Anadolu Kartalı 2006-1 Tatbikatı'nın F-4 ve F-16 uçaklarının gündüz ve gece şartlarında klasik ve modern mühimmat atışlarıyla gerçekleştirilen ilk safhası başarıyla tamamlandı.
Tatbikatın ilk bölümünde Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı 12 kişilik özel tim, senaryo uyarınca 13 bin feet'ten paraşütle atlayarak düşman bölgesine sızdılar. Burada paraşütlerini toprağa gömdükten sonra uygun mevzilere yerleşen özel tim, kendi içindeki parola kontrolünü ''Yarbay Alim Yılmaz'' ve ''Şehitler Ölmez'' şeklinde yaptılar. Daha sonra tim, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların taarruz edecekleri hedefleri lazerle ölçerek işaretleme yaptılar. Timlerin belirlediği ilk hedef olan uçaksavar mevzii, 141. Filo'ya bağlı F-16 uçaklarınca 500 librelik bomba atılarak imha edildi.
11. Filoya bağlı F-4 uçakları da özel kuvvet timince lazerle aydınlatılan 2. hedefe 2000 librelik bomba bıraktı. Daha sonra Kara Havacılık Komutanlığı'na bağlı 2 adet Kobra helikopteri, 3. ve 4. hedef olarak belirlenen uçaksavar mevzii ve mühimmat deposunu ışınlama yaparak lazer güdümlü bombalarla vurulabilir hale getirdi. 3. hedefi 132. filoya bağlı F-4 uçakları, 4. hedefi ise 141. filoya bağlı F-16 uçakları başarıyla imha etti. 5. ve 6. hedeflere atış yapan savaş uçakları yaklaşık 20 kilometre mesafeden başarı sağladı. Tatbikata katılan özel kuvvetler timi, ASELSAN tarafından üretilen, yaklaşık 40 millik alanda pilotlarla irtibat kurulabilen telsizleri de bu tatbikatta ilk kez denedi.
ORGENERAL ÖZKÖK
Tatbikatın gündüz bölümünün ardından Özel Kuvvetler timini tebrik eden Orgeneral Özkök, çeşitli hediyeler dağıttı. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Orgeneral Özkök, bir gazetecinin, Türkiye-Irak sınırının güvenliği konusunda Iraklı yetkililerle yapılan görüşmeye ilişkin sorusuna, ''Bu konunun herhalde başka sahipleri vardır, onu onlar cevaplandırsın, onu bana sormayın'' cevabını verdi. Tatbikatı da değerlendiren Orgeneral Özkök, bugün Hava Kuvvetleri
Komutanlığı'na mensup uçakların hedeflere çeşitli silahlarla atış yaptığını belirtti. Tatbikatı çok başarılı bulduğunu ifade eden Orgeneral Özkök, şunları kaydetti:
''Hava Kuvvetlerimizin fevkalade üstün eğitim seviyesi vardır. Ama bugünün bir özelliği Hava Kuvvetleri ile Kara Kuvvetlerimiz ve Özel Harekat birliklerimizin müşterek nasıl çalıştığını, hem komuta kontrol yönünden, hem teknolojinin kullanılması yönünden bunun eğitimini izlemiş olduk. Bunun da çok başarılı olduğunu gördük. Ancak böyle bir ekip halinde çalışan Silahlı Kuvvetler bundan sonra çok iyi görevler yapabilir. Bu bakımdan Silahlı Kuvvetlerimize olan güvenimiz her zaman artsın, bu duygularımı milletimize iletiniz. Fevkalade bir Silahlı Kuvvetlerimiz var ve biz bunu Türk milletine layık olmak için yapıyoruz. Bunu memleketimizi korumak için yapıyoruz.''
Orgeneral Özkök, daha sonra tatbikat alanından ayrıldı.
GECE ATIŞLARI
Konya Atış Alanı'ndaki atışlarda ilk olarak 161. Filo'ya ait bir F-16 uçağı gece görüş gözlüğüyle atış yaptı. Bir F-16 uçağı da hedefe AGM-65 füzesi attı. Gecenin üçüncü atışı, kendiliğinden ışınlama yöntemiyle bir başka F-16'dan yapıldı. 111. Filo'ya ait bir F-4 uçağı hedefe attığı mühimmatla 70 metre genişliğinde bir kaplama meydana getirdi. Aynı filodan bir başka uçak da ikişerli olarak attığı bombalarla 70x35 metre genişliğinde bir alanda etki oluşturdu. Atışları izleyen Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın bu yıl 4 defa yapılmasının planlandığını belirterek, bu tatbikatların, Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının hazırlık eğitimini arttırma, yeni teknolojileri deneme ve yeni
taktikleri değerlendirme amacı taşıdığını anlattı.
3 MÜHİMMAT DENENDİ
Orgeneral Cömert, Hava Kuvvetleri envanterindeki modern mühimmatın denendiği çeşitli atışların öğleden sonra gerçekleştirildiğini ifade ederek, Karapınar atış sahasında basına kapalı gerçekleştirilen atışlarda üstün teknoloji ürünü 3 adet mühimmatın denendiğini ifade etti. Bunların ''Popeye'', ''Harm'' ve ''Harpi'' bombaları olduğunu belirten Orgeneral Cömert, ''Bu silahlarla yapılan atışlar ilk defa olmasına rağmen çok başarılı sonuç elde edildi. Bu atışlarda pilotlarımızın aldığı eğitim de çok önemli. Bunu önemli bir olay olarak değerlendiriyorum'' diye konuştu.
Tatbikatın basına açık bölümündeki atışların ilk defa Kara Kuvvetleri ve Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın katılımıyla
gerçekleştirildiğini ifade eden Orgeneral Cömert, bu bölümde ilk 2 hedefin özel kuvvetler timlerince lazerle belirlendiğini, üçüncü ve dördüncü hedeflerin ise Cobra helikopterleri tarafından işaretlendiğini söyledi. Orgeneral Cömert, ''Hepinizin gördüğü gibi 4 hedef de tam isabet olarak vuruldular ve çok başarılı bir sonuç elde edildi'' dedi.
TÜRK BİLİM ADAMLARINCA GELİŞTİRİLEN BOMBALAR
Bu bölümde atılan son 2 bombanın ise Türkiye'de TÜBİTAK'ın önderliğinde Türk bilim adamlarınca geliştirildiğini belirten
Orgeneral Cömert, bunların da ilk defa burada denendiklerine dikkati çekti. Orgeneral Cömert, uzaktan atılan bu bombalarla ''yüzde yüz isabet'' sağlandığını vurgulayarak, ''Bu, bize bu projenin devamında önemli bir motivasyon sağladı, bilim adamlarımıza da sağladı. Umuyorum ki bundan sonra daha modern, daha uzun mesafeli bombalar yapma imkanına kavuşacağız'' diye konuştu. Orgeneral Cömert, gece atışlarında Türk Hava Kuvvetleri'nin sahip olduğu gece kabiliyetlerinin denendiğini ifade ederek, bir hava kuvvetinin her hava koşulunda harekat yapabilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.
Orgeneral Cömert, gece atışlarının gece görüş gözlükleri ve Sar radarları vasıtasıyla yapıldığını anlattı. Tatbikatın, Türk Hava Kuvvetleri'nin yaptığı ''çok gerçekçi ve başarılı bir tatbikat'' olduğunu belirten Orgeneral Faruk Cömert; tatbikatı, ''Türk Hava Kuvvetleri'nin üstün teknolojik kabiliyetlerini ve pilotların üstün eğitimlerini gösteren önemli bir tatbikat'' olarak gördüklerini vurguladı.
Anadolu Kartalı Tatbikatı 4 Mayıs'ta sona erecek.
AA