Ahiret hayatında gerçekleşecek olan şefaatle ilgili soruların ve farklı cevapların incelendiği eşsiz bir eser...
ASIRLARDIR TARTIŞILAN BİR KONU: ŞEFAAT
Dr. Akif Akay, “Şefaat Ya Resulallah” isimli yeni kitabında, İslamiyet’in yayıldığı ilk yıllardan günümüze Müslümanlar arasında tartışma konusu olan şefaat meselesini, tarihi süreci ve belli hassasiyetleri de dikkate alarak geniş bir açıdan inceliyor.
Sözlük anlamı “Aracılık yapmak, vesile olmak, dua etmek” olan şefaat kelimesinin terimsel olarak anlamı “Şefaat edenin, bir kimsenin herhangi bir menfaate erişebilmesi ya da zarardan kurtulabilmesi için yüksek bir makama yalvarıp yakararak istekte bulunması”dır.
Derinlemesine Bir İnceleme
Dr. Akif Akay’ın kaleme aldığı, Işık Yayınları tarafından basılan Şefaat Ya Resulallah adlı kitapta önce kavramlar üzerinde durulmuş; daha sonra mesele, Kuran ve Hadis açısından ele alınmış, konu hakkında geçmişten günümüze farklı görüşlere yer verilmiştir.
Üç bölümden oluşan Şefaat Ya Resulallah’ın birinci bölümünde “Şefaat Kavramı”, ikinci bölümünde “Kuran-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde Şefaat”, üçüncü bölümde ise “Şefaat Mümkün mü?” konuları hakkında detaylı bir inceleme yapılmış.
İslam Alemi Hala Tartışıyor
Müslümanlar arasında şefaatin tesiri, faydası, kimlerin şefaat edebileceği ve kimlere şefaat edileceği konularında birçok yorum söz konusu…
Dr. Akif Akay kitabı Şefaat Ya Resulallah’ta şöyle diyor: Kuran’da ve hadislerde açıkça bahsedilen bir konu olmasına rağmen şefaatle ilgili tartışmalar sadece geçmişte kalmamıştır. Günümüzde de şefaat inancı hakkında farklı yorumlar yapılmış; bu yorum sahiplerinden kimisi reddedici bir üslupla şefaatin İslam’a başka kültür ve inançların tesiriyle girdiğini iddia etmiş; kimisi şefaatin Kuran’ın temel ilkeleriyle bağdaşmayacağını söylemiştir. Onlardan bir kısmı şefaate inanan fert ve toplumun, ahlaki yönden olumsuz bir şekilde etkilendiğini ve şefaatin günaha teşvik sebebi olacağını öne sürmüş; bir kısmı ise şefaatin varlığını kabul etmekle birlikte naslarda belirtilen hususları tevil ederek kapsamını sınırlandıran açıklamalar yapmışlardır. Bu açıklamalar, konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmayan insanların inanç ve düşünce dünyasında değişik şüphelere sebep olabilmektedir. Onun için geçmişten günümüze İslam alimleri arasında büyük tartışmalara sebep olan ve çeşitli düşünce ekollerinin oluşmasında etkili olan şefaatin teferruatlı olarak araştırılıp sonuçlarının ortaya koyulması gerekmektedir.”
Kitapta cevap aranan sorulardan bazıları şunlar:
- Şefaatin Kuran-ı Kerim ve hadis-i şeriflerdeki yeri ve önemi nedir?
- Şefaat hadisleri, Kuran’a aykırı mıdır?
- Peygamberlerin şefaatine inanmak, bidat ve hurafe midir?
- Şefaat tevhide ve ilahi adalete zıt mıdır?
- Cehenneme girmiş kimselerin şefaatle oradan çıkmaları mümkün mü?
- Şefaatten istifade edemeyeceği bildirilen kişiler kimlerdir?