki en yükseği işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Döviz hesaplarında son bir yılda 37 milyar dolarlık bir artış yaşandığını ve bunun şimdiye kadarki en yüksek ikinci büyük artış olduğuna vurgu yapan Yıldırım, yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"Şimdiye kadar döviz hesaplarındaki en büyük artış eğilimi 48.2 milyar dolarla 2008 yılında gerçekleşti. Döviz hesapları 2006 ortasında 58.6 milyar dolardan Ağustos  2008’de 106.8 milyar dolara yükseldi. Buradaki artış oranı yüzde 82 ile tüm zamanların rekoruydu.

Döviz hesaplarındaki son bir yıllık artış tam 37 milyar dolara vardı. Artış oranı da yüzde 24.3. Türkiye’de 1983 sonunda yasal bir şekilde bankalarda açılmaya başlanan döviz mevduatının dörtte biri son bir yılda yapıldı. Hacmin dörtte üçü 35 yıllık dönemde, dörtte biri ise son bir yılda oluştu.-Döviz hesapları bu yılın 8 ayında 28 milyar dolar ve yüzde 17.3 düzeyinde büyüdü.Son bir yıllık 37 milyar dolarlık artış şimdiye kadarki en yüksek ikinci büyük artış.

Bu trendi tersine çevirmek için yapılanları ise, Yıldırım şu satırlarla özetledi:

"Zaten bireylerin dövizle borçlanması yasak. Şirketlerin de dövizle borçlanması kısıtlandı. Artan kurlardan zarar görmemek için dövizle borçlanmak isteyen zaten yok.-Ancak bankalar da topladıkları bu dövizleri kredi olarak satmak durumundalar. Döviz satıp TL alınan Londra piyasasını kurda spekülasyon yapıyor diye kuruttuk. Bunun yerine Merkez Bankası swap işlemleri başlattı ama vadesi kısa. TL bazında mevduat artmazken nasıl olacak da krediler artacak?"
06 Eylül 2019 21:24
DİĞER HABERLER