Döşemealtı halısı geleceğe aktarılacak

Döşemealtı halısı geleceğe aktarılacak
ANTALYA (A.A) - Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD), Döşemealtı halısı ile ilgili proje hazırlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargına plaket verdi.
     DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu için kentteki bir otelde düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada, Döşemealtı ve Antalya yararına olan her türlü projenin ve her türlü sorunun çözüm paydaşı olmaya çabaladıklarını söyledi.
     Dünden bugüne Döşemealtı halısı sunumuyla konuşmasına devam eden Gencer, her geçen gün yıldızlaşan Antalyanın en büyük ilçesi Döşemealtının bir yandan marka değerini artırırken bir yandan da herkes tarafından bilinen en önemli değerlerinden biri olan Döşemealtı halısı konusunda önemli projelere imza atılmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.
     Göçebe kültürün en önemli değerlerinden olan Döşemealtı halılarının 300 yıldan bu yana bu kültürün geçmişten geleceğe aktarılması ve gelecek kuşaklara taşınmasında en önemli eserlerden biri olduğunu vurgulayan Gencer, Merkez, ilçede sürdürülen geleneksel halı dokumacılığının tüm özellikleri ile korunması, ulusal ve uluslararası alanda ekonomik ve turistik değer olarak tanıtılması ve bölgedeki kadınların halı dokumacılığını meslek olarak benimsemesi için oluşturuldu. Bölgemizin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak, unutulmaya yüz tutmuş Döşemealtı halıcılığını tekrar eski görkemli günlerine döndürmek için Antalya İl Özel İdaresi, Akdeniz Üniversitesi ortaklığında Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı projesini hazırladılar ve uygulamaya koydular dedi.
     Gencer, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu ile Antalya İl Özel İdaresi, Akdeniz Üniversitesinin işbirliğinde BAKAnın mali destekleriyle yürütülen proje kapsamında Kovanlık köyündeki eski süt ürünleri kooperatif binasının tadilattan geçirilerek, Akdeniz Üniversitesi Döşemealtı Halı Kilim ve El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezine dönüştürüldüğünü kaydetti.
     TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Işık Yargın ise Döşemealtı halısını yeniden canlandırmak için büyük bir ekiple ve heyecanla çalıştıklarını belirterek, halının tanıtılması için yapılan tüm çalışmaları mutlulukla izlediklerini dile getirdi.
     Kadınların girişimciliğini desteklemek ve geliştirmek amacıyla ilgili çalışmalar çerçevesinde projeleri yaparken, Antalyanın turizme dayalı ekonomisini esas aldıklarını vurgulayan Yargın, çalışmalara Döşemealtı halısının doğduğu Kovanlık köyünden başladıklarını anlattı.
     Köyde hala tezgahların bulunduğunu ve dokuyucu kadınlar olduğunu öğrendiklerini bildiren Yargın, Köylüyle dost olduk. Böylece proje oluşmaya başladı. İlk önce 20 usta yetiştireceğiz. Usta kişiler diğerlerini yetiştirecek ve nihayetinde Döşemealtının diğer köylerinden de bu merkeze kadınlar alacağız. Amacımız tüm bunların sonunda ekonomik bir katkı yaratmak diye konuştu.
     Gültekin Gencer, daha sonra Işık Yargına çalışmalarından dolayı plaket verdi.
    
     Muhabir: Şamil kahveci
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
28 Eylül 2012 15:48
DİĞER HABERLER