Dövizdeki artış konut maliyetlerini katladı, satışlar düştü

Dövizdeki artış konut maliyetlerini katladı, satışlar düştü
Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, dövizdeki yükseliş sebebiyle 100 liralık maliyetin 140 liraya yükseldiğini, bunun da konut satışlarını düşürdüğünü söyledi. Müteahhitler adına devletten destek ve teşvik isteyen Karataş, aksi halde sektörlerinin desteklediği 300'e yakın iş kolunda yüzde 25 daralmanın olacağını dile getirdi.

Döviz kuru ve kredi faizlerindeki artışla ilgili açıklama yapan Deniz Karataş, bu durumun konuta olan talebi düşürdüğünü belirtti. Konut kredi faizlerinin son 5 ayda 2,3 puan arttığını, mevduat faiz oranının ise 14'leri bulduğunu kaydeden Karataş, "Yatırımcı beklemeyi ve bu esnada da yüksek faizden yararlanmayı tercih ediyor." dedi. Döviz kurundaki artışın inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini vurgulayan Deniz Karataş, "İnşaatlarda 100 liralık maliyet, kur nedeniyle 140 liraya çıktı. Piyasada konut talebi düşüyor." ifadesini kullandı.

Hükümetten destek beklediklerini belirten Karataş, "Bakanlar Kurulu, tapu alım-satım harçlarında iyileştirme yapmalı ve yüzde 18'lik KDV'yi nisbi düşürmeli. Ayrıca metal, çimento ve enerji maliyetleri de dikkate alınmalı ve müteahhitler için fiyat farkı kararnamesi çıkarılmalı. Nitekim kamu ihalelerinde kâr maksimum yüzde 25'tir, ancak Türk Lirası son 5 ayda yüzde 35 değer kaybetti. Maliyetler ise arttı." açıklamasında bulundu.

Talep ettikleri düzenlemelerin yapılmaması, yatırımcı ve tüketicinin teşvik edilmemesi halinde kurdaki yükselişin sektörü ve bağlı 300'e yakın iş kolunu olumsuz etkileyeceğini ifade eden Karataş, 1 yıl içinde de yüzde 25-30 daralmaya yol açılacağını dile getirdi. Karataş, şöyle konuştu: "Türk Lirası son 3 ayda en az yüzde 35 değer kaybetti. İnşaat sektörü son 4-5 aydır sıkıntılı. Seçimler ve kurdaki yükseliş nedeniyle piyasadaki konut talebi düşüyor ancak maliyetler yükseliyor. Hükümet acilen Fiyat Farkı Kararnamesi çıkarmalı. Kararnameyle en az yüzde 30'a kadar ihalelerdeki fiyat artışları dengelenmeli. Ayrıca, inşaat sektöründe KDV'de yüzde 1'e kadar düşürülmeli. Nitekim barınma anayasal bir haktır. Bu sektör Türkiye'de 2,3 milyon kişiyi; Antalya'da ise 400 bin kişiyi doğrudan istihdam ediyor. SGK primlerimizi tam ve eksiksiz ödüyoruz. Çalışanlarımızın neredeyse tamamı dar gelirli vatandaşlar, bugün kazanırlarsa akşam evde ekmek oluyor, aksi halde yok! Ülke son zamanlarda seçim ve teröre kilitlendi, yöneticilerin de işi zor ancak bu türbülanstan derhal çıkmalı ve ekonomiyi yoluna koymalıyız. Bu durum hepimizi ilgilendiriyor ve kalıcı hasarların oluşmaması, sonuçların telafisinin güç ve uzun süreli olmamasını temenni ediyorum." CİHAN
28 Eylül 2015 12:32
DİĞER HABERLER